Username *
Password *
Remember Me

U utorak, 27. svibnja u 20 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu, Rooseveltov trg 5, otvorit će se izložba "AKTUALNO 4 - Memory Code Project 014", biennalna, žirirana, tematska izložba recentnih radova članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju. Autorica koncepcije i kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout. Selekciju radova za izložbu obavili su, uz kustosicu, fotografi Alan Matuka i Luka Mjeda.

 

Cetkovic

 

- Sekcija za fotografiju ULUPUH-a još od 2008. godine kroz projekt AKTUALNO problemskim izložbama bijenalno prezentira recentno stvaralaštvo svojih članova na zadanu temu. Koncepcija cijeloga projekta sažeta je već u samom njegovom nazivu: prikaz aktualne stvarnosti koja nas okružuje, kroz osobne autorske poglede umjetnika-fotografa. (.) Unutar osnovne tematske cjeline autori ipak u svakom novom izdanju projekta izdvoje jedan zanimljivi segment aktualne realnosti i onda se njime bave - o njemu ispričaju svoju fotografsku priču, te ga na svoj način komentiraju i o njemu problematiziraju - Višnja Slavica Gabout, iz predgovora izložbi.

 

SelerIgor

 

- Ovaj put odabrali su vječnu i uvijek aktualnu, kompleksnu temu osviještene, smislene komunikacije, te odašiljanja poruke o sebi i svome identitetu; o sebi i svome prostoru i vremenu. Poruke odaslane u nekoj kutiji, boci, ili kapsuli (u najnovije vrijeme u bankovnom trezoru), radi ostavljanja svoga znaka i svoga identiteta, ali i zadržavanja/uspostavljanja komunikacije, nisu nove. Čovjek tragove svoga postojanja, bivanja i življenja ostavlja još od pamtivijeka - od otiska ruke u špilji, pomno oblikovanih slika i kriptografskih natpisa u grobnicama, do bacanja u more boca s porukama. U suvremeno vrijeme, do poruka Zemljana svemiru, pomoću suvremenih komunikacijskih sredstava, odnosno do kodiranih poruka u kapsulama, odaslanih putem istraživačkih svemirskih sondi, u kojima su osnovni podaci o identitetu planeta i ljudske rase - .

 

Zagoda REFLEKSIJE 03

 

- Tragom te intrigantne ideje stvaranja komunikacijske vizit-karte jednoga prostora i jedne zajednice na globalnoj, planetarnoj razini, fotografi ULUPUH-a odlučili su djelovati na lokalnoj razini, fokusirajući se na svoje vrijeme, svoje okruženje, svoju svakodnevicu - i svoju individualnost. (.) Njihove fotografije su u tom kontekstu tako postale vizualne matrice posebne "memorijske kartice", a ovaj izložbeni projekt neka zamišljena "vremenska kapsula" za pohranu slikovnih podataka za budućnost. Podataka koje su tu arhivirala 32 umjetnika/fotografa, odabirući ih prema svome osobnom estetsko-etičkom, duhovnom, emotivnom, društveno-angažiranom, empatijskom, a ponajprije umjetničkom kriteriju, dajući tako, kroz kolektivna i individualna sjećanja, kroz iskustva i priče, otiske i simbole, sliku svoga vremena. U skladu sa svim tim, AKTUALNO 4 nosi kriptografski naziv Memory Code Project 014. i ima identifikacijski broj s numeričkim kodom 014 (godina 2014.). "Kapsula" AKTUALNOG na taj je način pripremljena za transmisiju i za komunikaciju - u ovom ili u nekom drugom prostoru; u ovom ili u nekom drugom vremenu - .

SuboticSlavica2

 Izlažu: Zoran Alajbeg, Mara Bratoš, Marko Čolić, Saša Ćetković, Nina Đurđević, Hrvoje Grgić, Denis Gržetić, Mario Hlača, Boris Hnatjuk, Maja Hrnjak, Damir Klaić, Maja Strgar Kurečić, Dražen Lapić, Ines Viktorija Ljubetić Fišer, Anto Magzan, Tomislav Marić, Alan Matuka, Ratko Mavar, Luka Mjeda, Karmen Orlić, Josip Portada, Tomislav Rastić, Hrvoje Serdar, Slavica Subotić, Igor Šeler, Vladimir Šimunić, Dragutin Škreblin, Erika Šmider, Tomislav Šmider, Zvonimir Tanocki, Siniša Uštulica i Zvonimir Zagoda.

Izložba je otvorena do 10. lipnja.

Radno vrijeme muzeja: utorkom, srijedom, petkom i subotom od 10 do 17 sati, četvrtkom od 10 do 19 sati, nedjeljom od 10 do 14 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno. Ulaz na izložbu je slobodan.

Nakon Zagreba, izložba će se u lipnju ove godine predstaviti u Narodnom muzeju u Labinu (14.6. - 5.7.2014.) a potom, u srpnju, u Galeriji Batana u Rovinju (9.7. - 2.8.2014.).

 

AlajbegZoranBratos SlavenToljGrzeticDenisKlaicDamirLapicCRESKA MASLINA OD SUNCASkreblinDadoSmiderErikaStrgarKurecicMajaUstulicaSinisaZagoda REFLEKSIJE 03

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.