Username *
Password *
Remember Me

Zagrebački salon, jedna od najstarijih domaćih izložbi recentnog vizualnog izričaja, ove se godine održava 49. put. Godišnji pregled najboljih radova iz čitave Hrvatske posvećen je primijenjenim umjetnostima i dizajnu, a organizira ga ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti. Salon se otvara u utorak, 17. lipnja u Tehničkom muzeju, Savska 18, Zagreb.  


Natalija Nikpalj 3 cr
Natalija Nikpalj


Koncepciju Salona, pod nazivom „Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost“ potpisuje kustosica Višnja Slavica Gabout, koja je u natječajnom pozivu, među ostalim, napisala:  „Granice u umjetnosti imaju široko i slojevito značenje. Pod granicama općenito podrazumijevamo fizičke ili mentalne zapreke. Granice postoje u svim područjima djelovanja. One asociraju na razdvajanje – ali i na svojevrsno spajanje pojedinaca i naroda. One mogu biti barijera, ali i poveznica. Mogu značiti mentalnu zakočenost, ali i izolaciju u vremenu i prostoru. Kategorija granice može dati sigurnost i zaštićenost privatnosti, ali može značiti i nesnošljivost i nedostatak komunikacije. Umjetnici su se uvijek među prvima borili za pomicanje granica. A kad je to bilo izboreno, donijelo je i uspostavu drukčijih odnosa. Umjetničkih – i unutar toga medijskih, perceptivnih, značenjskih. Ali i  šire: socijalnih, društvenih, mentalnih, komunikacijskih...Donijelo je širenje, spajanje, povezivanje. Isto tako,  suradnju, zajedničko djelovanje i razumijevanje, ali i otvorenu mogućnost intervencije u svakodnevicu, te kritičko djelovanje. Najposlije, donijelo je „umjetnost direktnog kontakta“ -  „umjetnost u pokretu“ i „umjetnost u prolazu“, „nosivu umjetnost“ i „mobilnu umjetnost“, rušenje normi, aktivnost publike, te „umjetnost na javnim mjestima“. U suvremenoj primijenjenoj umjetnosti i dizajnu, unatoč prisutnoj upotrebljivosti, pomicanje granica pomaklo je ne samo strategije, reprogramiralo red vrijednosti i pristup primijenjenim umjetnostima i dizajnu, nego i repozicioniralo ulogu umjetnika i dizajnera. Jer samo vladanje metjeom i izrada praktičnih uporabnih predmeta danas više nisu dovoljni, već se uz to traži i aktivno društveno djelovanje umjetnika, interveniranje u svakodnevicu, propitivanje, kritiziranje, odnosno, u cjelini, preispitivanje društvenog, ekonomskog i političkog konteksta u kojem on stvara i svojim umjetničkim radom ostvaruje komunikaciju. Što sve dokazuje da njegovo stvaralaštvo osim individualne ima i važnu društvenu dimenziju.“

 

Paula Banić PRSTEN cr
Paula Banić / prsten


Salon će se održati od 17. lipnja do 3. srpnja 2014. u tri izložbena prostora: središnja izložba „Pomicanje granica – komunikacija i nova mobilnost“  bit će postavljena u Tehničkom muzeju (Savska 18). Tu će se predstaviti  28 autora ili grupa autora koji prezentiraju područje primijenjenih umjetnosti u širokom rasponu od grafičkog i produkt dizajna, preko fotografije i videa, do dizajna tekstila i metala. U Galeriji ULUPUH (Tkalčićeva 14) izlaže 8 autora i umjetničkih kolektiva, pod zajedničkim nazivom „Laboratorij nove stvarnosti / distorzije“. U Galeriji Karas (Praška 4) na izložbi naziva „Komunikacijski kodovi i greške u komunikaciji“ moći će se pogledati radovi 9 autora i autorskih grupa (popis svih autora/izlagača u privitku).

 

BorisLJubicic cr
Boris Ljubičić


Svečano otvorenje Salona održat će se u utorak, 17. lipnja u 21 sat u Tehničkom muzeju  u Savskoj 18. Izložba u Galeriji ULUPUH otvoriti će se 18. lipnja, a 20. lipnja, uz otvorenje izložbe u Galeriji Karas, objavit će se nagrade Salona: Velika nagrada, tri jednakovrijedne nagrade te nagrada za najboljeg mladog autora do 35 godina. Ocjenjivački sud Hrvatske sekcije AICA-e dodijelit će svoje priznanje.

 

Penezic Rogina-Blok bar 1 cr
Penezić & Rogina, BLOK bar u centru Zagreba

 

BarbaraBrnelic cr
Barbara Brnelić / ogrlica

 

BrankaDonassy
Branka Donassy

 

EmanuelaSantini
Emanuela Santini

 

MateaBronic cr
Matea Bronić

 

RuzaHodak cr
Ruža Hodak

 

 

SPUD-grincajg majicaSPUD-jebesbreg majica

ŠPUD majice Grincajg i Jebešbreg

 

TTF-studenti kostimografije cr
Radovi studenata TTF-a, Kostimografija

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.