Izložba / Knitwear: Chanel to Westwood

  Londonsku modno-muzejsku scenu ove će jeseni obilježiti izložba posvećena pletenini: u Fashion and Textiles Museumu otvara se izložba Knitwear in Fashion: Chanel to Westwood koja će posjetiteljima predstaviti ne samo raznovrsnost pletenog tkanja, već i brojne modne i društvene faze koje je prošla kroz prošlo i ovo stoljeće.

  Knitwear-Jerry-Hall-1261x1280-1008x1024
  Jerry Hall nosi Jap & Joseph, Vogue, ‘jamaica Blue’ May 1975 / Norman Parkinson


  Lutke će nositi prave vintage poslastice: Chanel haljine iz dvadesetih, vuneni badić iz tridesetih, legendarne kreacije Billa Gibba iz sedamdesetih, krojeve s potpisom Comme des Garçons, Juliena MacDonalda, Vivienne Westwood… Iako je danas vežemo uz romantične i nježne zimske krojeve u koje se ušuškamo s guštom, pletenina je itekako bila aktivna u razdobljima punka, kad je nosila ziherice, te sudjelovala u procesima modne dekonstrukcije jer ima kameleonsko lice kad je riječ o perforiranim plohama.

  Knitwear-Image-2-984x1280-787x1024
  Coco Chanel, ljubiteljica ležernih krojeva


  I u vrijeme grungea rupaste vunene veste i haljine bile su hit, tako da se pletenina uistinu može pohvaliti ne samo ženstvenom, već i jednom snažnom, buntovnom stranom. Predstavljene će biti i nove tehnologije za korištenje vune i njezinih izvedenica, kao i novije kreacije koje se zapravo referiraju upravo na te stare dobre, originalne trendove iz dvadesetog stoljeća.

  - Predstavljamo oko sto kreacija pletenine iz prošlog stoljeća - priča voditeljica londonskog muzeja Fashion and Textile, Celia Joicey - a tu su i brojne tehnike i načini izrade koji su se mijenjali kroz desetljeća, pritom snažno utječući na stilove i trendove. Dat ćemo pletenini centralnu ulogu kako bismo predstavili stilske turbulencije i njezinu fantastičnu raznovrsnost - .

   

  Knitwear-Image-958x1280-500x668
  Vogue, February 1947 / Horst P. Horst @ CORBIS / Condé Nast 

  80s-90s-supermodels.tumblr.com post 23900307792 jean-seberg-vogue-us-october-1990-knitwear-cable-vintage-fashion-sweater - Copy
  Vogue US, listopad 1990. 

  missoni marni karlie kloss
  Karlie Kloss nosi Marni & Missoni @ Vogue 

  Sonia Rykiel Vogue Russia June 2012
  Karolina Kurkova i pletenina Sonia Rykiel @ Vogue Russia srpanj 2012. 

  Stella Tennant in July Vogue wearing Scottish knitwear by Chanel - Copy
  Stella Tennant @ Vogue nosi Chanel

  stephanie-seymour-vintage-1993-knitwear-fashion-sweater-pointelle-lace-versace-2
  I kralj kiča volio je pleteninu: Stephanie Seymour na kampanji Gianni Versace, 1993.

  vogue 2010.fei fei 2 - Copy
  Novo doba i retro utjecaji: Fei Fei Sun za Vogue, 2010.