Username *
Password *
Remember Me

- Mene zanimaju ekstremi - priča vlasnica legendarnog zagrebačkog produkt dizajn dućana Modus u Tkalčićevoj, Nina Fiolić - naravno, pri izradi objekata tu su neki zakoni koji se moraju poštivati, no do kuda umjetnik može ići i koje sve materijale pri tom može koristiti, a kako bi krajnji proizvod bio poseban, umjetničko djelo, to mene fascinira i inspirira - . Zamolili smo Ninu da nam pobroji top 10 po želji: izbor je naravno pao na najposebnije komade koje nećete naći u običnim dućanima.

 modus open 2

- Volim kad predmeti izazivaju neku emociju, akciju, reakciju, kad se gibaju ili mijenjaju formu pri korištenju ili stajanju... Kad su osjetljivi na dodir, na gibanje zraka, na slučajnu ili namjernu prisutnost. Kad se ponašaju gotovo poput živih bića, kao da komuniciraju... - otkriva Nina svoju strast prema umjetnički osmišljenim predmetima. Otkrila nam je u koje se stvari "zaljubila"… Možda ćete se začuditi, nešto otkriti, jer sasvim je sigurno da ovi predmeti nisu samo nešto za korištenje, već mnogo više, izazivaju promišljanje, čuđenje, osmjeh, pokret... Kao da nas zovu da ih pokrenemo, kako bi u potpunosti "oživjeli".

 modus slow glow


1. Slow Glow lampa, autori Next Architects za Droog

Lampa ispunjena biljnom masti pa mijenja svijetlost ovisno kako se ta mast grije ili hladi. Iznimno mi je draga i spada, po meni, u najzanimljivije predmete u Modusu. Duhovita ideja, intrigantan rezultat.

modus wasara
 2. Wasara

Papirnato posuđe čiji je autor Shinchiro Ogata. Neodoljiva je ta japanska jednostavnost i elegancija. Vlakna bambusa i šećerne trstike čine materijal biorazgradivim, pa i tu eco-friendly činjenicu imamo na umu. Jer divno ih je dirati i koristiti, ali i znati da ovi papirnati tanjuri i posude donose nama užitak, a poslije ne štete zemlji.

modus vertigo luster
 3. Vertigo luster, autorica Constance Guisset za Petite Friture
 
Ova lampa, sada u bijeloj verziji na stropu Modusa, čista je poezija. Zadivljuje me njezina istovremeno moćna i krhka prisutnost. Pokrenut je može dašak zraka, reflektira sjene i proizvodi grafičku igru. Ako joj se prepustite, izaziva vrtoglavicu.modus ana hagopian ogrlica
 4. Zelena ogrlica, autorica Ana Hagopian
 
Španjolska umjetnica potaknuta je prirodom, voli i koristi prirodne materijale. Ovoj se ogrlici divim i dodirujem je s poštovanjem jer je očito da je uloženo puno truda i strpljenja u njeno nastajanje. A onda još proizvede i onaj dobar osjećaj kad je staviš oko vrata.

modus LEau Infusee
 5. L'Eau Infusee, novi Diptyqueov proizvod tek lansiran i promoviran, čak i u Modusu!

Ova infuzija, moj je favorit u njihovoj novoj svemirskoj liniji za njegu kože lica. Pomno odabrani prirodni sastojci, s naglaskom na hidolat ruže iz Damaska, korištenje drevnih metoda ali i visoke tehnologije, ove proizvode čine neusporedivim. Upališ njihovu svijeću, npr. Foin Coupe, malo se našprickaš sa vodicom, i taj odnos ne prestaje... jer, da, istina je, Diptyque izaziva ovisnost! modus antiform ivan levak
 6. Antiform, autor Ivan Levak

Zanimljivi je metalni predmet, ali zapravo izrezana ploha koja čeka kreativan duh i ruku pa da doživi transformaciju...u skulpturu, posudu, stalno i nanovo u neki novi oblik. Dakle, potencijalno bezgranična igra... Jako je popularan u Modusu i izaziva osmjeh i dobre reakcije,pa sa svojim fanovima putuje posvuda po svijetu.

modus Nijimi jastuk
 7. Nijimi, autorica Constance Guisset za Petite Friture

Ovaj elipsasti jastuk je možda i oblak. Lako je zamisliti ga kako negdje u prostoru lebdi. Autorica se istražujući boje i pigmente poigrala na način koji mi je izgleda blizak, izaziva neku ugodu i dobru emociju, a što više od toga i očekivati?!

modus Booo lampa
 8. Booo, dizajner Nacho Carbonell

Oduševljava na prvi i na svaki slijedeći korak. Ali i na dodir. Jer materijal je ...guma. Hand-made.  Moguće je ovu lampu tretiratii kao žarulju ali i kao zasebno svjetleće tijelo.Suptilno osvjetljava i širi neku ugodu. Ovdje su jednako intrigantni i autor i djelo.

modus figura vjesalica
 9. Figura, autori "Grupa" za Modus

Ova vješalica je pokazatelj, dokaz i rezultat uspješnog druženja i poslovne suradnje. Možemo je zvati multifunkcionalnom vješalicom, ali i skulpturom. Ona "figurira" u prostoru kao vješalica za odjeću, ručnike... ali i baza za moguće instalacije. U Modusu je omiljeni predmet, smatramo je i doživljavamo  nekako "našom".

modus Sarjaton case
 10. Sarjaton, čaša, autori Hari Koskinen, Aleksi Kuokka, Samuji&Musuta za IIttalu

Poseban je osjećaj, zapravo gušt ovu čašu dirati, držati u ruci a posebno iz nje piti. Neočekivano nježne reljefne površine, dodatno nas oduševi kad se sadržaj u čašu (najbolje za mene da to bude crno vino) spusti i uđe u sam stalak pa to sve zajedno proizvede neku čaroliju. To bi ponekad trebala i biti svrha postojanja posebno dobro dizajniranog predmeta.    

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location