Izložba Culture Chanel

  Nakon Muzeja modernih umjetnosti u Shanghaiu i Nacionalnog muzeja umjetnosti u Pekingu, izložba o kultnom lifestyle brandu stigla je i u zgradu Opere u kineskom gradu Guangzhou, gdje će biti otvorena do početka ožujka ove godine.

  op

  Zgrada je, kao i sam brand Chanel, uistinu posebna kreacija, potpisuje je jedna od najtalentiranijih arhitektica današnjice, Zaha Hadid. Velebno zdanje izgleda futuristički i moćno, a unutrašnjost je, kao i eksterijer, sveden na minimalizam, te crnu i bijelu boju, paletu koja francuskom modnom divu odgovara u potpunosti.

  guangzhou opera2
  Zgrada Guangzhou Opere, rad slavne arhitektice Zahe Hadid, otvorena prije godinu dana

  Posjetitelji će do 3. ožujka moći uživati u raskošnoj paleti kreacija koje predstavljaju život Mademoiselle Chanel kroz sport i ples, odnosno modelima koji simboliziraju oslobađanje iz okova kostimirane, pretjerane i ultra-kićene mode koja je vladala sve do početka prošlog stoljeća. Coco je bila dio ove revolucije, te je imala veliku ulogu u promjenama koje su se desile na području mode, bez kojih bi današnja slika naše garderobe bila nezamisliva. Surađivala je s brojnim umjetnicima, pa i s velikim Pablom Picassom, čija se zavjesa za balet "Le Train Bleu" našla i na ovoj izložbi. Coco je, naime, potpisala kostime za taj balet u produkciji Sergea Diaghileva.

  picasso
  Zavjesa koju je 1924. oslikao Pablo Picasso za balet "Le Train Bleu" posuđena je iz londonskog muzeja Victoria & Albert

  Izložba slavi slobodu pokreta i spoj umjetnosti i mode, te je podijeljena u pet faza: Breathe, Move, Love, Dream i Invent. Kustos Jean-Louis Froment odabrao je čak 400 djela (odjeća, modni dodaci Coco i Karla Lagerfelda, mirisi, crteži, knjige, filmovi...) koja predstavljaju presjek rada kuće Chanel, ali i ono što ona predstavlja danas. Kroz ovu izložbu duh jedne od najznačajnijih dizajnerica ne samo da živi i dalje, već nas i educira, podsjeća i svjedoči kako je moda sociološki fenomen koji se ostvaruje kroz brojne aspekte života, te ne simbolizira samo odjeću, već i okruženje i društvo u kojemu egzistira.

  Guangzhou Culture Chanel 0054Guangzhou Culture Chanel 0055Guangzhou Culture Chanel 0057Guangzhou Culture Chanel 0068Guangzhou Culture Chanel 0070Guangzhou Culture Chanel 0073Guangzhou Culture Chanel 0075Guangzhou Culture Chanel 0076Guangzhou Culture Chanel 0080Guangzhou Culture Chanel 0081Guangzhou Culture Chanel 0083Guangzhou Culture Chanel 0084Guangzhou Culture Chanel 0085Guangzhou Culture Chanel 0067