PRIČA O IRISU // CVIJET kao simbol boginje Iride, glasnice bogova

  - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je 2000. godine Iris, odnosno Peruniku, proglasila hrvatskim nacionalnim cvijetom. Uz taj cvijet se veže jedna zanimljiva legenda koja vam je možda nepoznata. Naziv perunika potječe iz slavenske mitologije, i to od vrhovnog boga Peruna i njegove žene, boginje Perunike. Narod je vjerovao da perunika nikne ondje gdje udari munja gromovnika Peruna. Kajkavci su boginju Peruniku poznavali kao Ljelju pa taj cvijet zovu ljeljuja, dok se na dubrovačkom području može čuti ime bogiša, vezano uz božansko porijeklo tog božanskog cvijeta – javlja L'Erbolario.

  bg

  U starogrčkoj mitologiji perunika je simbol boginje Iride, glasnice bogova. Legenda o Iridi kaže da je ona dugom šarala s visina prenoseći poruku na Zemlju. Tamo gdje bi duga dotakla tlo, kao i munja boga gromovnika Peruna, izrastala je perunika.

  U L'Erbolario mirisnim vrtovima, Iris je opisan kao čaroban cvijet boja i neba, donosi miris proljeća s posebnom notom svježine koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Linija je to koja predstavlja pravi mali raj proizvoda za njegu tijela senzualno obavijajući svako vaše osjetilo.

  Parfem senzualne puderaste note prozračnih je mirisnih nota, uz lagani ton nježnih ljubičastih latica. Dolazi u pakiranju od 50 ml i 100 ml.

  9o

  U liniji tu je i pjena za kupanje, s mirisom irisa, koja kožu njeguje anti-age sastojcima pšenice. Iris kupka dolazi u pakiranju od 250 ml i 500 ml.

  Krema za tijelo intenzivnog mirisa uz jaka hidratizirajuća svojstva namijenjena je hidrataciji. Sadrži maslinovo ulje te ima anti-age svojstva.

  Tu je i fluidna emulzija, koja sadrži tapioka škrob.

  PHOTO Marija Nikšić Ormarija LErbolario 17

  Dezodorans u kremi štiti i njeguje kožu. Očaravajući miris irisa pruža dugotrajan osjećaj svježine zahvaljujući ovom ugodnom dezodoransu u kremi. U formulaciju su dodani vodeni ekstrakti irisa i pitomog sljeza, koji osiguravaju nježnu zaštitu osjetljivoj koži pazuha.

  Sapun hidratizira i njeguje ruke te sadrži ulje badema koji pomaže očuvanju elastičnost kože, a naročito je pogodan za osjetljivu kožu.

   PHOTO Marija Nikšić Ormarija LErbolario 15

  FOTO MARIJA NIKŠIĆ - ORMARIJA