Username *
Password *
Remember Me

Večerašnjom revijom u Parizu dizajner Alber Elbaz će proslaviti deset godina na čelu modne kuće Lanvin od koje je napravio jedan od najuspješnijih brandova današnjice.
Prodaja im je samo u prošloj godini narasla za 24 posto, što ovog Izraelca svrstava među najmoćnije likove u svijetu mode danas.

Njegov utjecaj i kreativnost vidljivi su iz sezone u sezonu: Alber se drži puta kojim je krenuo prije jednog desetljeća. Lanvin žena je mistična zavodnica koja nosi lepršave haljine čudesnih krojeva i sanjari u 10 ujutro, kao i u 9 navečer.
- Obožavam raditi večernje haljine, volim misteriju, noć. Vjerujem da žene u divnim haljinama sanjare, osjećaju se posebno i moćno... No, jednako tako važna je nosivost. Da je praktično i upotrebljivo. Ja uvijek kažem – ako to ne mogu pojesti, to nije hrana. Dakle, ako nešto nije nosivo, to nije moda. To je nešto drugo - .

U intervjuju koji je dao za WWD, također napominje da za njega nikada ništa nije dovoljno dobro: - uvijek razmišljam što nije u redu, što se može popraviti, kako bi nešto bilo bolje... - . Očito mu ta opsjednutost detaljima pomaže u poslu koji radi, jer su njegove kreacije uistinu dotjerane do savršenstva. Čak i najjednostavniji Lanvin modeli izgledaju kao da ih je netko dugo sređivao. 

Ta bi mu karakteristika pomogla i u poslu kojim se trebao baviti... : – htio sam postati doktor. No, na vrijeme sam zaključio da bi mi ljepše bilo cijeli život stvarati kreacije u kojima će žene uživati, sanjariti i biti sretnije - . I tako je on našao put ka sreći.

A time je usrećio i mnoge žene koje danas nose njegove kreacije, bile one originali ili neke kopije, inspiracije...
Njegova je filozofija života vrlo jednostavna: - budi velik u poslu koji radiš, ali budi malen, jednostavan i skroman u životu - . Kaže da ga je to naučila njegova mama.

Očito je Alber našao ravnotežu između posla i privatnog života i to je lijepo pročitati i čuti jer radi ustinu stresan posao i stalno je u „speedu“. Naime, priznaje da se moda pretvorila u trčanje za kolekcijama i trendovima, te smatra da ljudi više nemaju vremena „probaviti“ sve te revije jer stalno gledaju i pišu o novome, moda je postala prebrza...

- Mnogi se žale da danas u modi nema noviteta i kreativnosti. To je zato što se stalno bavimo nečim novim, trčimo s revije i reviju, i nitko jednostavno nema vremena za promišljanje nad onime što su upravo vidjeli. Nekada stvari treba sagledati iz druge perspektive, a to više ne stignemo. Smatram da dizajner ne treba putovati da bi našao inspiraciju. Najbolje putovanje se dešava iz kauča dok jedete čips - .

Mudar je taj Alber. Kreativan i moćan, stvorio je jedan san kojeg sanjaju mnoge od nas. I to čini deset godina što je danas jako dugi period. Naročito u svijetu mode. Želimo mu još barem toliko...