Username *
Password *
Remember Me

Sutra, u utorak 28. 5. u 20 sati, u HDD galeriji (Boškovićeva 18, Zagreb) otvara se izložba "Future artefacts" dizajnerice i umjetnice Line Kovačević. Instalacija "Future artefacts" zamišljena je kao svojevrsni prikaz bliske budućnosti. Posjetitelji su pozvani da se prijave na cyber večeru (na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), ekstenziju seta za online romantičnu večeru, na kojoj će se autorica nalaziti u prostoru galerije, a posjetitelji u virtualnom prostoru i obratno. Za vrijeme trajanja izložbe održat će se nekoliko večera.

1


Uz performans, izložba se sastoji od fiktivnih artefakata zamišljenih za interakciju u bliskoj budućnosti, materijaliziranih u objekte te izvedenih u 3D printu. Objekti su tretirani kao artefakti proizašli iz određenih scenarija življenja, te pružaju korisniku priliku da ih sam kreira i dovrši. Objekti, fotografije i video zapis čine skulpturalnu instalaciju koja kao pokretač narativa koristi spomenute predmete. Savjeti iz kulinarskog showa sažeti su u obliku pravila, koja su ugravirana i zamišljena kao svojevrsni "Lonely planet" za cyber dating. Osim instalacije i performansa, u okviru izložbe bit će predstavljena i guerilla akcija sa Salone Del Mobile u Milanu 2013, u sklopu koje je održano nekoliko ad hoc cyber večera u Zoni Tortoni, Duomu i na drugim lokacijama.

2


Također, izložba "Future Artefacts" predstavlja svojevrsnu retrospektivu radova, između ostalih plakata Line Kovačević nastalih u 10 godina (2003. - 2013.) za različite projekte s područja tzv. nezavisne scene, poput plakata za "Urbanfestival", "Human Rights Film Festival", "Badco.", "EgoBooBits" i drugih, te interaktivnih radova poput "Edit This Banner", "Raymond Robot Designer" do objekata poput "Seta za online romantičnu večeru" i 3D artefakata.

3


Više o projektu

Set proizvoda za online romantičnu večeru sastoji se od pola tanjura, kutnog tanjura, stolnjaka sa izvezenom tipkovnicom i otvorom za touch pad da ne biste prolili tipkovnicu, te seta pravila ponašanja prilikom online romantične večere. Inspiriran vlastitim iskustvima te jednim online vjenčanjem na aerodromima u Dubaiu i Londonu 2009., organiziranog jer su mladenci propustili letove, rad je rezultat jednogodišnjeg istraživanja na postdiplomskom studiju St.Martins School of Art and Design u Londonu, te istovremeno funkcionira kao set proizvoda, ali i kritički komentar naspram situacije u kojoj se digitalni mediji razvijaju većinom u virtualnom smjeru, zaboravljajući pritom na tijelo kao bitan element interakcije sa tehnologijom.


4


O autorici

Lina Kovačević rođena je u Zagrebu i diplomirala na Studiju Dizajna u Zagrebu. Prvu internacionalnu profesionalnu nagradu osvojila je još kao studentica na Studiju Dizajna, 2003. godine, a uslijedile su nagrade poput RedDot, Art Directors Cluba NY, ID Annual Design Review, Young Guns i druge. Kao VJ nastupala je na Ars Electronici, Transmedialeu, Contact Europe, a 2008. godine seli u London i upisuje magisterij na Central St.Martins School of Art and Design. Magistrirala je 2010. setom za online romantičnu večeru, kolekcijom proizvoda za parove u vezama na daljinu. Od tada je izlagala na London, Paris Design, Helsinki i Milan Design Weeku, održala je predavanja o svome radu u Apple Store-u u Londonu, Share konferenciji u Beogradu, a njen rad set za online romantične večeru posjeduje i francuska ministrica kulture. Linin rad često je opisivan kao subverzivan, ali i duhovit i romantičan, s  post-ironičnom crtom i emocionalnom vrijednošću na osobnom i kolektivnom nivou. (iz kataloga izložbe, Q Art, London, 2011).

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location