Username *
Password *
Remember Me

Jeste li čuli za graduirano šišanje? Često se susrećem s predstavljanjem takozvanih novih tehnika šišanja – svako malo one dobivaju neke posebne nazive i promoviraju se pod trendove, dok su to zapravo osnove šišanja. I vaša ih kosa itekako poznaje.

Piše: Ana Kuštre @ Do šminke i frizure za pol vure

Kasia Struss02
Kasia Struss // Vanity Fair Italy // foto Andoni + Arantxa // styling Leonardo Caligiuri


Iako postoje razni frizeri i stilovi koji ih obilježuju, smatram da su osnove ono što bi trebali znati baš svi koji prime škare u ruke.

Temelje frizerstva u cijelom svijetu čine linije, gradiranje i slojevito šišanje.

Šišanje nije samo proces gdje frizer krene škarama kreirati frizuru, već postoji veliki niz pravila koje moramo poštovati i slijediti tijekom cijelog procesa.

Nije najvažnije kako kosu šišamo već zašto ju šišamo, što želimo dobiti i onim najmanjim rezom koji napravimo!

Kasia Struss02

Procjena kose prije pranja osnova je koja nam pokazuje kakva je kosa kada prirodno pada i koji su njeni smjerovi rasta. Slušamo želje klijenta, zajedno istražujemo što je dobro, a što ne, za tip kose i oblik lica.

Pranje kose je prije šišanja je obavezno!

Kosa mora biti dobro tretirana kod pranja kako bismo mogli kvalitetno začešljavati pramenove i kasnije raditi na čistoj i suhoj kosi.

Kasia Struss02

Kada krenemo sa šišanjem, bitno je podijeliti kosu na ravne i precizne sekcije koje čine šišanje jednostavnijim i temeljitim. Istovremeno, pravilan položaj tijela naspram klijenta dovodi nas do pravilnih kutova rezanja kose.

Nakon dogovora s klijentom oko željene frizure, krećemo s kreiranjem i gradnjom frizure.

Graduirano šišanje je zapravo postepena nadogradnja svakog pramena, njime postižemo da se vlasi međusobno stope i naprave međudobni sklad

Kasia Struss02

Kod graduiranja moramo biti jako oprezni jer rezovi moraju biti mekani i nježni i kod ravne i kod kovrčave kose. Kad smo gotovi s formom, kosu posušimo fenom bez friziranja, time dobivamo pravo stanje frizure.

Tek tada krećemo s realnim rezovima, frizura mora biti savršena i kada ju klijent opere kod kuće i laički posuši, a ne samo da je frizura postojana kada se izađe iz stručnih ruku frizera!

Suhu kosu režemo posebnim rezovima i previlima, kojima ju i dodatno tanjimo kako bi se svaka vlas savršeno smjestila u cjelokupnu frizuru.

 Kasia Struss09 cr