Username *
Password *
Remember Me

Neki dan mi se nenadano obratila jedna dugogodišnja poznanica s pitanjem – Duda, kako da promijenim svoj stil? Možeš li mi pomoći? – Ostala sam malo zbunjena. Naravno, pomoći ću ti, i akcija, kako smo se dogovorile, kreće za oko mjesec dana, no prvi sam se put upitala – kako definiramo i stvaramo osobni stil? Da li bih se s drugom odjećom drugačije osjećala, upoznala druge ljude? Zvuči prebrutalno, no, naša odjeća uistinu utječe na naše društvo i reakcije koje dobivamo od drugih. Nemojmo se zavaravati, u današnje vrijeme kad je svijet opsjednut izgledom, a fotografije plasiramo na sve strane, izgled je na meti, htjeli mi to ili ne. I meni se ponekad desi da stvorim sud o nekome, ako mi se ne sviđa odjeća podsvjesno složim dojam… I onda samu sebe upozorim, ma to nije dobar način da sudim o nekome, nema smisla, to je površno. Naravno da je. No, živimo u takvom društvu kojemu nije dovoljan osmjeh ili dobra volja, moramo biti fantastični i definirani u svakom pogledu.

Tekst: Dubravka Prpić Znaor, gl. urednica ItGirl.hr za kolumnu ItGirl Rules @ dalje.com

asos 11Asos

 

Nego, stav sociologa i onih koji se bave proučavanjem karaktera uvijek je isti – odjećom otkrivamo mnogo o sebi. Ili, kako je rekao jedan od najutjecajnijih američkih sociologa iz prošlog stoljeća, Erving Goffman, - odjeća, make-up i sve na nama je prezentacija nas samih - . Zato, pazite. Upravo on uspoređivao je običan razgovor dviju osoba s predstavom i glumom pred publikom. Svi imamo publiku, bila ona jedna ili više osoba, isticao je Goffman. I sve je to predstava.

Odjeća i naš stil su, dakle, medij komunikacije – koliko ga mi umivamo i mijenjamo, ili čak lažiramo, ovisi o nama. Ted Polhemius, pisac mnogih knjiga o modi i stilu, u jednom od svojih radova Style surfing, predlaže zanimljiv test: napišite o sebi neke natuknice na papir i stavite to pored neke svoje fotografije. Vidjet ćete da li karakteristike odgovaraju odjeći i da li ste na pravom putu? Ili vaša percepcija o vama samima nema veze s fotografijom koju goedate? Nedavno sam, pak u nekom romanu pročitala kako se slavni tijekom isprobavanja odjeće koju žele nositi na neko važno događanje slikaju – jer fotografija ima drugačiji efekt nego kad se uživo gledamo u ogledalo. Jedna protagonistica iz romana bila je ljuta jer nije stigla napraviti sve pripreme pa tek kad se vidjela u medijima, shvatila je da haljina previše otkriva.

Pa, vjerojatno se nećemo kod kuće naslikavati prije svakog izlaska, ali ovaj test mi se čini kao dobra fora. U svakom slučaju, odjeća bi uistinu trebala projicirati ono što želimo biti, odnosno željeni imidž. Osobno, uvijek su mi se sviđale boje. Nekako sam to povezivala s raspoloženjima i raznovrsnim mislima i idejama. Imala sam naravno i ja fazu u crnom, no to je kratko trajalo. Moj se pogled uvijek lijepio za neke žestoke pigmente, i još uvijek sam takva. Ok, ne treba biti neon, ali boja je boja i ja ju poštujem.

alexander mcqueen crA. McQueen

 

Jedan od najboljih savjeta koji sam pročitala u vezi odijevanja i stila je – odijevaj se za posao koji želiš raditi, a ne za onaj koji radiš - . To bih toplo preporučila osobama koje žele napredovati i sjesti na neke njima za sad nedostižne pozicije jer u poslovnom svijetu odijevanje je posebno bitna stavka. Naravno, kad je osoba u poslovnom miljeu skladno odjevena, smatramo ne samo da poštuje okolinu i suradnike, već i da poštuje sebe. A to je jako bitno.

S druge strane, iako sumanuto i konstantno tražimo osobni stil, jer danas svijet marketinga naglašava  unikatnost koju svaki od nas ima, a i u modi je zapravo sve, samo je bitna niša kroz koju gledamo, činjenica je da nam sve te stvari i stavke trebaju kako bismo se negdje uklopili. One koje nose IT torbe koje su same po sebi preskupe, zapravo plaćaju reklamu odnosno smještanje u potencijalno visoko društvo, bilo ono na 24 rate ili plaćeno gotovinom. Cilj opravdava sredstvo. Ta potreba je jaka – jednom prilikom vlasnik dućana skupih cipela u Zagrebu pričao mi je kako neke žene moljakaju da im se odobri više rata na neke cipele ili torbe koje si ne mogu priuštiti. Vrlina modernog doba. S druge strane, hipsteri su, na primjer, oduvijek naglašavali kako je staro dobro i kvalitetnije, ako svi to imaju oni to ne žele imati, ne žele se odazvati zovu modernog vremena, već radije retro okvire i pričaju o originalima. No, i oni su se negdje smjestili, također, kao i sve grupacije i subkulture, imaju jak osjećaj pripadnosti i brojne zajedničke karakteristike.

 

chanel crChanel

 

Tako da je osobni stil zapravo kombinacija naše želje da negdje pripadamo, te da u tim okvirima nađemo vlastito mjesto. I da ga, naravno, razvijamo. Znate kako se kaže – onaj koji se ne mijenja je budala. Dakle, prihvatite nove stvari, neke promjene, kakve god one bile, isto kao što ćete tijekom života, iz svojih pogrešaka i dobrih postupaka nešto naučiti. Što god, samo da se nešto dešava i da idete naprijed.

Osobno, uvijek sam voljela čizme kaubojke, neko vrijeme sam ih nosila, iako mi ekipa baš i nije dijelila komplimente. No, nema veze, nije mi to bilo presudno. Pa sam se nedavno navukla na smiješnu GCB seriju koja je nažalost ugašena, koliko znam, nakon jedne sezone, a radi se o brutalno bogatim Teksašankama koje žive raskošan život i totalno su komične. Nose, naravno, sve neke super haljine i štikle, a nakit je za pojest se… Mene je serija toliko inspirirala da sam izvukla svoje haljine od trapera, s volanima i sad me muž zeza da sam opet postala kaubojka. Ma ja to nikad nisam prestala ni biti. Ha ha…

 

asos 8Asos

 

Želim reći, ne znam kako ćemo moja prijateljica s početka priče i ja završiti njezin projekt jer osobni je stil zapravo mješavina osobnosti i trendova, ali naravno i krojeva koji nam dobro stoje, no pokušat ćemo otkriti koji bi to bio njezin stil, majke s dvoje male djece, s trideset i kusur godina. Želite promjenu? Pogledajte se u ogledalo i budite iskreni, niste debeli kao što mislite, uvijek se sjetim riječi legendarne pjesme Baza Luhrmanna i njegove „Everybody's Free (To Wear Sunscreen…)“ i nemojte se bojati boja, one su kao da se prepustite emocijama, moramo ih prihvatiti i s njima živjeti - bit će nam lakše i ljepše!

I da malo pojasnim naslov – hm, mislim da svjesno mijenjanje vlastitog stila ujedno retrospekcija samih sebe. Ne samo u ogledalo, već duboko u zjenice... Pogledajte se što realnije i izgradite stil koji vas dobro prezentira, taman onoliko koliko želite otkriti. Neka vaša odjeća prezentira vašu dobru volju, a ne samo fizičke osobine! Ako želite novi početak, u tome vam itekako može pomoći promjena fasade - vanjština neka bude vaš novi start..., i sretno do cilja!  

 

jimmy choo 1 crJimmy Choo

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location