Prvi urbani piknik u Velvetu

  Kad pomislimo na piknik, prva asocijacija su nam obično zelena livada, leptirići, tratinčice i karirana dekica. No, ekipa iz kultne zagrebačke galerije / kafića Velvet odlučili su donijeti piknik na asfalt, te u urbanom ambijentu prezentirati malo drugačiju varijantu tog omiljenog ljudskog hobija.

  op

  Pjevačica Vanda Winter i glumica Petra Kurtela došle su provjeriti kako je to uživati u pikniku na asfaltu

  - Dokoličarenje je danas ultimativni luksuz – objavili su povodom sinoćnjeg okupljanja. Iako svatko luksuz uistinu tumači na svoj način, mnogi bi se složili s ovom tvrdnjom jer danas jedva nalazimo vremena za obaveze, a gdje su još neki lijeni trenuci koje bismo žarko željeli ukomponirati u svoj tjedni, a nedajbože dnevni ritam.

  - Ideja urbanog piknika u formi galerijskog dokoličarenja rođena je još prije nekoliko godina na relaciji Pula - Bruxelles kada je kustosica Paola Orlić po prvi puta takav piknik organizirala u pulskoj galeriji Makina. Pretvarajući galerijski prostor u pseudo-livadu, pulskoj je publici, ugodno smještenoj između mirisnih grmova cvijeća i aromatičnog bilja, predstavljen koncept inverzije forme vernissage kada su hrana i piće pretvoreni u glavni mediji komunikacije kreativnih ideja. Tematski interpretirani i predstavljeni na način koji nudi puno više od doslovnog utaživanja žeđi i gladi, publika je iz pasivnih receptora postala aktivni participant socijalnog eksperimenta tzv. novog urbanog dokoličarenja – objavljeno je.


  curefoodNicoletta Balija i Paola Orlić znaju sve o finim stvarima

  Sinoć je u večernjim satima priliku za kreativnom razmjenom ideja, hrane i pića imala zagrebačka publika. O ideji dokoličarenja nekad i danas te o pikniku kao motivu u umjetnosti razgovarale su Paola Orlić i Vlatka Kolarović s brojnim gostima, a svoje sjajne kulinarske i vinske specijalitete, te ideju uživanja kroz okuse i mirise, predstavili su poznati istarski masterchefovi i maslinari.

  - Kakav okus imaju tratinčice i ljubičice u hrani? Kako se osjećaji prevode u okuse ili hranom evociraju pojedina stanja i sjećanja? Na koji se način prirodni godišnji ciklusi odražavaju u suvremenim kulinarskim eksperimentima, otkrila je poznata istarska masterchef(ica) Doris Cerin. U Velvetu su nastupili i ponudili na kušanje svoje proizvode brojni drugi; maslinarka Nicoletta Balija, jedini hrvatski proizvođač šafrana Alessandro Candotti, a kušali su se kozji sirevi Aleša Winklera iz Stancije Kumparička, te vina Pilato i Skaramuča. Istarskoj gastro ekipi pridružila se dizajnerica, ilustratorica i kuharica BooBoo Tannenbaum s piknik pitama za podizanje razine serotonina, te raznim pripadajućim crtarijama bez kojih ne možete otići doma. Urbani piknik pokušao je izvući i ono najbolje iz nas: vratiti izgubljeno vrijeme u kojem smo se znali družiti bez žurbe, a u hrani uživati polako. I tako kultivirati plemenitu dokolicu iz koje se rađaju najsjajnije ideje - .

   

  atmosfera

   Prekrasna proljetna večer u centru Zagreba

  brankavlatka

  Branka Kamenski i Vlatka Kolarović

  hloverkaekipa

  Hloverka Novak Srzić, Paola Orlić i Vlatka Kolarović

   

  romano

  Romano Bolković s prijateljicom

   

  tedessekoranjaĐurđa Tedeschi i Saša Šekoranja s mamom Lili Šekoranjom