Username *
Password *
Remember Me

Glavna uloga znojenja je rashlađivanje organizma od zagrijavanja te izbacivanje štetnih tvari – objašnjava magistra Aisa Zanki Zelić iz Jurišićeve 3, Zagreb. - Znoj ima važnu ulogu u regulaciji tjelesne temperature, a kiseli pH znoja djeluje bakteriostatski i mikostatski te na taj način znoj štiti kožu od infekcije - . Sve o dezodoransima i sličnim formulama saznajte u našem vodiču.

FARMACIA - koja mi je najbliža?

2369 Peppermint And Lime Deodorant Hi Res


Ima li znoj jaki miris?
Ne, svježi znoj nema snažan miris, no bakterijskom razgradnjom organskih sastojaka znoja nastaju masne kiseline koje mu daju neugodan miris.

Koji je sastav znoja?
Žlijezde znojnice izlučuju znoj: oko 99% količine znoja čini voda, a ostalo otpada na elektrolite (Na, K, Cl), te na ureu.

Što najviše pojačava znojenje?
Regulator znojenja je centralni živčani sustav, pa pri stresu ili nervozi dolazi do povećanog znojenja. Kofein i nikotin u većim količinama također pojačavaju znojenje.

Koja je uloga dezodoransa?
Dezodorantne supstancije i dezodorantni pripravci sprečavaju razvoj bakterija i na taj način umanjuju mogućnost nastanka neugodnog mirisa znoja. Dezodoriranje se može postići i drugim mehanizmom, a to je vezanjem masnih kiselina nastalih u znoju s metalima. Nastale soli nemaju neugodan miris.

 

oliverbonas 773514 
Odmor je najbolji prijatelj ljeta / White stuff / prshots


Znojenje lica, stopala, ruku...
Ponekad je potrebno spriječiti znojenje na licu. Za osobe s takvim problemom razvijeni su preparati za regulaciju intenzivnog znojenja pazuha, stopala, ruku, nabora kože te lica (čelo). Prekomjerno znojenje posebno je potrebno regulirati kod dnevnih aktivnosti, tjelovježbe, stresa i intenzivnih emocija pa su takvi preparati izuzetno laganih tekstura koje se brzo upijaju. Glavni sastojak je aluminijev hidroksiklorid. Preparat treba nanijeti navečer na čista i suha područja kože lica ili tijela koja se pretjerano znoje: formula je bez mirisa, bez alkohola, bez parabena. Hipoalergene je i izuzetno lagane teksture koja se brzo upija. (SVR Clarial krema)

 

 2369 Peppermint And Lime Deodorant Hi Res


Što rade antiperspiranti?
Antiperspiranti blokiraju lučenje žlijezda znojnica. Upotreba ovakvih preparata ne sugerira se kroz duži period, a upotrebu svakako treba prilagoditi pojedinom korisniku. Za lokalni učinak u kozmetičkim preparatima koriste se soli aluminija, cinka i cirkona. Soli aluminija su najčešće korištene, a djeluju i baktericidno. Soli aluminija s amonijakom i aminima daju nehlapljive i bezmirisne soli pa djeluju i kao antiperspiranti i dezodoransi.


Svi kozmetički preparati, pa tako i dezodoransi i antiperspiranti, podvrgavaju se ispitivanjima, osobito na podnošljivost. Ispitivanja su važna jer antiperspiranti blago iritiraju kožu, a dezodoransi mogu izazvati alergijske reakcije.

 

rosen deomilch us es
Oliver Bonas / prshots

 


Dezodorans nakon depilacije?
Preparate je potrebno nanositi na čistu i suhu kožu kako bi se polučio potpuni učinak. Kod osoba koje depiliraju ili epiliraju područje pazuha preporučuje se nanošenje preparata 12-24 h nakon tretmana. Na taj se način omogućuje obnova hidrolipidne barijere kože i smanjuje mogućnost nastajanja iritacija kože.

Dezodorans čak i za depilirana područja
Preparat koji sadrži spoj cinkovog glukonata s djelovanjem protiv neugodnih mirisa uz provitamin b5, mineraliziranu termalnu vodu i pet minerala s učinkovitošću do 48 sati. Preparat je bez alkohola i parabena. Smije se koristiti i na depiliranim pazusima što je dokazano senzoričkim testom. (Vichy Deodorant pruža 24-satnu učinkovitu zaštitu od neugodnih mirisa te ostavlja osjećaj ugode na koži zahvaljujući anti adhezivnom djelovanju inhibira enzime koji uzrokuju pojačano znojenje i kontrolira tjelesni miris. Preparat je bez aluminij klorohidrata, alkohola i parabena.

 

 2369 Peppermint And Lime Deodorant Hi Res

Miris mošusa, ruže, jasmina...
Noviji preparati sadrže magnezijev oksid, provitamin b5 uz dodatnih pet minerala s učinkovitošću protiv neugodnih mirisa i do 48 sati. Bez alkohola, bez parabena. Optimalna su tolerancije čak i na depiliranim pazusima. Imaju nježan miris za osjećaj čistoće i svježine uz note mošusa, ruže, jasmina, đurđice i agruma. Nanose se ujutro nakon tuširanja na suhe pazuhe. (Vichy deodorant mineral spray).

Formula s alum kamenom
Iz iste linije postoji i hipoalergeni mineralni deodorant s alum kamenom (nema veze s aluminijem) koji pruža 24-satnu učinkovitu zaštitu od neugodnih mirisa i znojenja. Brzo upija znoj, ostavljajući kožu svilenkasto glatkom, a sve to bez aluminij klorohidrata, alkohola i parabena. (Uriage deodorant u spreju).

 dots 2


Prijedlog za teenagere
Za njih je idealna potpuno prirodna linija dezodoransa bez dodataka aluminija, alkohola, parabena i silikona. Prilagođena je djeci koja ulaze u pubertet i prvi put se suočavaju s neugodnim mirisima vlastitog tijela. Nježna formula bazirana je na alum kamenu i bio aloe veri. Aloa  vera smanjuje rizik od alergija, njeguje i štiti kožu te daje osjećaj svježine. Ne ostavlja mrlje na odjeći i lako se odstranjuje s bilo koje tkanine toplom vodom. Alum kamen je prirodni kristalni deo kamen, prirodna mineralna sol- ammonium alum, i premda ime aludira na aluminij, on ga ne sadrži. (Dots My First Deo).

Eterična ulja u dezodoransima
Eterična ulja iz ljuske agruma djeluju blago dezodorirajuće, a djelotvornost i podnošljivost na koži su visoke i dermatološki ispitane. Formule su bez aluminijevih soli, sintetičnih mirisa, boja i konzervansa. (Weleda citrus deo sprej).

2369 Peppermint And Lime Deodorant Hi Res 

Ekstrakt bambusovog praha
U ponudi je i preparat koji čuva od neugodnog mirisa i prekomjerne vlage na koži zahvaljujući bambusovom prahu i šikiminskoj kiselini. Kombinacijom aktivnih tvari i odabranih esencijalnih ulja čini vrlo učinkovitu ali prema koži blagu kombinaciju.( Neal's Yard Remedies pepermint i limeta deo roll-on.).2369 Peppermint And Lime Deodorant Hi Res

 

Žalfija i hamamelis
Dezodorirajuća snaga žalfije i adstringentno djelovanje hamamelisa čine osnovu osvježavajućeg dezodoransa. U sastavu je i blagi kremasti losion s odabranim eteričnim uljima koji nježno dezodorira, čuva prirodnu floru kože, a pritom ne zatvara pore. Podnošljivost dezodoransa dermatološki je ispitana. (Dr.Hauschka dezodorans od kadulje).

 

 2369 Peppermint And Lime Deodorant Hi Res


Ružina vodica
Kremasti dezodorans s ružom sadrži usklađene sastojke koji dezodoriraju i pružaju njegu. Ružina vodica primjerice daje elegantan i nježan miris, a ekstrakt vrkute nježno regulira procese vlaženja kože. Kombinacija kvalitetnog jojobinog ulja i eteričnog ružinog ulja koži pruža sasvim posebnu njegu. Roll-on dezodorans bez alkohola izuzetno je pogodan za normalnu i osjetljivu kožu. Dezodorans s ružom djeluje harmonizirajuće, ne sadrži aluminijeve soli koje zatvaraju pore i ne ostavlja mrlje na odjeći. (Dr.Hauschka dezodorans od ruže).
Znojenje je prirodni mehanizam važan osobito u toplom dijelu godine. Ponekad nam se čini da ga moramo obuzdati ali u obuzdavanju moramo naći adekvatnu mjeru.

 rosen deomilch us es

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location