Username *
Password *
Remember Me

Pa to je idila - izađemo iz mora, ušuškamo se u nekom hladu da baš ne pocrvenimo, upijamo toplinu, badić nas lagano hladi jer je potpuno mokar, a voda koja se cijedi s njega dodatno nas osvježava i sve je u savršenom redu. Ili nije? - Boravkom u mokrom kupaćem kostimu i sjedeći u hladovini umjesto na suncu dolazi do pothlađivanja donjeg dijela trbuha, odnosno slabljenja prokrvljenosti organa u zdjelici pa tako i mokraćnog mjehura. Vlažan kupaći kostim pravi je raj za razmnožavanje bakterija. Stoga savjetujemo da vlažan kostim što prije presvučete te da u njemu ne boravite dulje nego što je nužno. Dovoljno je samo nekoliko sati da se bakterije razmnože te da se javi upala - objašnjava magistra farmacije Ana Gjergja iz Farmacije u zagrebačkom Garden Mallu. Da, shvatili ste, badić nakon kupanja treba zamijeniti suhim. Trebaju nam samo dvije minute, a možemo zaobići mnoge komplikacije. Jer, odmor je stvarno vrijeme za odmaranje, a ne za kompliciranje bilo koje vrste.

Farmacia - moja ljekarna

ph to go cistitis open


Pharmacy to go summer! Ljetni PMS & kontracepcija


- Cistitis je medicinski termin koji označava upalu mokraćnog mjehura. Upala nastaje kada se inače sterilni dio urinarnog trakta, koji uključuje mokraćnu cijev i mjehur, inficira bakterijama. Bakterije koje dospiju u mjehur mokrenjem se uklanjaju, no ako zaostanu u mjehuru, brzo se razmnožavaju i uzrokuju upalu. Više od 90% slučajeva cistitisa prouzročeno je Escherichijom coli. Osim E. coli, mogući uzročnici uroinfekcija su Klebsiella, Proteus mirabilis, Enterococcus - .

- Simptomi počinju naglo i uključuju učestalo i bolno mokrenje, osjećaj pečenja i pritiska pri mokrenju, pritisak i bol u zdjelici. Mokraća postaje zamućena, a u rjeđim slučajevima može se pojaviti krv u mokraći i povišena temperatura (najčešće do 38 °C). Upale mjehura češće se javljaju kod žena zbog anatomski kraće mokraćne cijevi i relativno kratkog razmaka između otvora uretre i anusa - .

pharmacy to go cistitis

 

Idealna, lagana ljetna njega kože @ Pharmacy to go!

 


- Ako ipak dođe do upale, kao prva pomoć mogu se koristiti preparati na bazi medvjetke. Ova biljka je zbog svojeg sastava odličan urinarni antiseptik i blagi diuretik. Medvjetku možemo koristiti u obliku čaja, kapsula ili kapi.  No valja imati na umu da je za djelotvornost potrebno uzeti ispravnu dozu. Ako koristimo čaj, doza je 3 grama u 150 ml vode 3-4 puta dnevno. Preparati u kapsulama standardizirani su na aktivni sastojak medvjetke, arbutin te se u tom slučaju uzima  400-800 mg arbutina dnevno, podijeljeno u 2-3 doze. Djelotvornost medvjetke bolja je u zaluženoj mokraći pa se preporučuje da se kombinira sa sodom bikarbonom (2x1/2 žličice).

- Ako se odlučite na terapiju medvjetkom, izbjegavajte hranu i pića koja zakiseljavaju urin, kao što je vitamin C, jer umanjuju djelovanje biljke. Preporučuje se koristiti medvjetku 7 dana, a u slučaju pogoršanja simptoma unutar 48 sati potrebno je javiti se liječniku. Medvjetka nije za preporuku kod trudnica, dojilja i djece mlađe od 12 godina - . 

pharmacy to go cistitis2


Sunce je stiglo, a s njime i potreba za dobrim kremama sa zaštitnim faktorom - klik na sunčanu temu Pharmacy to go!- Kao pomoć pri liječenju urinarnih infekcija koristi se i biljka zlatnica. Djeluje blago na poticanje izlučivanja mokraće te protuupalno i spazmolitski. Često se preporučuje da bi se spriječio povratak infekcije. Može se uzimati u obliku čaja i kapsula: čaj se spravlja od 3-5 grama zlatnice u 200 ml vode te se pije 2-4 puta dnevno, a kapsule sadrže suhi ekstrakt biljke, čija je uobičajena doza 350-450 mg 3 puta dnevno. Zlatnicu se preporučuje koristiti 10-20 dana nakon završene terapije medvjetkom - . 

- Brusnica je također vrlo efikasna u liječenju infekcija s Escherichijom coli i ostalih već navedenih patogena. Sadrži specifične komponente, proantocijanidine (PAC), koji sprečavaju prianjanje bakterija na epitelne stanice mokraćnog sustava i smanjuju mogućnost infekcije. Osim toga, izmjenom oblika i dužine bakterija smanjuje se mogućnost njihove međusobne komunikacije i razmnožavanja. Najveći broj studija potvrdio je da je 36 mg PAC minimalna doza koja ima učinak pa je potrebno birati standardizirane preparate - .

pharmacy to go cistitis3


Često u želji da pojačaju djelovanje i ubrzaju izlječenje, pacijentice znaju kombinirati brusnicu s medvjetkom, što je pogrešno jer će djelovanje u potpunosti izostati!
- Za razliku od medvjetke, brusnici je potreban kiseli urin pa se preporučuje uz terapiju brusnicom koristiti i vitamin C. Osim preparata u tabletama, može se koristiti čaj ili sok od plodova brusnice koji se mogu primjenjivati i kod djece, trudnica, dojilja i starijih osoba - .

- U liječenju i prevenciji recidiva uspješni su i preparati koji sadrže šećer pod imenom d-manoza koji oblaže bakterije E. coli, sprečava njihovo prianjanje za mokraćni mjehur te se mokraćom ispiru iz organizma. Doziranje d-manoze u prahu je čajna žličica (2 g) u 100 ml vode svaka 4 sata prva 3 dana, a nakon toga nastaviti uzimanje 2 x 1 čajna žličice dnevno dok se ne potroši pakiranje od 50 g. D-manozu mogu uzimati trudnice i djeca u prilagođenom doziranju te dijabetičari uz kontrolu glukoze u krvi.

pharmacy to go cistitis4

Također postoje i preparati u kojima d-manoza u kombinaciji s brusnicom ima sinergističko djelovanje i povratne informacije pacijentica su jako dobre.
- Ponovno napominjemo, ako se simptomi uz samoliječenje pogoršaju unutar 48 sati, potrebno je obratiti se liječniku koji će propisati antibiotik. U tom slučaju, poslušajte savjet ljekarnika o pravilnom vremenskom razmaku uzimanja antibiotika, kao i da je lijek potrebno potrošiti do kraja, a ne prekinuti s liječenjem kada simptomi nestanu. Potrebno je piti najmanje osam čaša vode dnevno kako bi se mokraćni putovi ispirali i mokriti svaki put kada se osjeća potreba, a najmanje svaka četiri sata - .

Prevencija je kod cistitisa vrlo važna i nastojite steći dobre navike dok ste na ljetovanju kako biste uživali u suncu i plivanju. Mijenjajte kupaći kostim nakon plivanja, genitalno područje perite sapunima namijenjenim za sluznicu intimnog područja koji će regulirati kiselost, nakon nužde potrebno je brisati se prema natrag, piti najmanje dvije litre vode ili nezaslađenog čaja, ne odgađati potrebu za mokrenjem i mokriti odmah nakon spolnog odnosa kako bi se otklonile bakterije. Izbjegavajte usku odjeću i dajte prednost pamučnom donjem rublju pred sintetskim.

 

pharmacy to go cistitis5

 

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location