Username *
Password *
Remember Me

- Ideja za kostime proizašla je iz barokne glazbe, a kako su muškarci u to doba bili kićeniji od žena, pogotovo u doba ranog baroka - priča poznata kostimografkinja Dženisa Pecotić o neki dan održanoj premijeri baleta "...šumovi mora" u zagrebačkom centru Ribnjak - moja je inspiracija u suradnji s koreografkinjom Liljana Gvozdenović išla u smjeru da napravimo unificirane kostime, te da se više priklonimo ženskoj silueti - .

Galerija Gala 5

Iako je balet trebao biti održan u jednom od romantičnih zagrebačkih dvorišta u centru grada, kiša se pobrinula da se "...šumovi mora" čuju i vide u Ribnjaku, gdje su u četvrtak navečer nastupili HNK-ovi baletni plesači Iva Vitić Gameiro, Natalija Horsnell, Sabrina  Feuchter, Dunje Novković, Guilhermo Gamiero Alves i Daniil Jastrebov, te plesači ansambla Liberdance Ivan Bedalov i Dejan Gotić, uz Handelov duet iz opere Rodelinda, Vivaldijevu La Foliu, Albinonijev koncert za obou Op.9...

Galerija Gala 4

- Kad sam krenula u realizaciju kostima - otkriva Dženisa - morala sam se po tko zna koji put prilagoditi situaciji, pa sam kostime reciklirala, mijenjala one iz prošlih predstava - u sličnim situacijama pouzdam se u svoje čudesno skrovište: imam jedan veliki ormar, zovem ga čudovište, prepun je robe... U njega stane puno stvari i kad nešto trebam, krenem kopati i uvijek se nekako pojavi materijal koji želim. Ponekad pomislim da se tu krije mađioničar! I mi kostimografi često moramo biti mađioničari, imamo male budžete za kostime koji bi trebali biti raskošni... Zato su snalažljivost i kreativnost neophodni. Ali uvijek velim da nije sve za zlo, sve to shvaćam kao izazov, na neki način stvaram Carevo novo ruho! - .

Galerija Gala 3

- Jedan od reciklažnog primjera su hlačice s tri naramenice, nastale u originalnoj varijanti 2006. godine, a vjerojatno će živjeti i dalje... Skratili smo ih nedavno, no sačuvala sam ostatak, tko zna, možda ćemo ih jednog dana spojiti nazad! Žao mi je što balet radi kiše nije održan u dvorištu Galerije Gala u Gundulićevoj, jer namijenjen izvedbi u romantičnom vrtu, na primjer u sklopu vrtne zabave kod Luja XIV... - .

Dženisa Pecotić imala je bogatu koreografsku sezonu u HNK, baš kao i balerine i baletani koji sada idu na zasluženi ljetni odmor, začinjen gostovanjima diljem Hrvatske. No, kad se vrate, "...šumovi mora" vjerojatno će biti odigrani još koji put.

Galerija Gala 1

Jedna od naših najkreativnijih kostimografkinja, ujedno i modna dizajnerica, još jednom je našla idealnu ravnotežu između piruete i kroja, a barok, kao pojam iznimne kićenosti, poslužio joj je da osmisli kostime koji su zapravo vrlo moderni. Kreacije zadovoljavaju ono što bismo očekivali i od jedne suvremene kolekcije - ukrašene su, nosive, udobne, prepune detalja, a tu je još i ekološki aspekt - reciklirane su! Dokaz kako se i u kostimografiji dešavaju promjene, trendovi, no i dalje sve ostaje u okvirima umjetnosti baleta kao jedne od najljepših plesnih kategorija u svijetu teatra.

Foto: Daniel Kušan

Galerija Gala 6Galerija Gala 2

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location