ANA'S HAIR STORY // koje su veličanstvene dame obilježile trend KRATKE KOSE kroz 20. stoljeće?

  Oduvijek se očekivalo od žene da posjeduje dugu i njegovanu kosu. Većina muškaraca smatrala je kako je kratka kosa na ženi simbol zla, a neki frizeri su čak odbijali u svojim salonima šišati žene na kratko.

  Piše: Ana Kuštre @ Do šminke i frizure za pol vure

  short hair spring

  U dvadesetim godina prošlog stoljeća moda je doživjela velike promjene, žene su odlučile skratiti kosu, olakšati si život izradom frizura, a time i pokazati svoju buntovnu stranu.

  Svoj novi i tada provokativni stil zbog odbijanja u salonima za žene često su radile same sebi, jedna drugoj ili potajno u brijačnicama kod frizera za muškarce. Od tada se kaže da je pixie frizura rezervirana za one hrabre, neovisne i buntovne žene, je li i dan danas tako?

  1930-ih godina najpopularnija kraća frizura bila je ona Coco Chanel, bob varijanta na sve moguće načine. Žene su oslobodile vrat i pustile kosu iz vječno dignutih frizura, ogroman pomak za to vrijeme. Bob je zavladao među ženama a nosio se u zalizanim valovima na razdjeljak ili začešljan tako da se otkriva cijelo lice.

  1953. godine Audrey Hepburn donosi revoluciju svojom savršenom pixie frizurom! Žene su diljem svijeta poludjele za kratkom kosom.

  50 te su bile godine kada je žene s kratkom kosom bile najženstvenije, uz Audrey tu je naravno i Marilyn Monroe, osim njene legendarne bob kovrčave frizure nosila je i kratke frizure s plavim kovrčama koje su legendarne kao i ona sama. Dan danas nose se njene frizure. Elizabeth Taylor u to je vrijeme svoju poludugu kosu ošišala na kratko, kojom je dokazala hrabrost da postaje prava diva.

  60-te su bile godine pixie frizura, najviše su ih promovirale glumice u filmovima pa su hrabre žene nastavile s kopiranjem istih. Ženama je dojadila duga kosa i potreba da usreće svoje bolje polovice samom činjenicom da moraju imati dugu i njegovanu kosu.

  U to vrijeme na scenu je stigao i Vidal Sassoon, čovjek koji je škarama promijenio svijet. Cilj mu je bio ženama olakšati brigu oko sebe pa je tehniku svojih kratkih frizura nazvao „operi i nosi“.

  Svojim čvrstim stavovima u 70 tima je već postalo sasvim normalno da žene imaju kratku kosu, tu bi svakako izdvojila Lizu Minnelli. Tamna kosa uvijek s kombinacijom šiški, ponekad repaste a često i s geometrijskim detaljima uz repaste detalje koji su krasili okvir lica.

  Kraj 70-ih donosi i punk frizure, kršile su se sve norme pa tako i one vezane za frizure. Kosa se brijala sa strane a dugi dio na sredini glave dizao se u irokezu.

  Bez obzira na to što je kratka kosa u 80-ima bila potpuno prihvaćena kod svih još uvijek je većina žena nosila dugu ili poludugu kosu.

  Linda Evangelista je u 80-ima bila uvjerena od strane svog frizera da mora osloboditi svoje predivno lice od kose pa se ošišala na neodoljivu kratku frizuru koju i danas žene nose u salone, kao primjer frizure koju žele nositi.

  Osim njene besprijekorne kratke kose tu su i Annie Lennox i Jamie Lee Curtis.

  90-te su svi poludjeli za kratkom kosom Lady Di koja je osvanula na tadašnjoj naslovnici Voguea. Od kratke kose nosilo se puno stilova.

  Onog klasičnog i profinjenog koji je predstavila Lady Di do kratke dječačke frizure Demi Moore. Za one repaste i razbarušene frizure bila je zadužena Meg Ryan, za razigrane Halle Berry, a najveći seksipil donosi nam Sharon Stone. 

  Stanemo li i pogledamo li oko sebe doći ćemo do zaključka da i danas većina žena nosi dugu kosu. Dokazuje li to da i danas kratke kose nose samo hrabre buntovnice?