Username *
Password *
Remember Me

Svibanj je mjesec kada se diljem Europe priča o pojavi melanoma i njegovom ranom otkrivanju, a prenosi se poruka o važnosti redovitog pregledavanja kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izlječenja osjetno veća. Ovaj tradicionalni javnozdravstveni projekt kojeg organiziraju dermatolozi ima cilj podizanja svijesti o raku kože.

 

vogue retro

 

Briga o koži za sve nas trebala bi biti nešto prirodno i nešto što se podrazumijeva. Proučavanju bora u ogledalu posvećujemo puno veću pažnju nego pregledavanju madeža i stoga ne čudi porast broja oboljelih od melanoma. U Europi godišnje oboli oko 60.000 ljudi od melanoma od kojih njih čak 16.000 umire, uz porast incidencije melanoma na svjetskoj razini između 3 i 7 posto godišnje.

Što je to melanom?
Melanom, kojeg često nazivaju tihim ubojicom svakako spada u red bolesti novog doba. Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u stilu života utječu na sve češću pojavnost najzloćudnijeg tumora kože. Kao što je poznato madeži su sasvim uobičajena pojava na koži i gotovo ih svi imaju. Međutim, osim dobroćudnih madeža na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline koje je moguće lako uočiti. Prednost melanoma u usporedbi s ostalim tumorima, ako se to može tako nazvati,  jest upravo mogućnost da se uoči na vrijeme.

 

Vogue-togs-19631

Foto: Vogue


Kako spriječiti pojavu melanoma?
Preventivno odstranjivanje sumnjivih kožnih tvorbi još uvijek je najjače oružje u borbi protiv melanoma. Pregledajte svoje madeže na vrijeme, obavezno prije ljeta i izlaganja suncu. U Poliklinici Bagatin madeže pregledavaju dermatoskopom, što je pouzdana metoda u njihovoj dijagnostici. Pomoću dermatoskopa detektiraju se prvi stadiji kožnih tumora što uvelike povećava šanse za oporavak. Dermatoskopija je dijagnostička metoda promatranja promjena na koži uz pomoć dermatoskopa, instrumenta koji povećava vidno polje uz polarizirano ili nepolarizirano svjetlo, a primarno značenje ima u evaluaciji pigmentnih promjena na koži. Provodi se nakon kliničkog pregleda, a omogućava promatranje epidermalnih i dubljih struktura gornjeg dermisa.
Ako je madež potrebno ukloniti, to se napravi kirurškim putem jer ta metoda jedina daje sigurnost da je madež u potpunosti uklonjen, a to znači površinski dio i onaj dio koji se nalazi ispod kože. Ovaj zahvat u Poliklinici Bagatin izvode vrhunski estetski kirurzi, uz pomoć najboljih metoda koje pružaju najbolje moguće rezultate i minimalno vidljive ožiljke, koji s vremenom gotovo u potpunosti izblijede.

Tijekom svibnja i lipnja u Poliklinici Bagatin možete napraviti pregled madeža uz dermatoskopiju za samo 300 kn. Prevencija je najvažnija u borbi protiv malignog melanoma, najopasnijeg tumora kože i jednog od najzloćudnijih tumora. Nemojte zanemarivati njegove znakove!

 

vogue retro 2

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.