SKIN_info // mini vodič za NJEGOVANE RUKE u 6 koraka

  Rukama je, baš kao i licu, potrebno pružiti posebnu njegu u obliku pilinga i maski, te ih svakodnevno maziti nanošenjem pomno odabrane kreme. Inače mogu postati suhe, ispucale i osjetljive, podložne čestim alergijskim reakcijama na razne tvari s kojima dolaze u dodir, oboljeti od dermatitisa, a tu je i hiperpigmentacija, sve češća pojava i na rukama - objašnjava magistra Mirna Matas iz ljekarne Farmacia u Jurišićevoj 3.

   

  missselfridge 849982
  Miss Selfridge

  1. PRANJE RUKU – desetak puta na dan!
  Ruke imaju vrlo mali broj žlijezda lojnica, a time i siromašnu površinsku lipidnu barijeru, pa su sklone isušivanju. Ukoliko imamo dobro usvojene zdravstvene navike, pranje ruku nešto je što sigurno radimo najmanje 10 puta na dan. Pritom koristimo različita sredstva, pri čijem odabiru treba posebno obratiti pažnju, pogotovo ukoliko već postoji problem s kožom.


  Tekući sapun svima nam je jednostavniji za upotrebu, no sadrži mnoštvo kemijskih tvari. Pripazite na listu sastojaka.
  Kruti je sapun (nažalost istisnut iz svakodnevice) jednostavan – masnoća povezana s lužinom. No, iako su kruti sapuni bolji za kožu, jer su proizvedeni sa minimum sastojaka i kod njih je potrebno biti oprezan, kako ne bismo izabrali baš onaj čiji nam sastojci smetaju.


  missselfridge 849982

  Prednost sindeta iliti sapuna bez sapuna
  Svi navedeni nedostatci, bilo krutih ili tekućih sapuna, potakli su potragu za novim tvarima za pranje kože. Upravo radi toga 60-tih godina kreće proizvodnja sintetičkih sredstava za pranje kože - SINDETA koji su zapravo SAPUNI BEZ SAPUNA.
  Sindeti mogu biti i u krutom i u tekućem stanju i njihova prednost je jer, za razliku od sapuna, nemaju lužnatog djelovanja na kožu, odnosno čuvaju prirodan kiseli omotač kože, koji preventivo djeluje na razmnožavanje bakterija, ne stvaraju teško topive soli, te ne nadražuju kožu.
  Kada peremo ruke potrebno je pripaziti da je voda mlaka, nikako vruća ili prehladna, jer velike razlike u temperaturi također mogu naštetiti koži te je dodatno isušiti.

   missselfridge 849982

  2. MASAŽA RUKU
  Masaža ruku najbrži je način relaksacije cijelog tijela. Njome također stimuliramo cirkulaciju kože te ona postaje elastična i poprima zdravu i lijepu boju. Kao i stopala, i ruke sadrže mnogo živčanih završetaka povezanih sa svim dijelovima tijela. Obrađujući refleksne točke određenih zona možemo utjecati na poboljšanje tjelesne homeostaze. Za masažu možemo koristiti bilo koje bazno ulje koje će u kombinaciji s eteričnim uljem pružiti pravi osjećaj ugode. Ako želite usput napraviti piling, dodajte u kremu ili ulje - malo šećera u zrnu.

  missselfridge 849982

  3. PILING I MASKA
  Predlažem da barem jednom u dva tjedna napravite piling ruku. Poželjno je raditi ga navečer, kako ne biste ruke nakon toga isušili dodatnim pranjem. Pošto na tržištu rijetko nalazimo piling za ruke, možemo iskoristiti onaj za lice ili za tijelo, s većim polirajućim česticama. Nakon pilinga ruke su spremne za masku obogaćenu hijaluronskom kiselinom, vitaminima i brojnim aktivnim sastojcima. Odnedavno na tržištu možemo pronaći i masku za ruke u obliku rukavice, obogaćenu aktivnim sastojcima, koju držimo preko noći.

  missselfridge 849982
  Miss Selfridge

  4. SVAKODNEVNA KREMA ZA RUKE
  Na tržištu ih je bezbroj, ali ako ispravno odredimo problem naše kože, odnosno njezine potrebe, lakše ćemo ju odabrati. Suhe i ispucale ruke problem su sa kojim se, radi posla ili izloženosti, susreće i do 60% populacije.
  Bitno je odabrati kremu s većim postotkom masnih sastojaka, kao što su formule obogaćene karite ili mango maslacem, glicerinske kreme te kreme s prirodnim uljima ili bio-lipidima.


  - Iako su nam za suhe i ispucale ruke potrebne masnije kreme kao bi spriječile neugodno perutanje i nahranile suhu kožu, ipak nam nije ugodno kada nam iza mazanja ruke ostanu dugo masne. U tom slučaju se možemo poslužiti pamučnim rukavicama koje će osigurati da se krema dobro upije u kožu. Također, na tržištu možemo pronaći i bogate kreme nemasne teksture koje će trenutno nahraniti kožu, a neće ju dugo ostaviti masnom. Takve kreme obnoviti će njihov hidrolipidni sloj i učiniti kožu elastičnom i mekom.


  - Osjetljive i iritirane ruke čine posebnu skupinu prilikom izbora kreme. Kod njih je potrebno biti veoma oprezan jer sastojci iz kreme mogu dodatno iritirati kožu. Zato je preporuka krema s minimalnim brojem sastojaka, jer čak i određena ulja biljnog podrijetla mogu dovesti kožu do još veće iritiranosti. Sastojci koji su poželjni za takvu kožu su dekspantenol, alantoin, ulje boražine, noćurka ili nevena, te karite maslac. U takve vrste kože ubrajamo i kožu oboljelu od dermatitisa, za koje također možemo navesti kreme s omega 3 masnim kiselinama, izdankom zobi, te posebnim molekulama za trenutno umirenje kože i ubrzanu epitelizaciju.

   missselfridge 849982

  5. OBAVEZNO KORIŠTENJE RUKAVICA – zaštitnih i klasičnih
  Zaštita ruku od vanjskih utjecaja jedan je od najbitnijih savjeta kojim ćemo prevenirati gotovo sva kožna stanja. To podrazumijeva:
  - korištenje zaštitnih rukavica, ukoliko koristimo agresivna sredstva za čišćenje
  - korištenje klasičnih rukavica kod niskih temperature
  - korištenje krema sa zaštitnim faktorom.

   missselfridge 849982

  6. ANTI-AGE NJEGA
  Unutarnji faktori dovode do gubitka elastičnosti dermisa i atrofije potkožnog masnog tkiva, zbog čega vene, tetive i koštane strukture postaju sve više izražene prema van. Vanjski faktori, kao što je sunce, dovesti će do stvaranja pjega, solarnih lentiginoza i hiperpigmentacija.


  Takva koža zahtjeva anti-age sastojke, kao što su: hijaluronska kiselina, polifenoli iz sjemenki grožđa, vitamini A, D, E, arganovo ulje, ulje slatkog badema, ružina vodica, te brojni drugi sastojci koji imaju antioksidativno i regenerativno djelovanje. Također, anti-age kreme za ruke sadrže često i C vitamin, te ekstrakte iz potočarke, koji će posvijetliti nastale pjege. Za izraženije hiperpigmentacije postoje kreme koje sadrže patentirane sastojke za posvjetljivanje i zaštitni faktor koji će djelovati preventivno.

    missselfridge 849982missselfridge 849982missselfridge 849982missselfridge 849982