Username *
Password *
Remember Me

Svako proljeće imamo jedan važan zadatak - provjeru vlastitih madeža i pregledavanje kože. Dermatolozi diljem svijeta šalju poruku o važnosti redovitog pregledavanja kože i otkrivanja sumnjivih promjena u najranijoj fazi, kada je i mogućnost izlječenja osjetno veća.

 

vogue retro

 

Što je to melanom?
Melanom, kojeg često nazivaju tihim ubojicom svakako spada u red bolesti novog doba.

Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u stilu života utječu na sve češću pojavnost najzloćudnijeg tumora kože.

Kao što je poznato madeži su sasvim uobičajena pojava na koži i gotovo ih svi imaju. Međutim, osim dobroćudnih madeža na koži se mogu pojaviti i zloćudne izrasline koje je moguće lako uočiti. Prednost melanoma u usporedbi s ostalim tumorima, ako se to može tako nazvati,  jest upravo mogućnost da se uoči na vrijeme.

 

Vogue-togs-19631

Foto: Vogue

Kako spriječiti pojavu melanoma?

Preventivno odstranjivanje sumnjivih kožnih tvorbi još uvijek je najjače oružje u borbi protiv melanoma. Pregledajte svoje madeže na vrijeme, obavezno prije ljeta i izlaganja suncu.

Pomoću dermatoskopa, dermatolozi detektiraju prvi stadiji kožnih tumora što uvelike povećava šanse za oporavak. Dermatoskopija je dijagnostička metoda promatranja promjena na koži uz pomoć dermatoskopa, instrumenta koji povećava vidno polje uz polarizirano ili nepolarizirano svjetlo, a primarno značenje ima u evaluaciji pigmentnih promjena na koži.

Provodi se nakon kliničkog pregleda, a omogućava promatranje epidermalnih i dubljih struktura gornjeg dermisa.

vogue retro 2