Username *
Password *
Remember Me

Svi koji se tijekom listopada i prosinca ove godine nađu u Parizu imat će priliku uživo vidjeti retrospektivu velikana mode Rogera Viviera (1907–1998) koja se taman u vrijeme tjedna mode otvara u Palais de Tokyo. „Virgule, etc…in the footsteps of Roger Vivier“ predstavit će oko 140 modela cipela koje je autor napravio tijekom izuzetno plodne karijere, pa i za vrijeme rada za Christiana Diora. Vivieru možemo zahvaliti i na popularizaciji odnosno "otkriću" stiletto potpetice, koju je upravo on učinio stabilnom i izazovnom, kao i drugim oblicima potpetice, poput one u obliku zareza. Stiletto je predstavio u kolekciji za Dior, davne 1955. godine.

 

ooooo

 

Na primjer njegova je kreacija i Pilgrim cipela, odnosno balerinke i štikle koje pri vrhu imaju kockastu kopču. Upravo taj model izazvao je oduševljenje mnogih kad ih je u filmu "Belle de Jour" prošetala Catherine Deneuve (1967. godine). Autor je istraživao sve moguće oblike, no uvijek je nastojao da cipela sužuje stopalo, te ga čini tanašnim i krhkim, radi čega su žene oduvijek obožavale njegove modele i prepoznale ih kao vrhunsku eleganciju. Pri radu je koristio i brojne ukrase, poput perlica, čipke i perja. Na izložbi će biti predstavljeni i modeli lansirani nakon 2000. godine kad je tvrtku preuzeo Diego Della Valle, direktor kuće Tod's, koji je dvije godine kasnije zaposlio još jednog utjecajnog kreativca kao glavnog dizajnera, Bruna Frisonija.

Vivier je osobno kreirao za brojna poznata imena, poput Josephine Baker, Avu Gardner, Gloriu Guinness i članove grupe The Beatles, ali i britansku kraljevsku obitelj. Veliki talent i inovativni dizajner zapamćen je u svijetu mode kao jedan od onih koji su usmjerili dizajn cipele, a time i definirali linije i siluete brojnih trendova prošlog, a time i ovog stoljeća.

Foto: theredlist.fr

IZLOZBA

111
Roger Vivier

001 roger vivier theredlist003 roger vivier theredlist

rozebalerinke cr

005 roger vivier theredlist014 roger vivier theredlist019 roger vivier theredlist

 

026 roger vivier theredlist

033 roger vivier theredlist cr

055 roger vivier theredlist057 roger vivier theredlist067 roger vivier theredlist070 roger vivier theredlist072 roger vivier theredlist cr073 roger vivier theredlist074 roger vivier theredlist1961b2

bijele cr

HHroger-vivier-10

roger-vivier-shoes-w-magazine

Roger-Vivier-Thong-Black-Satin-Flat-Sandals-608

rogervivier

Roger Vivier2 cr

roger vivier paris large

Rosen Roll

 

 

222