Username *
Password *
Remember Me

Taj prepoznatljiv, neodoljiv miris prave kože je jedan od onih koji ti govore da je proizvod kvalitetan, po mogućnosti iz Italije, no svijet ide u suprotnom smjeru – tendencije su da se koristi sve manje prave kože, a i tehnologije su napredovale pa su u ponudi brojne, ponekad izuzetno kvalitente eko varijante. Koriste li pravu ili eko i zašto, objasnili su nam naši dizajneri – Kristina Burja, KLISAB, Dunja Sučić @ Marmelo, Loredana Bahorić @ Charlie, Nataša Trinajstić @ Cipele Zvonimir i Saša Maksimiljanović.

cipele zvonimir1 cr
KLISAB


Ipak, nije sve tako crno-bijelo, ističe naša sugovornica Kristina Burja @ Krie Design. - Današnja tendencija koju su postavile velike modne kuće, kao odgovor prema svojim targetiranim skupinama, a u vidu socijalne odgovornosti, održivog razvoja te zaštite životinja, je da se prave krzno i koža ne koriste u kolekcijama. No, sad dolazimo do velike ironije - ovo otvara novu problematiku vrlo štetnu za okoliš! Jer su umjetne kože i krzna uglavnom dobiveni iz derivata ulja, čija proizvodnja zagađuje, a vlakno nije razgradivo. Budućnost modne industrije u vidu svih problematika, ne samo kada pričamo o koži i krznu, je recikliranje kojim se iz otpada dobivaju nova vlakna. Prava odluka za svakog pojedinca je da kupuje manje, ali kvalitetno i s pravim porijeklom - .

cipele zvonimir1 cr
Krie Design


Krie design koristi samo tkanine koje spašava otkupom od velikih proizvođača jer su zbog malog namotaja, mehaničkoga oštećenja i sl. za mega kompanije deklarirane kao otpad. - Kada konkretno pričamo o umjetnoj ili pravoj koži te krznu, to znači da ne samo da se već ugrozio okoliš proizvodnjom istih nego bi još i nepotrebno završile kao otpad, što mi u vidu održivog razvoja onemogućujemo – nastavlja Kristina. - Vjerujem da se društvo mijenja kao i svijest o onome što nas okružuje, npr. koju hranu jedemo i tko je proizvođač iste, čitamo deklaracije, želimo da je iz eko uzgoja... tako vjerujem da ćemo se i budućnosti sve više brinuti i o tome "who made my clothes"  .

 cipele zvonimir1 cr
KLISAB

Kod nas su među top dizajnerima koji koriste kožu i KLISAB, dvojac koji svake sezone svoje elegantne i chic kolekcije nadograđuje izvrsnim kožnatim torbama. Ističe kvalitetu pravog materijala: - KLISAB torbe izrađene su od prave kože i dodatno impregnirane zaštitnim slojem. Torbe koje radimo nisu sezonske i samim time materijal od kojih ih radimo mora biti izdržljiv, imati dug rok trajanja i omogućavati jednostavnost održavanja što trenutno nije moguće s nekim drugim materijalom osim pravom kožom – istaknuli su Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić.

 LJFW nov18 Day1 photoJureMakovec 210
Saša Maks

Saša Maksimiljanović je vegetarijanka, no ona koristi i nosi pravu kožu. – Nemam apsolutno ništa protiv prave kože, čak sam pomalo i alergična na one koji su protivnici korištenja prave kože. Materijali su kvalitetni, nabavljam ih u Italiji – ističe Saša.

 cipele zvonimir1 cr
MARMELO

I Dunja Sučić, autorica popularnih Marmelo torbi, svakodnevno koristi kožu i eko i pravu te donosi razlike: - kad radim s umjetnom kožom obično biram materijal koji daje gumeni dojam, jer to je na neki način dio identiteta mojih proizvoda. U posljednje vrijeme tehnologija proizvodnje materijala je jako napredovala, a time se podigla i kvaliteta finalnog proizvoda. Veći dio kolekcija torbi radim od prave kože, odnosno talijanske goveđe nape. Nisam sigurna da je trenutno moguće potpuno zamijeniti pravu kožu, ali nadam se da će tehnologija i svijest svih nas dovesti brzo do boljih rješenja za našu okolinu - .

cipele zvonimir1 cr
CHARLIE DESIGN


Lori odnosno Loredana Bahorić koristi kožu na jaknama i gornjim komadima: - koža koju ja koristim, ako je prava, to je onda uvijek teleća napa, obojana vegetativnim bojama. Surađujem s dvije firme u Toscani - istaknula je autorica našeg mega brenda Charlie Design

cipele zvonimir1 cr
Cipele Zvonimir

Nataša Trinajstić nastavila je obiteljski posao sa cipelama, modeli Zvonimir dio su zagrebačke tradicije: - prava koža je izuzetno kvalitetna, traje desetljećima! Neki dan mi je gospođa donijela naša dva para stara čak 30 godina, promijenili smo petice i to je to, bile su to klasične salonke u špic. Mi radimo klasiku koja moja trajati dugo, biti kvalitetna – box, ševro, antilope... sve nabavljam iz Italije i Njemačke. Ima danas puno materijala, ali prava koža je ipak najbolja – zaključuje Nataša.

cipele zvonimir1 cr
Cipele Zvonimir

 

Činjenica je i da, na primjer, torbe od prave kože znaju biti puno teže od onih eko, iako kad je riječ o cipelama – za sad igru vode one od prave kože. A kad je riječ o rokerskim jaknama, one su svakakve, odlično znaju izgledati i modeli od eko varijante, naročito ako se radi o nekoj kvalitetnijoj!

Hlače od eko kože imaju i pokoju prednost - bolje se rastežu od hlača od prave kože, pa su i udobnije za nositi. Mogu biti uske, jer umjetna je koža zimi čak još bolja, fino grije i praktična je i na nižim temperaturama.

Mnogi razmišljaju ovako - cipele od prave kože, torba može i eko koža, ovisno o kvaliteti, a kaputi također... Odlične su te gumirane varijante na jaknama, izgledaju totalno futuristički!

Na kraju krajeva, prava koža ipak ima svoju kvalitetu i trajnost. Ovaj prirodan materijal još dugo će biti na sceni, iako je fantastično da svijet tehnologije materijala ide naprijed – hoće li nam uskoro ponuditi alternativu kvalitetne prave kože? Vidjet ćemo. Za sada uživamo u pravom proizvodu. I kvalitetnom eko.

cipele zvonimir1 cr
KLISAB

 loredana charlie design

Charlie Design

loredana charlie design
MARMELO