Username *
Password *
Remember Me

Kako se modeli pripremaju za tjedne mode i cjelodnevnu šetnju pistom? Ova jesen, kao i svaka, obilovat će revijama i danima mode pa smo o toj temi porazgovarali sa stručnjakinjom i dugogodišnjom modnom agenticom Tihanom Harapin Zalepugin čije su manekenke prisutne na gotovo svakoj modnoj reviji u Hrvatskoj.

 

op

Valerija Šestić, jedan od novijih top-modela hrvatskog porijekla / Foto: Jason Poole @ Jalouse France


- Moje pravilo je da otprilike najmanje mjesec dana prije castinga za revije sve djevojke grupno okupim, diskretno pogledam kako koja izgleda, jer ne želim pred svima previše kritizirati, i zatim ih pojedinačno pozovem ili samo na razgovor ili na vježbe hodanja. To tako funkcionira već godinama. Na sastancima rješavamo generalno neke opće probleme, ponekad jedna drugu savjetuju ili jednostavno same shvate u čemu je njihov problem, pa mi dolaze poruke sa željom za samostalnim sastancima i savjetovanjima. U takvim ležernijim momentima vrlo sam stroga i iskrena, ponekad bez pardona ukažem na neki detalj koji definitivno smeta da bi je klijenti angažirali. Djevojke su mlade i ponekad zaista same ne vide u čemu je problem, pa je moj zadatak jasan: ukazati im na eventualne probleme i pokrenuti njihovu volju, smanjiti i učiniti najviše što mogu da postanu što bolji modeli - .

 

ford-model

Tihana na poslu: cure gledaju i slušaju, a ona iz upozorava na kvalitetu pokreta, izraze lica, kamo s rukama...

 

- Naime, castinzi znaju biti vrlo destruktivni, a ponekad i psihički zahtjevni jer nije jednostavno istaknuti sebe i svoju osobnost u konkurenciji s nekoliko desetaka ambicioznih modela, s istom nadom da dobije posao. A da ne spominjem kako to izgleda na bilo kojem inozemnom trzištu, gdje se pojavljuje gomila djevojaka iz cijelog svijeta -.

- Naši castinzi za revije također su postali vrlo značajni jer osim dizajnera, tu su i fotografi, mediji, stilisti… Uglavnom, svi oni koji sudjeluju u procesu nastanka i održavanja modne revije, te su kao takvi bitni za karijeru svakog modela. U par minuta model se mora istaknuti i nametnuti, stilom, hodom, ali i osobnošću. Treba znati uvjeriti svoju publiku da će ona najbolje nositi i prodati nekog dizajnera i kreaciju. Posebno ako se pojavljuje prvi put, a ispred nje su one koje su već dokazale svoju traženost i samouvjerenost. No, nerijetko pobjedi upravo taj novi, svježi moment i zapravo djevojka nikada ne smije posustati! Ako joj ja kažem da može, onda ona to stvarno može, no ako smatram da nije zrela za pistu, savjetujem joj da pričeka svoje vrijeme - .

 

chloe fall2013 7

Chloe / jesen 2013.

 

- Za Fashion.hr i Cro-a-Porter kriteriji su gotovo isti. Traže se visoke, vitke, samouvjerene, no opet ne prenapadne djevojke. Granica osobnosti mora se znati, jer u prvom planu uvijek mora ostati dizajner. Za neke revije ponekad se traze samo poznate manekenke, pa zna biti sasvim nevažno kako one trenutno izgledaju. Ponekad imam osjećaj da se tu radi o nesigurnim klijentima koji očito misle da će im poznato lice prodati modnu reviju i njihovu priču. Na svu sreću, takvi su klijenti sve manje prisutni na našem tržištu - .

- Osim revija, djevojke se često natječu koja će raditi snimanja editorijala. Dok revija traži visinu i znanje hodanja pistom, snimanje editorijala iziskuje nešto drugo. A i nedostaci se mogu prikriti obradom, no treba znati raditi poze i komunicirati s kamerom. No, model koji se zna kretati pistom i pozirati definitivno će biti jednako uspješan i tražen na svakom području, tako da su modne revije pravo mjesto da nešto nauče - .

 

Valerija-Sestic-Nadine-Ottawa8Foto: Nadine Ottawa @ Annabelle Magazine


- Često mi se javljaju niske djevojke i govore kako za snimanje nije potrebna visina, kao da ne shvaćaju da je visina u ovom svijetu uvijek prednost. No, ukoliko je u pitanju izuzetno lijepo i zanimljivo lice, naravno da prihvatim suradnju: ali to je vrlo rijetko. Moda ima svoja pravila i kao mudra modna agentica ja ih se moram pridržavati - .

 

2

Slikanje lica bez šminke jedan su od zadataka agenata koji klijentima moraju pokazati i kako djevojke izgledaju bez angažmana vizažista...

 

3

Backstage: dogovaranje u hodu i organizacija koja ponekad nalikuje na košnicu u kojoj svatko ima svoju ulogu

 

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location