Username *
Password *
Remember Me

Zanimljivo predavanje O Mariji Kalentić i domaćoj industriji ljepote održat će se ovaj četvrtak, 23. siječnja 2014., u Muzeju za umjetnost i obrt s početkom u 19 sati. Predavanje će održati autorica izložbe, kustosica Koraljka Vlajo, koja je i zaslužna za „otkrivanje“ predmeta koje u MUO možete razgledati do 2. veljače 2014.

muo2
Bočica i staklenka Rosal; Neva, 1964. – 1965.

 
Naime, Koraljka Vlajo je čisto slučajno došla do saznanja da Marija Kalentić, dizajnerica koja je gotovo četvrt stoljeća dizajnirala ambalažu jedne od najstarijih i najpoznatijih hrvatskih kozmetičkih tvrtki, tvornice kozmetičko-higijenskih proizvoda Neva, kod kuće vrijedno čuva sve te vintage proizvode koji danas predstavljaju presjek modernog dizajna kroz prošlo stoljeće.

- U društvu koje je djela dizajna uglavnom tretiralo s podcjenjivanjem, ambalaža je bila jedan od najranjivijih povijesnih izvora. Ona je stvorena da, nakon što se proizvod proda, bude odbačena. Upravo stoga, izložba poput ove - koja zaokružuje ne samo opus nepravedno zapostavljene dizajnerice, već i povijest jedne tvornice (a kroz nju i čitave grane industrije) od neprocjenjive su vrijednosti za povijest domaćeg dizajna - zaključuje kustosica izložbe Koraljka Vlajo.

Izložba Marijina industrija ljepote / Marija Kalentić i Neva: dizajn ambalaže 1963.-1985. otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt do 2. veljače 2014.

 

muo1

muo3

Kutije Neva Creme special; Neva, 1963.

muo4

Kutije Rosal; Neva, 1964. – 1965.

muo5

Kutija za puder Corona, OOUR Neva SOUR Pliva, 1983.-1984.

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location