DAMIR BEGOVIĆ I MLAĐA SESTRA ANA // doslovno, od prvog dana života ON JE ČUVA, jer ona je njegova muza i vječna inspiracija

  Damir Begović ima sestru Anu koja je njegova muza postala od prvog trenutka kad ju je ugledao. Dizajner, koji uz Domagoja Štimca tvori brend TWINS te ujedno radi u Varteksu, ispričao mi je predivnu priču o njihovom odrastanju koja otkriva koliko je Ana (danas studentica treće godine Medicinske biokemije) snažni dio njegove kreativnosti, vječita inspiracija, dio njegove modne energije. Koja je, btw, izuzetno pozitivna.

  ANA I DAMIR BEGOVIC2


  Važno je zvati se Ana

  - Kako započeti priču o odnosu brata i sestre..? – pita se Damir i kreće…: - Sve je započelo 19.09.1997. godine, u doba kada nije bilo društvenih mreža i kada su se djeca još igrala po cesti, šumama i u kanalima. Kraj tog ljeta je obilježio dolazak malene djevojčice imenom Ana. Brat Antonio i ja smo oduvijek znali da će se, ako mama rodi curicu, ona zvati Ana. Doduše i meni i njemu to je ime bilo namijenjeno, ali eto ispali smo dečki! Upravo zato, dočekati dan kada će mama izaći iz bolnice bilo je kao da čekam poklone od djeda Božićnjaka, jer je mama već prije poroda bila 2 mjeseca na čuvanju trudnoće u bolnici. Tako da smo se za to pripremali i čekali dosta dugo - .

  ANA I DAMIR BEGOVIC2

  Umjesto male plave, Ana je bila mala crnokosa

  - Sjećam se toga kao da je bilo jučer – priča mi Damir. - Posjete na odjelu rodilišta u Slavonskom Brodu bile su na prozoru 2. kata. S nestrpljenjem smo čekali da se mama pojavi na prozoru i pokaže nam tu malu sestru, tu bebu koju smo tako silno svi iščekivali. Kad li ono, umjesto male plavuše (u to doba i brat i ja smo bili plavi ili svijetlo-smeđi) dočekali smo malu lutkicu sa crnom kosom! U to vrijeme smo se zezali da nije sestra možda poštareva kći, što je dosta česta pošalica u slavonskim selima - .

  ANA I DAMIR BEGOVIC2

  Ona je bila na jastuku za bebe, ja sam je čuvao, a vrata su se usred vožnje otvorila…

  Poznato je da braća izuzetno čuvaju svoje sestre, pa je tako bilo i u njegovom slučaju. – Naš je odnos počeo taj tren kad smo se svi iz rodilišta vozili kući. Bili smo na zadnjem sjedalu, a sestrica, sva sređena u bijelu haljinicu, bila je  umotana u jastuk za bebe. Ja sam je čuvao. U jednom trenutku, kod nekog skretanja, stražnja vrata su se otvorila… Ni dan danas ne znam kako i zašto, ali taj trenutak je obilježio naš odnos - . 

  Tada sam imao 6 godina i znam da sam je čvrsto zagrlio da joj se ništa ne dogodi. Iako ovo možda zvuči filmski, vrata su se, kako se auto izravnao nakon skretanja, sama zatvorila i mama ih je zaključala pritiskom na onu tipku kod prozora, kako je to nekada bilo u autima… Od tog trenutka sam znao da imamo poseban odnos koji nas je povezao od prvog dana našeg zajedničkog života - .

  ANA I DAMIR BEGOVIC56

  Prvo sam radio male stvari za Anu i njezine lutkice, no s Anom, rasle su i moje kreacije

  Razlika između Damira i starijeg brata je 17 mjeseci, no oduvijek je bio više povezan sa sestrom. - Kako je ona rasla, tako sam i ja bio sve svjesniji da želim biti modni dizajner – sjeća se Damir.

  - Čvrsto vjerujem da je pokraj mame krojačice, baš ona imala veliki utjecaj na mene da se iz profiliram u modnog dizajnera i da to poželim biti već kao dijete. Da nije bilo sestre, ne bi nikada bio Barbika, beba i razno raznih lutaka koje sam ja počeo odijevati u svoje prve kreacije i samim time počeo učiti o kroju, šivati... Kako je Ana rasla, tako sam ja shvatio da sve te male kreacije mogu napraviti u stvarnoj veličini i isprobati na živoj lutki! - . Živa lutka bila je, naravno, sestra. 

  ANA I DAMIR BEGOVIC2

  Prve štikle – lažne Louboutinke za 100 kuna!

  Srednju školu Damir je upisao 2007. u Osijeku. U blizini je bio veliki kineski shop, gdje je Ani kupio prve štikle. I to ne bilo kakve: - Bile su to lažne Louboutinke za 100 kuna. Možda ovo sve zvuči kao iz onih emisija Toddlers & Tiaras, ali u to doba nismo ni znali šta je to... - . 

  - Prepoznao sam u njoj talent za poziranje i hodanje te je ona uz pomoć mene sve više učila i postala stvarni mini model koji zna dobro iznositi kreacije - .

  ANA I DAMIR BEGOVIC2

  - Ubrzo je počela nositi moje školske revije i prve zajedničke revije s Domagojem. Mogu reći da je od početka uz Twinse i, kako već svi znaju, otvara svaku Twins reviju. Ona je Twins muza i inspiracija te svaki odjevni komad koji sam napravio samostalno ili kao dio Twinsa, isproba upravo ona - .

  ANA I DAMIR BEGOVIC2


  Zajedno su prošli Ana i njezin Damir niz kreativnih, snažnih, emotivnih trenutaka jer uz njegovo rame uvijek je ona koja pažljivo daje život njegovim kreacijama. – Sjećam se kad je 2013. na Cro-a-Porteru, kad su se Twinsi prvi put predstavili javnosti, zaplakala prije nego je zakoračila na pistu uz taktove pjesme Africa (Toto) - . Par godina kasnije Ana je snimila kampanju za kolekciju Indijanci, na jezeru u Fužinama, no nije joj problem ni uzeti metlu u ruke… Dečkima je pomagala da pometu pistu na Fashion.hr-u, kad su se predstavljali prvi puta. Bila je to 2018.

  ANA I DAMIR BEGOVIC2


  - Ana i ja smo prošli puno toga, a čeka nas barem isto toliko. Bitno je da se kužimo na nekoj razini koju nitko drugi ne razumije i da znam da je uvijek uz mene te da je bratsko-sestrinska ljubav neprocjenjiva - zaključuje Damir.

  ANA I DAMIR BEGOVIC2 ANA I DAMIR BEGOVIC2ANA I DAMIR BEGOVIC2

  ANA I DAMIR BEGOVIC2ANA I DAMIR BEGOVIC2ANA I DAMIR BEGOVIC2

  ANA I DAMIR BEGOVIC2ANA I DAMIR BEGOVIC2ANA I DAMIR BEGOVIC2ANA I DAMIR BEGOVIC2ANA I DAMIR BEGOVIC2ANA I DAMIR BEGOVIC2ANA I DAMIR BEGOVIC2ANA I DAMIR BEGOVIC2