Username *
Password *
Remember Me

Kimono show jučer je održan na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu: japanski dizajner kimona Nobuaki Tomita održao je radionicu pred krcatom publikom i nekolicinu studenata odjenuo u ovaj prekrasan, tradicionalni odjevni predmet iz Zemlje izlazećeg sunca... Jasno je svima da je to dragocjen i skup odjevni predmet, koji se odijeva u posebnim prigodama – ponekad njegova cijena dostiže i 100.000 kuna. Inače je samo oko... 20.000 kn. Treba dosta vremena da se obuče, tako da osobu koja će ga nositi zapravo uvijek netko odijeva.

kimono1

Teško ga je odjenuti vlastitim snagama, gotovo nemoguće! Inače i uživo izgleda prekrasno, svilene teksture i mega rukavi raskošno padaju oko tijela, sputava ih obi, široki remen koji je više od remena - on je ukrasni predmet, s dodatkom ručnog veza, u posebnim nijasama, kako bi se istaknuo na vizuri čitavog stylinga.

kimono1

Tijekom mnogih priprema za snimanje filma, shvatio je da su mnogi kimoni loši te je ponuda oskudna. Danas on osobno kreira sve te kimone, stvara motive, boja ih... Kimoni i obi kod njega su remek-djelo! A najfiniji kimono mu je onaj od čokolade odnosno kakaa. – Ljudi ga obožavaju, kimono čak i miriši po čokoladi! – oduševljeno je pričao Tomita. Sam pojas, obi, ima i više od 4 metra. Dok ga slaže, nakon pod-haljine, kimona i prvog remena... Tomita šeće oko osobe i omata je, dok posljednji dio specifičnom tehnikom slaže na leđa.

kimono1

Nobuaki Tomita jedan je od najpoznatijih japanskih kimono stilista i dizajnera tekstila. Dizajnira tradicionalna kimona koji se koriste u hramovima i svetištima u posebnim ceremonijama, a odijeva i glumce japanske nacionalne televizije, radi za filmove i magazine. Tvrtku Kyokaori osnovao je s 27 godina te je već godinama aktivan u predstavljanju kulture kimona diljem svijeta.

 kimono334

Rozi kimono obojan je ekstraktima jagode, no to nije bilo kakvo voće! Naime, jedna ta jagoda košta oko 100 kuna, dolaze iz područja Tochigi – za bojanje jednog kimona trebao sam deset kila jagoda!

Da biste naučili sve vještine izrade, bojanja, krojenja... kimona treba vam oko 10 godina – veli Tomita.

kimono1

Postoji više vrsta kimona - jedan od njih je Kabuki, nastao za portebe japanskog kazališta koje je staro oko 5 stoljeća. Naravno, i muškarci nose kimono! No, ženski i muški kimono nisu jednaki: ženski ima otvor na području rukava, kod struka, kroz koji se provlači jedan od remena i namješta ovratnik.

kimono1

Ovakav kimono viđa se u muzejima - izuzetno je cijenjen i skup. Kimono može biti težak i oko 10 kila, no ovaj ovdje ima oko 5 kila. Naime, nedostaju pod-haljine!

 kimono1kimono1kimono1kimono1
Kimono - vjenčanica

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location