Username *
Password *
Remember Me

Ove nedjelje u Lisinskom (Zagreb), u Maloj dvorani u 20 h, možete pogledati zanimljivu predstavu "Jednostavno komplicirano" u kojoj naša glumačka legenda Žarko Potočnjak opisuje jedan čudesan svijet ljudskih karaktera. 

O PREDSTAVI:
Glume: Žarko Potočnjak i Jurja Javorić
Redateljica: Svetlana Patafta
Produkcija: Mitropa
Trajanje: 65 minuta

f
Prvak zagrebačkog HNK u ulozi starog kazališnog klauna. Dragocjena minijatura među Bernhardovim dramama balansira između tragedije i komedije, između ludila i spoznaje, između samoće i megalomanije. Za kazališnog majstora ova drama predstavlja nepresušno vrelo glumačkih mogućnosti.

- To je priča o jednom glumcu koji ima 82 godine i živi sam, nema više dodira s vanjskim svijetom, osim što mu svaki utorak i petak jedna mala djevojčica donosi mlijeko. Nekad je bio slavan, no doživio je glumačku traumu, pa su mu se sada sve te njegove uloge i stvarnost pomiješali… Komunira s miševima, te stalno ulazi u neke komične i tragične situacije. Ovo je zapravo izuzetno dobro psihološki obrađeno djelo jer je austrijski pisac Thomas Bernhard, autor djela, bio odličan poznavatelj ljudske psihe i jako je puno radio s glumcima – ispričao nam je Žarko Potočnjak. - U životu se uistinu znaju desiti neke situacije u kojima napravite neke pokrete ili reakcije koja je zapravo dio uloge koju pripremate ili radite… No, to je sasvim normalno jer glumac mora biti osoba koja ulogu stvara na temelju vlastitog iskustva, treba imati bogati život kako bi bio u stanju uvjerljivo stvoriti nekog lika - .

Žarko je mnogo mlađi od glumca kojeg igra, tek mu je 67 godina, no, ističe, plan mu je "Jednostavno komplicirano" izvoditi barem do 82-e godine svog života, ako ga, kaže, zdravlje posluži… Naš slavni glumac rođendan je imao prije četiri dana i ovom prilikom čestitamo mu i želimo još mnogo uloga, predstava i, naravno, zdravlja, veselja, smijeha i ljubavi!

- Premijera je bila na sceni "Amadeo" 2011., a nastala je i u suradnji sa Austrijskim kulturnim forumom. Thomas Bernhard je njihov najveći dramatičar 20. stoljeća pa smo htjeli obilježiti njegovu obljetnicu. Kad sam pročitao dramu na njemačkom kao da je bila pisana za Žarka Potočnjaka – istaknuo je producent i dramaturg Pavo Marinković.


- Žarko Potočnjak oduševio u monodrami "Jednostavno komplicirano". Teško i dobro djelo! - . Večernji list, Bojana Radović

- Samo veliki glumac poput Žarka Potočnjaka, doista će se usuditi istražiti slobodu koja mu je dodijeljena. Tekst Bernhardove drame kao da je napisan za njegovu revalorizaciju...Riječ je o scenskom prvaku koji može ne samo izgovoriti, nego s velikom emocionalnom žestinom „utisnuti“ repliku u svoje gledatelje, čineći to s apsolutnim respektom prema preciznosti i ubojitosti formulacije... Biti glumac znači znati previše, vidjeti previše i osjećati previše, znači svjesno izazivati granice dozvoljenoga i pokazivoga. Hrabrost tog izazova razlog je zašto svakako morate pogledati dramski duet Thomasa Bernharda i Žarka Potočnjaka - . Novi list, Nataša Govedić

- Ovo Bernhardovo djelo iz položaja ostarjelog glumca, beskrajno mizantropičnog i pesimističnog, govori začudne istine o životu, običajima i kulturi 20. stoljeća. U interpretaciji iza koje neosporno stoji dubok i studiozan glumački rad, bilo je vidljivo apsolutno vladanje začudnim i pomalo paradoksalnim Bernhardovim briljantno točnim dramskim jezikom, što je brojna publika prepoznala i nagradila pljeskom - . Vjesnik, Helena Braut

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location