Username *
Password *
Remember Me

Vremešna dama Haute Couture je žilava, uporna, novi milenij nije je uspio minimizirati, iako se neko vrijeme modnim kuloarima širila priča o propasti te fantastične ručne izrade kreacija koje koštaju kao automobili. Brendovi koji su registrirani kao kuće Visoke mode, u francuskoj Chambre Syndicale de la Haute Couture, čiji se popis svake godine objavljuje nanovo, ovisno o novim i starim članovima, imaju luksuzan status u svijetu mode. Chanel, jedan od njih, danas je objavio fotografije izrade svoje posljednje kolekcije visoke mode za jesen 2013. koja je prije deset dana predstavljena u Parizu.

 

89

Scene otkrivaju pomnu i detaljnu izradu haljina koje su više od puke mode kakvu danas poznajemo. Kad vidimo ovu izradu, jasno je zašto je u Francuskoj ova kategorija zaštićena i propisana zakonom. Francuzi izuzetno njeguju tradiciju odijevanja i jako paze tko ulazi u to prestižno društvo. Ovdje se radi o čistoj umjetnosti odijevanja koja onda izlazi na pistu i kreće se, dobiva novi život. Modna umjetnost posebno je lijepa kategorija jer dobiva energiju kroz kretanje, no i kad je gledamo u muzeju, ona također priča o ljepoti tkanina i ručnoj izradi, i to na jedan drugačiji način.

Visoka moda za sada neće izumrijeti upravo radi Francuza i bogatih žena koje je kupuju, a mnoge od njih skupljaju upravo takve kreacije i nakon svega posuđuju garderobu muzejima i galerijskim prostorima. One su njihove mecene, te su vjerojatno svjesne činjenice da su kotačić, ako ne i kotač, u procesu opstanka Haute Couture. No, ove tehnike izrade i na taj način nastali odjevni predmeti zaslužuju svaki Ah i Oh, jer žive u vlastitom svijetu kojemu ne trebaju nikakve ograde svakodnevnog života. A ni trendova. One su izvan svega, u vlastitom mediju koji raste i razvija se. Svaki konac, igla i pokret opisuje ljepotu odijevanja koja nema veze sa svakodnevnim stilskim postavkama koje uzimamo zdravo za gotovo.

Škicnite u Chanelov pariški atelje u kojemu iz ideja Karla Lagerfelda nastaje ta fantastična modna umjetnost…

Foto: Vincent Lappartient @ Chanel Atelier rue Cambon

 

1234578911121422232533343544454666778890101102

 

A kako to onda izgleda na pisti...


Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location