GREEN_info // što točno znači da je tekstil EKOLOŠKI?

  Mnogi se hvale da im je tekstil ekološki – no, što to točno znači? – To znači da su prirodni materijali, kao pamuk, lan ili svila, obrađeni i dorađeni bez uporabe nesigurnih iliti unsafe kemikalija – rekla nam je Aurora Živković Farina te navodi kolekciju I’M the one, autorica Ivone Martinko i Sandre Dragaš, kao jedan od takvih primjera.

  ZF 0190

  – Nadalje, ta etiketa eko tekstila jamči da se ekološka i konvencionalna vlakna ne miješaju i da prirodna vlakna ostaju netaknuta na svim razinama obrade i proizvodnje što dokazuje certifitikat prema smjernicama Globalnog industrijskog tekstilnog standarda (GOTS) i certificirani od Fairtrade Cotton-a. To znači da su proizvedeni pravedno i održivo – od pamučnih polja, kroz proces bojenja, do distribucije proizvoda - ističe Aurora.

  GOTS je prvi globalni pečat koji uzima u obzir ekološke kriterije i društvene standarde u cijelom lancu opskrbe.

   ZF 0190


  Gdje je izrađena eko kolekcija I’M the one?
  Kolekcija je izrađena od organskog pamuka čija su vlakna podrijetlom iz Indije, Turske, Ugande, SAD, a proizvedeno u Portugalu i Turskoj. Dodatna kontrola kvalitete tkanine ispituje se u Njemačkoj.
  Za razliku od konvencionalnog pamuka, organski pamuk koji se koristi u I’M the one tkaninama proizvodi se bez upotrebe pesticida ili herbicida. Kao rezultat toga, biljke iz kojih potječe pamuk nisu kontaminirane pesticidima.
  Autorice kolekcije I’M the one su Ivona Martinko, na čelu kreative, i Sandra Dragaš, na čelu logistike.

   ZF 0190ZF 0190