Username *
Password *
Remember Me

S dolaskom vrućina, često se pojavljuje i osjećaj umornih i takozvanih 'teških nogu'. O tome zašto do toga dolazi te kako ga prevenirati i umanjiti govori magistra Ismeta Duljković iz Farmacije u zagrebačkoj Ivanićgradskoj. Otkrijte optimalne i prihvatljive načine kako postići osjećaj lakoće u nogama, ali i preporuke što se tiče krema, gelova i drugih dodataka prehrani.

FARMACIA - koja mi je najbliža?

 PHTOGO UMORNE NOGE27

Preporuka za osjećaj lakših nogu:
1. Otečene noge i problemi s venama mogu se prevenirati i ublažiti prilagodbom svakodnevne rutine. Ukoliko dugo stojite ili sjedite, potrebno je podignuti noge 15 cm iznad razine srca kada se odmarate barem 30 minuta.
2. Izbjegavajte tuširanje jako toplom vodom, pokušajte barem naizmjenično izlagati noge toploj i hladnoj vodi kako biste izbjegli dodatno širenje vena u nogama zbog topline.
3. Ako ste ljubitelji sauna ili toplih kupki, obavezno se poslije tuširajte hladnom vodom.
4. Tjelesna aktivnost, unos vlakana, konzumacija orašastih plodova, regulirana probava, održavanje normalne tjelesne težine i što manji unos soli veoma je bitno kod osoba koje imaju faktor rizika ove problematike jer ovakvim načinom života smanjuju opterećenje na vene i preveniraju daljnje simptome.

Od čega se sastoji cirkulacijski sustav?
Cirkulacijski sustav sastoji se od arterija, vena, kapilara, limfnog sustava te srca koji kao organ koji ima glavnu funkciju u ovom sustavu. Krv prolazi organizmom usklađenim mehanizmima: na ovaj način se sva tkiva i organi snabdijevaju tvarima koje im omogućavaju pravilno funkcioniranje.

PHTOGO UMORNE NOGE23

Uloga arterija i vena
- Arterije pod visokim tlakom donose krv bogatu kisikom (oksigeniranu) i hranjivim tvarima do kapilara.
- Vene donose krv bogatu ugljičnim dioksidom (deoksigeniranu) do pluća gdje se ta krv ''čisti'', vraća u srce i krvotok.
Između arterija i vena nalaze se tanke kapilare kroz koje prolazi kisik i hranjive tvari do tkiva.

Glavne vene imaju zaliske koji usmjeravaju krv prema srcu i sprečavaju njezino nakupljanje u donjim ekstremitetima. Stijenke vena su tanje od arterijskih, imaju manje mišićnih vlakana i nisu toliko elastične jer je tlak u njima znatno manji.

Uloga venske pumpe
Kretanje krvi iz vena omogućava venska pumpa koja kontrakcijom okolnih mišića usmjerava krv od stopala prema gore. U trenutku kada se mišići relaksiraju, zalisci se zatvaraju tako da se krv ne može vratiti natrag. Zahvaljujući venskoj pumpi, svake minute organizmom prođe oko 6 litara krvi.

Funkcija venske pumpe narušena je najčešće zbog:
- poslova na kojima se previše stoji ili sjedi
- trudnoće
- prehrambenih navika (povećana tjelesna težina, unos soli)
- lijekova (estrogeni, kortikosteroidi, NSAID, itd.)
- bolesti bubrega, srca i jetre
- reumatoidnog artritisa.

PHTOGO UMORNE NOGE25

Olakšanje osjećaja teških nogu kompresivnim zavojima i čarapama
Kompresivni zavoji i čarape smanjuju promjer vene stimulirajući mišićnu kontrakciju kako bi venski zalisci mogli zatvoriti venu i prevenirati vraćanje krvi u suprotnom smjeru. Kompresivne čarape najveći pritisak stvaraju u području gležnjeva, koji se onda smanjuje prema potkoljenici. Od običnih čarapa se razlikuju zbog sastava i elastičnog materijala koji proizvodi učinak kompresije. U ponudi su u varijanti čarapa, dokoljenki, hulahopki te butnjača za muškarce i žene.

Kompresivne čarape ne preporučuju se:
- kod poremećaja arterijske cirkulacije
- kod težih srčanih komplikacija.
Oprez! Osobe s dijabetesom ili neuropatijom moraju biti oprezne pri odabiru kompresijskih čarapa te je poželjno savjetovati se sa stručnom osobom.

PHTOGO UMORNE NOGE11

Medicinske čarape koje imaju terapijski učinak djeluju direktno na rad venske pumpe pri čemu sprečavaju zastoj venske krvi i oticanje nogu.

Mjerenje kompresije
Kompresija se mjeri u mmHg, od 8mmHg do 50 mmHg.
Kompresija do 20 mmHg pruža preventivno djelovanje, a sve iznad toga spada u terapijsko djelovanje. Pod preventivnim djelovanjem podrazumijeva se ublažavanje simptoma umornih, otečenih nogu i bolova u listovima noge.

Indikacija za kompresiju:
- 8 mmHg; dugo sjedenje ili stajanje, trudnoća
- 12 mmHg; pomoćno sredstvo u liječenju proširenih vena, smetnje u cirkulaciji
- 18 mmHg; izražene vene, često oticanje i bolovi u nogama
- 24 mmHg; terapijska kompresija, težina, osjećaj umornih i bolnih nogu, venska insuficijencija
- 30- 60 mmHg; uznapredovali stadij venozne insuficijencije kroničnog tipa, povratni limfni edemi, traumatski edemi.

Gelovi za kućnu uporabu
Sastojci koje ćete primijetiti kao glavne u gelovima za njegu nogu su:
- divlji kesten
- vinova loza
- eukaliptus
- mentol.
Radi se o sastojcima koji pružaju efikasnu lokalnu terapiju koja pomaže kod otklanjanja problema umornih nogu i neugodnog osjećaja pritiska u potkoljenicama.

 PHTOGO UMORNE NOGE1

Prednosti kestena u gelovima za noge
Kesten ( lat. Aesculus hippocastanum) sadrži escin koji smanjuje oštećenja i lomljivost kapilara, uklanja edeme. Namijenjen je osobama koje puno stoje, imaju bolove i grčeve u nogama. Sadrži još bioflavonoide, vitamin B i C, minerale i bjelančevine.

Vitamin C s bioflavonoidima doprinosi stvaranju kolagena čime se pojačava tonus krvnih žila, smanjuje adherenciju ili prianjanje krvnih stanica na stjenku vena i venskih zaliscima.

PHTOGO RESVERATROL PILEJE

Resveratrol u vinovoj lozi
Vinova loza (lat. Vitis vinefera) sadrži resveratrol kao glavnu komponentu. Resveratrol je polifenol koji ima antioksidativni učinak, smanjuje koncentraciju lipida i kolesterola u krvi, regulira krvni tlak, sprečava nastanak krvnih ugrušaka i poboljšava stanje epitela krvnih žila.

Eterično ulje eukaliptusa ima antiseptično djelovanje dok mentol pruža osjećaj hlađenja.

Heparin poboljšava mikrocirkulaciju
Gelovi koji u svom sastavu sadrže heparin (Lioton 1000 gel) poboljšavaju mikrocirkulaciju i hlade zahvaćena mjesta pružajući trenutno olakšanje umornih i teških nogu. Ublažava početne simptome umornih nogu uzrokovanih bolešću površinskih vena.

PHTOGO UMORNE NOGE3

Žuti kokotac (lat. Melilotus officinalis) i vinova loza (Phytostandard žuti kokotac/vinova loza) sinergijski poboljšavaju cirkulaciju i elastičnost krvnih žila, posebno kapilara koje najčešće gube na elastičnosti i pucaju. Preporuka uzimanja je 2 tablete dnevno kroz 15 dana.

Omega 3 masne kiseline
Dodaci prehrani s omega 3 masnim kiselinama imaju široku paletu indikacija kod kojih se preporučuju jer pozitivno djeluju na krvne žile i njihovu elastičnost. Protuupalni i vazodilatacijski učinak djelovat će preventivno na agregaciju trombocita, poboljšat će stanje vena i kapilara. Ukoliko ne konzumirate ribu dva do tri puta tjedno, preporuka su suplementi omega 3 masnih kiselina 1-2 kapsule ujutro poslije doručka uz 2 čaše vode.

PHTOGO UMORNE NOGE2

Magnezij – blagotvorno djeluje na mišiće i kontrakciju
Magnezij je bitan kao prevencija kod problema vena jer će djelovanjem na mišiće poboljšati funkciju venske pumpe. Dovoljna je količina od 375 mg dnevno, a na tržište dolazi u svim oblicima.

Izaberite jedan od dodataka prehrani ili proizvoda za njegu nogu, no prije toga u vezi odabira za savjet pitajte magistru u vama najbližoj Farmaciji.

 PHTOGO UMORNE NOGE4

PHTOGO UMORNE NOGE844

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location