Username *
Password *
Remember Me

Mateju Bosek, odnosno njezin kreativan rad, primijetila sam na jednoj od studentskih TTF revija relativno nedavno, a onda sam prije par mjeseci vidjela da se odselila i radi u New Yorku. Da, to je jedna od tih dobrih priča. Odmah mi se javila i poslala odgovore… Mateja ima 27 godina, rođena je u Zaboku, no diplomirala je u Zagrebu, na Tekstilno tehnološkom fakultetu.

 1. Brooklyn Bridge

U New York sam stigla početkom rujna ove godine - javlja mi Mateja - na internship program u modnoj industriji. Posao, točnije praksa zbog koje sam prvotno došla u NY bila je za Study New York Re:Source Library koja se bazira na sustainable, odnosno održivoj modi, a ubrzo sam počela raditi i za G-III Apparel Group kao asistant dizajner. O ideji da praksu odradim vani vrtjela mi se još od kad sam upisala diplomski studij na TTF-u, a obzirom da sam diplomirala prošle godine ovo je bila zadnja prilika za tako nešto koju nikako nisam htjela propustiti. 

1. Brooklyn Bridge

Nakon stečene titule magistra modnog i tekstilog dizajna znala sam da posao u struci jedino mogu pronaći u inozemstvu.

Naravno prva opcija je bila Europa, no moje ambicije su bile malo veće, malo dalje, točnije 6,900 km dalje. Želja za putovanjem, novim iskustvima, a i loše stanje u državi potaknuli su me da svoja dugogodišnja maštanja o preseljenju u NY pretvorim u stvarnost.

1. Brooklyn Bridge

Moj put do NY trajao je punih 9 mjeseci. Bio je to dug proces skupljanja informacija s obzirom da u samom startu nisam znala ništa o tome kako uopće dobiti neku vrstu radne vize, nisam čak ni poznavala nekoga tko živi u NY, ali moja želja je bila prejaka da bi me to obeshrabrilo. Bio je to velik izazov, ali vjerovala sam u ono da sreća prati hrabre, a to se i ubrzo pokazalo istinitim. Već u prva dva tjedan po dolasku ovamo uspjela sam pronaći još jedan plaćeni internship, a ovdje je to jako teško, neki bi rekli gotovo nemoguće, što je bio samo još jedan znak da ću vizu, koju sam prvotno zatražila na 4 mjeseca, definitivno produžiti.

 1. Brooklyn Bridge
Metropolitan museum of art // In pursuit of fashion

S obzirom da imam 2 posla koja su dosta različita veoma je dinamično. Study NY je mala kompanija gdje radim direktno s osnivačicom i dizajnericom kompanije, koja se fokusira na educiranju dizajnera o važnosti održivosti mode, a ujedno i predaje na FIT (Fashion Institute of Technology) i Parsons School of Design, dok je G-III velika grupacija poznatih modnih brendova gdje učim što zapravo znači raditi u dizajnerskom timu i kako nastaje kolekcija od skice do gotovog proizvoda.

1. Brooklyn Bridge

New York je mjesto koje nudi neograničen izbor svega, od restorana, barova, muzeja, izložba do trgovina i noćnog života, tako da svaki svoj slobodan trenutak provodim u gradu koji me svaki dan iznova oduševi

1. Brooklyn Bridge

Što se tiče hobija - rekla bih da je to trenutno moja “To-Do Lista”. Sretna sam što imam priliku istražiti grad polako, neopterećeno i nastojim uživati u svakom trenutku. Sve mi je dostupno jer stanujem Manhattanu, na Upper West Sideu blizu Central Parka. Ponekad ni sama ne vjerujem u to!

 
1. Brooklyn Bridge

Iako nikoga ovdje nisam poznavala, u ovom gradu koji nikad ne spava brzo pronađeš društvo. Brzo sam se povezala s ljudima s naših prostora koji kao da jedva čekaju da dođe neko njihov i spremni su pomoći u svakom pogledu (Hvala Sara!).

1. Brooklyn Bridge

Također, postoji i Hrvatska zajednica koja se okuplja u hrvatskoj župi Sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u koju je svatko dobrodošao. Moram spomenuti i kolege na poslu koju su mi vrlo brzo postali prijatelji i uvelike pridonijeli tome da se osjećam kao da sam oduvijek ovdje.

1. Brooklyn Bridge

Planovi mi se mijenjaju iz dana u dan, tako da nastojim izvući iz ovoga sve najbolje što mogu i uživati u svakom trenutku. Ono što bih svakako najviše voljela je povezati poslovno Zagreb-New York, što naravno nije nemoguće.

 1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge

1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge1. Brooklyn Bridge