Username *
Password *
Remember Me

Putem kolekcije oni šalju poruku, te na inovativan način komuniciraju s okolinom, tako da njihovi krojevi mogu ići do ekstrema, i ne nužno biti pret-a-porter. Štoviše, mladi dizajneri koji tijekom studiranja imaju priliku predstaviti se na modnoj reviji, ili bolje reći na prezentaciji, nisu ograničeni nosivošću, no opet tu su zakoni ljudskog tijela koje moraju poštivati. Tako je sinoć bilo i na Modnom Ormaru u zagrebačkom Plesnom centru, gdje su dizajneri s Tekstilno-tehnološkog fakulteta otkrivali svoju sposobnost modne artikulacije.

 

oooMarcela Šahini

 

Marcela Šahini koristi oble metalne instalacije koje nalikuju na kosti i preuveličava ljudske dimenzije, dok su ispod njih male crne rebraste haljine s perforacijama. Mračna ženstvenost iz budućnosti & Mad Max... Maja Sabljić poigrala se humorom koji uvijek pali i poželjan je: ispričati dobar vic kroz odjeću nije nimalo lak posao. Ovdje je Maja koristila kroj vojničke odjeće, no boje i tkanina poručivali su nešto sasvim drugo! Mekoća transparentnog organdija i jarke boje usmjerili su army stil u nešto zabavnije i odaslali hipijevsku poruku – „peace for all“. Vojnička je oprema izgubila svu ozbiljnost i dobila simpatičan karakter s notom pozitive! Vanja Veselić upustila se u eksperimentiranje slojevima, pa su njezine kreacije pri pokretu otkrivale neke nove teksture i motive koji su se nalazili ispod… Jednako zanimljiv dojam ostavila je i kolekcija Nevenke Buzov čije su leptiraste kreacije lebdjele u slojevima i pri svakom okretu mijenjale siluetu.

 

IMG 20131108 125616

Maja Sabljić

 

Jelena Matas također je kombinirala suprotnosti: lagane princeza haljine u pastelnim nijansama s rokerskim jaknama. Sudar stilskih svjetova rezultirao je zabavnom kolekcijom koja je nudila i konkretno napravljenu odjeću – čak spremnu za police dućana… Neki od studenata stvarno i naprave nosive komade, ovisno o materijalima od kojih rade, no nije nužno da oni budu primjenjivi u svakodnevnom životu. Trebala bi biti skladna i smislena ideološki, imati poruku i stav. Kao što je na primjer Dominika Mandić na kraju svoje revije inspirirane Čarobnjakom iz Oza nosila transparent: „There's no place like home!“.

 

IMG 20131108 010110

Nevenka Buzov

 

IMG 20131108 125154Jelena Matas

 

IMG 20131108 124752

Anita Koturić

 

IMG 20131108 124932

 Gabrijela Ivanović