Umjetnost kao igra @ ULUPUH

  U četvrtak, 8. svibnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu, otvara se izložba „Zvonimir Lončarić - Umjetnost kao igra“ autorice Dorotee Jendrić.

   Putokaz Aleja-skulptura Savski-nasip 2007

  Putokaz Aleja-skulptura Savski-nasip 2007.


  Kiparstvo, scenografije i animirani filmovi Zvonimira Lončarića (1927. – 2004.) dijelom su poznati javnosti. Međutim, u obiteljskoj ostavštini Lončarić sačuvano je mnogo najrazličitijih crteža, skica za plakate i animacije, slika u različitim tehnikama, malih i većih skulptura, i u keramici s kojom je posebno volio eksperimentirati – što nije nikad javno nigdje pokazano. Namjera je ovom izložbom učiniti vidljivim današnjim generacijama barem dio toga vrijednoga, golemoga, neotkrivenoga blaga. Ove godine deseta je godišnjica od Lončarićeve smrti, pa je to prilika da se iznova podsjeti na majstora dojmljivih, živo obojenih muških i ženskih figura – gospode s cilindrima, šarenih lutaka i putenih, erotiziranih namiguša. Kao iskusni crtač, scenarist i animator svoje je iskustvo pokrenute figure pokazao u seriji crtanih filmova, ali i u nizu mobilnih skulptura većih dimenzija. Bio je svestrani primijenjeni umjetnik, majstor naše kinetičke umjetnosti. Znao je prepoznati geg i smiješnu stranu ljudskih lica, zaigrati se erotikom i stereotipovima. Za njega je umjetnost bila jedna vrsta igre, nesputane slobode. Na izložbi će se moći vidjeti i rijetko prikazivani autorski animirani filmovi Zvonimira Lončarića: „1x1=1“, „Bijeg“, „Između usana i čaše“ i „Allegro vivace“.

   

  Animafest plakat 1980
   
  „Lončarićeve mobilne skupture jedinstvene su u našem kiparstvu. U tom je kretanju istodobno prisutan onaj ludički i zabavni element, on je majstor pokreta. Ono što je Felinijev film Amarcord učinio u Italiji za prikaz života maloga čovjeka, tako je Lončarić u hrvatskom kiparstvu znao prepoznati geg i smiješnu stranu ljudskih lica, zaigrati se erotikom i stereotipovima najčešće predočenim u muško – ženskim parovima. (…) Kao iskusni kipar, crtač, scenarist i animator Zvonimir Lončarić svoje je iskustvo pokrenute figure pokazao prvo u seriji igračaka za djecu i crtanih filmova jer je po završetku Akademije za primijenjenu umjetnosti postao suradnikom Zagreb filma (od 1956.). Lončarić je sve oko sebe vidio u kretanju, u žarkim bojama. Njegov crni kos ili tintilinić sretne su ptice koje su slijetale na ruke i na glave njegovih figura. Kao da i danas pjevaju najljepše pjesme svojemu stvaratelju. (…) Ovom smo izložbom koja se prvo održava u zagrebačkoj Galeriji ULUPUH, a potom u Galeriji grada Koprivnice željeli današnjim generacijama učiniti vidljivim barem dio toga vrijednoga, golemoga i za mnoge još neotkrivenoga Lončarićeva umjetničkoga blaga.“ (Dorotea Jendrić, iz kataloga)

  Koncepcija i likovni postav izložbe: Dorotea Jendrić.

   

  Atelje NovigradPodravski


  Autorica zahvaljuje akademiku Zlatku Boureku i Pavlu Štalteru na suradnji, te vlasniku umjetnina Stjepanu Lončariću na ustupanju radova za izložbu. Animirani filmovi posudba su Zagreb- filma.

  Izložba će se moći pogledati do 15. svibnja, u radno vrijeme Galerije ULUPUH: radnim danom od 10 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.

   

  FontanaGlavaGospodarica-psaKoprivnica Pijetao-i-gazdaricaKoprivnica Pijetao ispred Podravke1979SerigrafijaZena s pticom