Username *
Password *
Remember Me

U četvrtak, 2. listopada u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, u Tkalčićevoj 14, otvara se izložba Reduciranje, ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje arhitektonsko-urbanističkih maketa.

IvanCapanVrtic04
Ivan Capan / Vrtić

Arhitektonsko-urbanističke makete služe sažimanju prostora i volumena u perceptivno dohvatljivoj veličini, kako već izgrađenih prostora i građevina, tako i tek zamišljenih projekata zabilježenih samo u nacrtima. Članovi ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje arhitektonsko - urbanističkih maketa ovom će izložbom predstaviti svoj rad široj javnosti. - Sekcija okuplja članove koji se bave specifičnim umjetničkim djelovanjem koje prikazuje prostor u umanjenom mjerilu. Maketari sudjeluju u radu ULUPUH-a od samih početaka djelovanja gdje uz Vjenceslava Richtera djeluju Vanja Milić, Ivica Turčić i kasnije Boro Kovačević koji formira samostalnu sekciju. Članovi sekcije su od osnutka djelovali ne samo lokalno već i na svjetskoj, osobito zapadno-europskoj sceni - ističe Filip Tadin, autor izložbe.

R Blazicko arenaZagreb2007
Rikard Blažičko / Arena Zagreb

Sekcija se zalaže za ideju uvođenja obveze da se prvonagrađeni radovi, prije početka izvođenja, prilikom prezentacije javnosti opreme maketom u odgovarajućem mjerilu. Na taj način bi se pospješila komunikacija između projektanata i javnosti, koja ima pravo na informaciju (u odgovarajućem mediju, odnosno maketi) o tome na koji će se način oblikovati javni prostor te na koji će se način u konačnici trošiti porezni novac - ističe Tadin. Tradicionalno se maketa veže uz prezentaciju arhitektonskih projekata, ali primjena joj je znatno šira: od industrijskih maketa koje prikazuju visokotehnološke pogone, preko arheoloških i povijesnih prikaza, prikaza prirodnih krajolika, do čak i filmskih setova

AleksanderLoncaricTDR
Aleksander Lončarić / TDR


- Doživljaj prostora je multisenzorički proces koji se najvjernije i najprijemčivije može prenijeti upravo kroz maketu. Ona ne mora biti doživljena samo vizualno već i taktilno, pa čak i mirisno. Ova izložba zorno prikazuje različite pristupe oblikovanju maketa, različita mjerila, obuhvate, materijale, razine detaljnosti, a sve u svrhu prenošenja arhitektonske misli, prenošenja koncepta u prostor po prvi put. Snaga arhitektonske makete nije u kopiranju stvarnosti i oponašanju materijala nego upravo u reduciranju na bitno - zaključuje Tadin.

Izlažu: Rikard Blažičko, Ivan Capan, Robert Keček, Igor Kozlina, Aleksander Lončarić, Robert Jozić i Filip Tadin te studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu: Nikola Brlek, Iva Martinis, Pero Vuković.

IgorKozlina VinarijaSvIvanZelina
Igor Kozlina / Vinarija Sv. Ivan Zelina

JozicTadinBeliManastir-spomenikBraniteljima
Jozic Tadin / Beli Manastir spomenik Braniteljima

R-Kecek HotelVodice
Robert Keček / Hotel Vodice

 

Reduciranje POZIVNICA 270914 1AReduciranje POZIVNICA 290914 1B