Username *
Password *
Remember Me

Oblik u pokretu / pokret u obliku, zanimljiva izložba koju potpisuju dva kreativna tandema - Nataša Mihaljčišin i Martina Vrdoljak Ranilović @ I-GLE, te fotografi Romano Decker & Dean Kutić - otvara se u petak 21. veljače 2014. u zagrebačkoj Galeriji Karas, kao dio ULUPUH-ovog programa.

 

Oblik u pokretu pokret u obliku 03


Izložba je nesputani eksperiment koji istražuje sublimaciju pokreta, svjetla i sjene u okviru modnih parametara, u mediju fotografije odnosno animacije, te odjevnih oblika. U suradnji studija I-gle i studija Decker+Kutić nastale su fotografije i animacije koje bilježe transfer dvodimenzionalnog geometrijskog oblika u trodimenzionalnu formu. Ishodište fotografija čine odjevne forme studija I-gle, postavljene u galerijskom prostoru. Metamorfoza je utjelovljena pokretima i pomacima plesačice Petre Hrašćanec. Ovim izložbenim projektom potcrtava se modno/svjetlosna alkemija koja povezuje dva autorska tandema. Koji su povezani već godinama - Romano Decker bio je treći član studija I-GLE na početku njihova djelovanja.

 

Oblik u pokretu pokretu i obliku


Pritom je, kako u predgovoru piše Ivan Salečić, najmanje važno „kako će odjeća "pristajati" i kako će fotografija "izgledati". - Uostalom, dok su mi ranije pokazivale odjeću koja će biti izložena, dizajnerice su je same morale nekoliko puta prevrnuti u rukama u potrazi za "pravom" stranom. Otvori i prorezi, vrpce koje su vezane ili se slobodno kreću, na tijelu i oko njega na slici, nisu ovdje da prate, naglase ili budu kontrast. Nisu tu ni iz banalnog razloga da nam nešto namjerno otkriju ili sakriju. Oni su tu da resetiraju svaku našu ideju o obliku i pokretu, pokrivenom i otkrivenom, statičnom i zaigranom. (…) autori izvlače neobične točke, koje se opiru povezivanju na način na koji smo navikli, ne samo predstavljajući svoj rad, nego i doslovce tjerajući gledatelja na uspostavu novog iskustva. Izjava kako umjetnost i nije u samom djelu, nego u interakciji s njim atribuira se Jeffu Koonsu, a I-gle i Decker+Kutić pritom ne mare ako konkretno ova interakcija ispadne i nekomforna i neugodna. Jer i to je dio priče. Zato je ova izložba sve suprotno od onog kako zamišljamo odjeću. I - zato je hrabra - .

 

Oblik u pokretu pokret u obliku 01


Izložba će se moći pogledati do nedjelje, 2. ožujka, radnim danom od 11 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati. Ponedjeljkom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.


Tim
Autori: Nataša Mihaljčišin, Martina Vrdoljak Ranilović, Romano Decker i Dejan Kutić
Kustosica: Vanja Žanko
Autor teksta: Ivan Salečić
Make-up: Saša Joković
Model: Petra Hrašćanec

 

Oblik u pokretu pokret u obliku 02

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location