Username *
Password *
Remember Me

Jeste li znali da lijekovi i sunce u brojnim slučajevima nisu dobra kombinacija? Uzimanje ljekarničkih preparata (niže navodimo o kojima se radi) i istovremeno sunčanje lako mogu uzrokovati promjene na koži kao što su fotodermatitis i hiperpigmentacija. Osim lijekova, neželjene reakcije u kombinaciji sa suncem mogu izazvati i neka eterična ulja! Magistra Martina Šepetavc iz Farmacije donosi objašnjenje o kojim se i kakvim formulama radi, kako prepoznati ove promjene na koži te kakvim se kremama za sunce zaštititi.

Farmacia - koja mi je najbliža?

pharmacy to go farmacia ljeto sunce

- Pojam fotodermatitis označava pojavu svrbeža na koži uz prisutnost kožnih promjena u rasponu od crvenila i osipa pa do stvaranja plikova i ulceracija. Tvari koje izazivaju ovu vrstu dermatitisa mogu biti lokalno nanesene, primjerice parfemi ili uneseni oralnim putem, u našem slučaju lijekovi, a postaju senzibilizirajuće tek nakon što podlegnu strukturnoj promjeni potaknutoj UV zrakama. Tada u tijelu dolazi do stvaranja štetnih slobodnih radikala i medijatora upale koji izazivaju nespecifičnu upalnu reakciju na tvari s kojima je koža došla u dodir - .

Valja znati da je pojava fotodermatitisa od lijekova češća kod pacijenata s atopijskim dermatitisom.

phtogo plaza lrp3

Lijekovi koji mogu izazvati fotodermatitis nalaze se u različitim terapijskim skupinama:
•    antibiotici ( tetraciklin, fluorirani kinoloni) - liječenje infekcija dišnih puteva i kompliciranih  urinarnih infekcija
•    neki antimikotici (varikonazol) za liječenje sustavne kandidoze
•    retinoidi (adapalen) koji se koriste u tretmanu liječenja akni  
•    nesteroidni protuupalni lijekovi (ketoprofen) koji se primjenjuju lokalno utrljavanjem na kožu za liječenje boli uslijed kontuzija, istegnuća, uganuća te ukočenosti vrata
•    antiaritmik (amiodaron) za reguliranje frekvencije rada srca
•    derivati sulfonilureje (glibenklamid) za liječenje dijabetesa
•    antihistaminici (difenhidramin, prometazin) koji se koriste lokalno na koži
•    antimalarici  (klorokin) koji se osim za liječenje malarije koristi i u liječenju reumatoidnog artrtitisa i sustavnog eritemskog lupusa
•    neki diuretici (indapamid, furosemid) koji se koriste za liječenje edema i hipertenzije
•    neki antidepresivi (maprotilin, fluvoksamin, paroksetin, mirtazepin)
•    neki antipsihotici (promazin).

pharmacy to go farmacia ljeto sunce4

 Vjerojatnost nuspojava
Ako vam je neki od navedenih lijekova liječnik propisao za akutnu ili kroničnu terapiju, ne znači da će se sigurno razviti reakcija u obliku fotodermatitisa: vjerojatnost da se nuspojava razvije ovisi o karakteristikama nadražujuće tvari (ekstremni pH, topljivost u lipidnom sloju na površini kože), okolišu (niska vlažnost, visoka temperatura, jako trenje) i samom bolesniku (vrlo mlad ili star).

phtogo plaza ducray

Prevencija i zaštita fotodermatitisa – sprječavanje promjena na koži
U liječenju fotodermatitisa najvažnija je prevencija same nuspojave u vidu ograničavanja izloženosti kože suncu uporabom pokrivala za glavu i tijelo, izbjegavanja boravka na suncu kada je njegovo zračenje najjače - u razdoblju od 10-17 h. Svakako je preporuka korištenje sredstva za zaštitu od sunca koje ne sadrži PABA (para-aminobenzojevu kiselinu) i uključuje zaštitni faktor barem SPF 30 uz obaveznu prisutnost UVA filtera.

avene pharmacy to go farmacia

Hladni oblozi od fiziološke otopine, termalna voda...
Za crvenilo, prištiće i plikove dobro je primijeniti vlažne, hladne obloge od fiziološke otopine ili neke od termalnih voda koje smiruju nadraženu i upaljenu kožu. Oralna primjena antihistaminika smanjiti će osjećaj svrbeži. Pacijentima sa srednje izraženim simptomima liječnik će na recept propisati lokalno kortikosteroide srednje jačine, primjerice betametazon, dok će za teške oblike propisati i oralnu terapiju kortikosteroidima u trajanju 7-14 dana.

aroma 18

Pripazite na korištenje eteričnih ulja na suncu!
Fotodermatitis mogu izazvati i eterična ulja s kumarinima (bergamot, limun, grejp i gorka naranča),  a oprez je potreban i kod mandarine, slatke naranče i limete. Macerat gospine trave, poznatije kao ulje kantariona, je također fototoksičan te se, usprkos nekim starim vjerovanjima i recepturama, ne smije koristiti prije sunčanja nego tek nakon njega.  

pharmacy to go farmacia blisteri2

Za razliku od fotodermatitisa koji ovisno o težini kliničke slike zahtijeva liječenje, hiperpigmentacije su isključivo estetski problem i nisu znak bolesti ili poremećaja u organizmu.

Hiperpigmentacijske mrlje
Ove mrlje nastaju zbog nepravilnog nakupljanja melanina i obično su prisutne na obrazima, čelu, nosu i iznad usnica. Smatra se da promjena u hormonskom statusu može pokrenuti niz kaskadnih promjena u koži koji dovode do povećane sinteze pigmenta.
Zbog toga skupine lijekova koje za nuspojavu imaju nastanak hiperpigmentacija su:
•    oralna hormonalna kontracepcija
•    hormonska nadomjesna terapija u menopauzi
•    neki tireostatici (tiamazol) za liječenje pojačanog rada štitnjače.

phtogo noviteti srpanj eucerin

Obavezna zaštita visokim faktorom
U prevenciji hiperpigmentacija koristimo sredstva za zaštitu sunca s visokim zaštitnim faktorom SPF 50 (jer ponekad i najmanja količina UV zračenja može dovesti do ovih nepravilnosti na koži) te svakako nošenje odgovarajućih pokrivala za glavu, po mogućnosti s velikim obodom. Za njegu lica preporuka je koristiti preparate koji sadrže butil rezorcinol koji minimalno ili nimalo nadražuje kožu te učinkovito djeluje u smanjivanju manjih hiperpigmentacija.

phtogo noviteti srpanj lierac 3

Kad otići kod dermatologa?
U slučaju intenzivnijih hiperpigmentacija bit će potrebni profesionalni tretmani kod dermatologa koji će procijeniti koji tretman je potrebno provesti - hidrokinon, azelaičnu kiselinu, retinoičnu kiselinu, kemijske pilinge, mikrodermoabraziju ili uporabu lasera. Tretmani protiv hiperpigmentacija kod dermatologa se rade u hladnom razdoblju godine kada je smanjen intenzitet sunčevog zračenja.

Ukoliko se razvije fotodermatitis ili hiperpigmentacija unatoč poduzetim preventivnim mjerama, ne prekidajte uzimanje svojih lijekova naročito ako ste kronični bolesnik. Javite se ljekarniku za savjet koji će ovisno o težini problema preporučiti mjere samoliječenja ili vas uputiti liječniku.

 

phtogo opn lijekovi sunce

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location