Username *
Password *
Remember Me

Suha koža pojavljuje se iz dva razloga: jedan je prevelik gubitak vode, drugi lipida, no stanja nisu identična i imaju različite posljedice koje treba znati prepoznati i razlikovati. - Koža koja ima smanjenu količinu zaštitnih lipida je suha. Takvo stanje se naziva i kseroza i trajnije je od privremene dehidriranosti kože - upozorava magistra Darija Grebenar iz Farmacie Božidara Magovca 47, Zagreb. - Suha koža je gruba, peruta se, svrbi, zateže, a može doći i do pucanja kože pa nastaju ragade. Na tim mjestima se nerijetko može razviti infekcija - . Suha koža može se pojaviti samo lokalno ili pak na koži cijelog tijela.

FARMACIA - koja mi je najbliža?

PHTOGO ATOPIJA12

Zašto dolazi do pojave suhoće kože?
Brojni su čimbenici koji dovode do suhoće kože. Može biti uvjetovana genetski (smanjena količina lojnica u koži), hormonalno (u menopauzi smanjenjem lučenja estrogena dolazi do smanjene produkcije sebuma u koži), starenjem (koža se stanjuje i luči manje sebuma) ili provocirana vanjskim čimbenicima (hladnoća, klor u bazenima, pretople kupke i slično).

PHTOGO ATOPIJA27

Poveznica suhe kože i atopijskog dematitisa
Pojedine bolesti kože su povezane sa suhoćom - na primjer osobe koje imaju atopijski  dermatitis i psorijazu u pravilu imaju suhu kožu.
Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože. U svijetu od te bolesti boluje 10-20% djece i 1-3% odraslih. Uglavnom započinje do 5. godine života.

PHTOGO ATOPIJA22

Ključni faktori za razvoj atopijskog dermatitisa
Bolest je multifaktorijalna i nastaje ispreplitanjem brojnih čimbenika kao što su genetska predispozicija, alergije, uvjeti okoliša i socijalni status. Roditelji s alergijama ili atopijskim dermatisom, život u gradu i viši socijalni status su predisponirajući faktori za razvoj atopijskog dermatitisa. Pogreške u sintezi pojedinih kožnih proteina, kao npr. filagrina, su pokazale značajnu ulogu u nastanku kožnih promjena.

PHTOGO ATOPIJA23

Kako prepoznati atopijski dermatitis?
Koža oboljelih je suha i izrazito svrbi. Javljaju se osipi u obliku crvenkastih papula koji svrbi no treba znati da češanje dovodi samo do pogoršanja crvenila i iritacije. Na tim mjestima se stvaraju lezije koje omogućavaju prodor bakterija pa nerijetko dolazi do bakterijskih i gljivičnih infekcija. Takva koža je upaljena, bolna, crvena i nerijetko nalazimo iscjedak. Zbog ponavljanih epizoda osipa, iritacije i češanja, koža u konačnici postaje zadebljana i gruba.

PHTOGO ATOPIJA1

Gdje se sve pojavljuje atopijski dermatitis?
Lokalizacija atopijskog dermatitisa se razlikuje kod djece i odraslih.
- Kod beba do 2. godine života javlja se na vlasištu, licu (osobito obrazi), vanjska strana laktova i koljena
- kod starije djece promjene nalazimo najčešće na vratu, zapešćima, nogama, unutarnjoj strani laktova i koljena i na koži stražnjice
- kod odraslih se promjene nalaze na unutarnjoj strani laktova i koljena te na potiljku. Dijagnoza se postavlja s obzirom na kliničku sliku, recidivirajuću prirodu osipa i pozitivnu obiteljsku anamnezu.

 PHTOGO ATOPIJA5

Sličnosti i razlike kože koja je samo suha i one koja ima atopijski dermatitis
Glavna razlika ova dva kožna problema leži u tome da u podlozi suhe kože nemamo upalu. Koža s atopijskim dermatitisom će biti upaljena, uglavnom sa sitnim crvenim papulama (osip). Kod suhe kože nema ni pravilne raspodjele područja koja su zahvaćena kao kod atopijskog dermatitisa, iako pojedini dijelovi gdje je koža tanja mogu biti više suhi (npr. lice).

PHTOGO ATOPIJA3

Svaka suha koža nije i koža s atopijskim dermatitisom niti će razviti takve promjene.
No, u oba slučaja se javlja ljuskanje, svrbež i iritacija. I kod suhe kože i kod atopijskog dermatitisa može doći do infekcije kože uslijed pucanja (vidljive lezije ili mikrolezije kao ulazna mjesta mikroorganizama). I suha koža i atopijski dermatitis se pojačavaju uslijed hladnoće, pretoplih kupki, jakih sredstava za čišćenje kože te nepravilnom njegom.

Recidiv atopijskog dermatisa mogu provocirati i stres, određene vrste hrane, mikroorganizmi i gruba odjeća.

PHTOGO ATOPIJA15

Liječenje atopijskog dermatitisa
Atopijski dermatitis se liječi individualno kod svakog bolesnika.
1. Osnova liječenja je lokalna hidratacija kože te izbjegavanje provocirajućih čimbenika.
2. U aktivnoj, upalnoj fazi bolesti koriste se lokalni koritikosteroidni pripravci i inhibitori kalcineurina kao protuupalni lijekovi.
3. U težim slučajevima može biti potrebna i sustavna terapija imunosupresivima i fototerapija. Ukoliko se pojavi infekcija uvodi se i antimikrobna terapija.
Osnova liječenja suhe kože je hidratacija. Koži je potrebno nadoknaditi izgubljenu vlagu i obnoviti lipidnu zaštitu.

PHTOGO ATOPIJA13

Što su to emolijensi?
Emolijensi su lokalni pripravci s okluzivnim i/ili hidratizirajućim učinkom koji se koriste kako bi se održala vlažnost i mekoća kože. Osnova su liječenja i atopijskog dermatitisa i suhe kože. Na koži stvaraju okluziju (zaštititni film) koji sprječava isušivanje kože i omogućuje njeno ovlaživanje.

PHTOGO ATOPIJA24

Koji je sastav emolijensa?
Pripremljeni su kao emulzije, sastoje se od uljne i vodene faze. Tip voda u ulju je masniji i teže se ispire, a tip ulje u vodi je laganiji na koži i lakše se ispire. Emolijensi mogu biti kreme, masti, losioni, sprejevi i sredstva za kupanje. Poželjni sastojci u emolijensima su esencijalne masne kiseline, urea, ceramidi, hijaluronska kiselina. No, u formulu se dodaju i brojni drugi aktivni sastojci kao npr. polidokanol za ublažavanje svrbeža, ekstrakt zobi, aloe vere ili kamilice za umirenje kože, antimikrobna sredstva da se spriječi infekcija i slično. Emolijens je potrebno  odabrati ovisno o specifičnim zahtjevima pojedine kože i nanositi ga redovno (ponekad i više puta dnevno).

PHTOGO ATOPIJA16

Koja je optimalna količina emolijensa?
Prema smjernicama za liječenje atopijskog dermatitisa, odrasla osoba bi trebala utrošiti 400 ml emolijensa, a dijete 250 ml emolijensa unutar 14 dana kako bi koža oboljela od atopijskog dermatitisa bila dovoljno hidratizirana. Pravilno korištenje emolijensa prema svim kliničkim studijama produžuje fazu mirovanja bolesti i potrebna je rjeđa uporaba kortikosteroidnih pripravaka.

PHTOGO ATOPIJA20

Atopijski dermatitis i suha koža liječe se i iznutra
Suplementacija vitaminima je najčešća terapija iznutra kod suhe kože. Vitamin A omogućava koži sastojke za normalnu izgradnju, a vitamin E djeluje i protektivno kao antioksidans. Pijenje dovoljne količine vode također je bitna stavka za održavanje normalne vlažnosti kože.

PHTOGO ATOPIJA30

Odlične Omega-3 esencijalne masne kiseline
Prednost pokazuju i kod suhe kože i atopijskog dermatitisa: unosom ovih vrijednih masnih kiselina dovodi se u ravnotežu omega-3 i omega-6 odnos koji je bitan za proces upale. U studijama je dokazano da uzimanje omega-3 masnih kiselina u trudnoći može imati protektivni učinak na dijete s obzirom na rizik razvijanja atopijskog dermatitisa.

PHTOGO ATOPIJA14

Biljna ulja bogata gama-linolenskom masnom kiselinom
Prednost dajemo i korištenju ulja boražine i noćurka, koja su bogata gama-linoleunskom kiselinom. Ona je modulator upalnog odgovora i uravnotežuje proupalne i protuupalne medijatore.

Probiotici
Dokazano je da probiotici mogu biti od pomoći kod atopijskog dermatitsa. Ipak kod visoko rizičnih i teških slučajeva potrebno se posavjetovati s liječnikom koji će napraviti odgovarajuće krvne pretrage prije ovakve terapije.

PHTOGO ATOPIJA28

Crni ribiz, trputac, čičak, crna rotkva, sladić…
Biljke koje se koriste kod atopijskog dermatitsa su crni ribiz, trputac i čičak za djecu te čičak i dimnjača za odrasle. Kod suhe kože od pomoći može biti crna rotkva i sladić. U fitoterapiji je najbolje koristiti ekstrakte svježih biljaka, a o dozama i načinu uporabe treba se posavjetovati s liječnikom i ljekarnikom.

PHTOGO ATOPIJA21

Individualan pristup liječenju atopijskog dermatitisa
Osobe koje pate od atopijskog dermatitsa i suhe kože nerijetko imaju smanjenu kvalitetu života. Stalne iritacije, svrbež, zatezanje i bolnost kože mogu ometati svakodnevne obveze, a komplikacije kao što su kožne infekcije mogu biti jako opasne.

Suha koža i blaži oblici atopijskog dermatitisa relativno se dobro održavaju uporabom odgovarajuće emolijentne njege i izbjegavanjem provocirajućih čimbenika. Teži slučajevi zahtijevaju pristup s više različitih strana, a cilj liječenja je imati što duže periode bez izbijanja akutne faze bolesti. I jedno i drugo stanje zahtijeva individualan pristup svakom pojedinom slučaju u kojem moraju zajednički djelovati i bolesnik i ljekarnik, a u težim slučajevima i liječnik da bi se postigla zadovoljavajuća kvaliteta života oboljelih.

 

PHTOGO ATOPIJA OPN

Komentari (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Odličan tekst! A-dermina Exomega linija me već godinama doslovno spašava i svakom bih ju preporučila.

 
There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location