Username *
Password *
Remember Me

Kazališna kavana Kavkaz donosi fenomenalnu, teatralnu božićnu priču koju potpisuje jedna od naših vodećih kostimografkinja Đenisa Pecotić.

XP2R2174

Piše Đenisa Pecotić

Najljepšu priču o obiteljskom i prijateljskom okupljanju i druženju u vrijeme Adventa komponirao i ispričao nam je u svom baletu P.I.Čajkovski. Onu o kojoj sanjare sva djeca, mala, velika kao i ona odrasla...

To je priča o Orašaru, drvenom lutku kojeg djevojčica Klara dobije na poklon pod bor. U ponoć, kada svi odu na počinak, Klara se vrati po svog lutka koji zahvaljujući čarobnjaku Drosselmeyeru oživi. Orašar povede Klaru u prekrasne svjetove u kojima susreću čudesna bića.

XP2R2174


Bajka koju smo moja suradnica Tihana Cizelj i ja željele prenijeti u Kazališnu kavanu Kavkaz. Tako je oživio naš Kazališni put. Nastanili su ga Vila šećera, Vile cvijeća, Klara, Orašar, zločesti miševi, jedan gradić, jedne saonice i puno snježnih pahulja. A neki su nam i pobjegli iz Kazališnog puta pa ćete tako vidjeti Klarinu mamu kako se udobno smjestila na vitkom boru i Kralja šećera kako nas začuđeno promatra iz jedne velike staklene vaze.

 XP2R2174

Na originalnom kostimu iz predstave Građanin plemić ( kostimografkinja Ana Savić Gecan, HNK Zagreb ) nastanilo se pak jedno veliko društvo Orašara, posebno oslikanih i spremnih namignuti onima koji im se dopadnu.

Složile smo Tihana i ja šumu, ne onakvu o kakvoj Shakespeare govori u Macbethu, već bajkovitu adventsku šumu. Doduše, naša šuma visi naopako i osvijetljena je kako bi nam pokazala neke puteve, možda onakve kakve slika R. Magritte.

Srećom, Kazališna kavana Kavkaz nas je počastila sa još jednim izvanrednim prostorom, onim koji otkrivate kada se spustite stepenicama u taj njegov najtajnovitiji, a rekla bih i najbajkovitiji dio.

XP2R2174

A tamo nas čeka sjajan portret Miroslava Krleže u izvedbi Z. Kauzlarića-Atača. A što je primjerenije ispod tog portreta od pisaćeg stroja starinskih manira na koji smo postavile adventski ukras, koji nas je asocirao na ono što smo prozvale Krležinim kovrčavim mislima... Primjereno sadašnjem trenutku, zar ne?

XP2R2174

Našla su se tu i tri impresivna oglavlja izrađena za operu Aida (HNK Zagreb).

I za kraj, jedan od izložaka posvetile smo vrijednim kuharima Kazališne kavane. Na četiri šeflje smjestile smo velike staklene kugle koje su nas asocirale na sve delicije koje će ukrašavati mnoge adventske trpeze u nadolazećim danima.

XP2R2174

 XP2R2174XP2R2174XP2R2174XP2R2174XP2R2174XP2R2174XP2R2174XP2R2174XP2R2174XP2R2174XP2R2174XP2R2174