Username *
Password *
Remember Me

 

Povodom Svjetskog dana turizma, Opatija je postala FREE READING ZONE. Prošloga prosinca Hrvatska je postala prva zemlja na svijetu kao zona besplatnog čitanja, otvorena virtualna knjižnica dostupna svim ljudima. Ovaj pilot-projekt, vođen grupom vizionara pod pokroviteljstvom organizacije koja lansira FREE READING ZONE širom svijeta, No Shelf Required, promovira besplatno čitanje knjiga.

Opatija FRZ instalacija 003 s logom


Za virtualnu knjižnicu pod nazivom Opatija Reads nije potrebna autorizacija ni potvrda identiteta. Kako se na vrijednost projekta od početka ukazuje iz perspektive ne samo kulture i obrazovanja već i turizma, građani Opatije kao i njezini mnogobrojni turisti u naredna dva tjedna mogu besplatno čitati pregršt knjiga iz cijelog svijeta, na raznim jezicima, uključujući i hrvatski.


„Knjige su pčelice koje nose životvorni pelud od jednog do drugog uma,” kaže James Russell Lowell. Woody Allen duhovito ističe „Čitam u samoobrani”, a Thomas Whartonov „Sat proveden u čitanju je sat ukraden iz raja.” Ovi, kao i brojni drugi citati izvješeni na instalaciji gusto isprepletenih tankih niti, pozivaju nas na čitanje te ujedno ukazuju na važnost dostupnosti znanja.

 

Opatija FRZ instalacija 003 s logomOpatija FRZ instalacija 003 s logom