Dan u znaku narcisa

  Više od trideset gradova diljem Lijepe naše jučer je obilježilo Dan narcisa, i to već osamnaestu godinu zaredom. Ovom humanitarnom akcijom u organizaciji Hrvatskog foruma protiv raka dojke - Europa Donna u suradnji s Hrvatskim senološkim društvom, odnosno prodajom narcisa, prikupljala su se sredstva za kupnju linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju.

  U Zagrebu je Dan narcisa obilježen na Cvjetnom trgu, koji su jučer posjetila brojna lica iz javnog života.

  op
  Dizajnerica Ogi Antunac 

  Dio je to projekta "Darujmo ružičasti život" kojim se lobira za uvođenje Nacionalnog programa za liječenje raka dojke u specijaliziranim centrima, prema kriterijima Europskog parlamenta. Po Deklaraciji Europskog parlamenta iz ožujka 2010. sve zemlje članice EU obvezne su do 2016. donijeti Nacionalni program liječenja raka dojke sa ciljem smanjenja smrtnosti oboljelih žena za procijenjenih 15-20%.

  Dan narcisa održan je pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.

  2
  Glumac Edvin Liverić

  O aparatu za koji se prikupljaju sredstva
  IORT ili intraoperativna radioterapija je jednokratni tretman zračenja za vrijeme operacije, a kod raka dojke nadomješta uobičajenih tridesetak zračenja kroz šest tjedana. Terapija se provodi odmah po operaciji i vađenju tumora, a u svrhu eliminacije ostatka tumora koji jednokratnim zračenjem biva uništen. IORT daje izvrsne rezultate i provjeren je kod karcinoma dojke, no dobri rezultati su i kod brojnih drugih oblika karcinoma. Aparat za IORT je mobilan linearni akcelerator koji može biti korišten u više sala jedne ustanove. Aparatom se postiže maksimalan efekt zračenja i sigurnost od eventualnih recidiva.

  Pozivom na broj 060 8100 i vi možete donirati sredstva za kupnju aparata za jednokratno zračenje.

  1
  Glumice Anja Šovagović Despot i Mia Begović, te poduzetnica Snježana Mehun

  4
  Radijska voditeljica Ivana Miserić

  5
  Predsjednik RH Ivo Josipović

  7
  Voditeljica Korana Gvozdić

  8
  Pjevačica i PR agentica Lana Klingor i političarka Bianca Matković

  11
  Političarka Mirela Holy

  12
  Glumica Natalija Đorđević

  15
  Hokejaši Medveščaka Saša Martinović i Ivan Šijan

  23
  Voditeljica Vlatka Kolarević