Username *
Password *
Remember Me

Moda i kostimografija se vole, no nije lako osmisliti suvremene kostime koji pristaju u svijet klasične glazbe i opere, te na moderan način podržavaju priču na kazališnoj sceni. No, našem je dizajneru Juraju Zigmanu  uspjelo da Verdijevu Aidu, na otvaranju 60. Splitskog ljeta, obogati kreacijama koje tumače vrijeme i mjesto, a to je drevni Egipat. Zlatne je posvuda (plava i zlatna karakteristične su za Egipat), a prepoznatljive su i njegove trakaste kreacije, ponajprije kao detalj na plaštevima, ili kao korzet koji bi se mogao naći i na dodjeli neke glazbene nagrade.

zigman12 cr

Kako su kostimi ipak u dobroj mjeri udaljen od njegovog modnog rada, Zigman je morao utišati neke od svojih potreba… - U suradnji s redateljem Draženom Sirišćevićem i cijelim timom odlučili smo se za tradicionalnu Bijelu Aidu što mi je itekako izazov jer teško kontroliram svoju potrebu za pretjerivanjem i korištenjem kolorita gdje god stignem. Kostimografija je nježna, prozračna i zato ne čudi što su radionicama prolazili metri i metri lepršave, plisirane bijele svile - otkrio je autor kostima - Aida je velika stvar za mene. Prema kazalištu imam najdublje poštovanje i s velikim ponosom ulazim u izradu Aide. To je razlog zbog čega već duži period boravim u Splitu. Želim da je svaki detalj na svom mjestu - .

aida15 cr

U svijet kazališta i kazališne kostimografije Zigman je ušao uspješnom suradnjom s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivan pl. Zajc u Rijeci za operu Šuma Striborova i balet Carmina Burana. Za obje predstave bio je nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta 2011. i 2013. godine u kategoriji Najbolja kazališna kostimografija - drama, opera ili balet.

zigman6 crzigman7 crzigman9 crzigman10 crzigman13 crzigman 2zigman 3

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.