SKIN_info // kako izabrati najbolji način DEPILACIJE?

  - Sve je započelo u svibnju 1915. godine s naslovnicom Harper's Bazaara na kojoj je po prvi put osvanula žena obrijanih pazuha - priča poznata kozmetičarka i vizažistica Zdenka Mihelj - a krajem Prvoga svjetskoga rata, s kraćim suknjama, krenulo je i brijanje nogu. Ostalo je povijest - . Eto, emancipacija nam je, među ostalom, donijela i svakodnevnu borbu s dlačicama, bile one velike, male, urasle ili mekane.

  Što se tiče odstranjivanja, naravno, razlikuju se metode i pomagala. - Biramo ih ovisno o vremenu kojim raspolažemo, osjetljivosti kože ili toleranciji na bol, kaže Zdenka, te kreće s opisima… Koje su dobre, a koje loše strane metoda koje svakodnevno koristimo?

   

  111
  Steve Madden / prshots

   


  Brijanje
  Najlakša i najbezbolnija metoda je britvica, no znamo da već sutra ili prekosutra moramo ponoviti postupak. Da i ne spominjemo crvenilo, urastanje dlaka i moguće posjekotine. Radi se uz pomoć pjene za brijanje, koja se nanosi na vlažnu kožu, a nakon postupka površina se ispere mlakom vodom te nanese losion ili mlijeko za tijelo. Britvica je najpraktičnija kod brijanja nogu i pazuha, ali je treba izbjegavati za prepone jer može izazvati upalne procese. Preporučuje se nakon korištenja uvijek koristiti novu britvicu, a nakon brijanja pazuha, pričekajte barem 20 minuta sa stavljanjem dezodoransa.

  Kreme za depilaciju
  Morate paziti na kemijski sastav jer neke kreme mogu izazvati alergijsku reakciju, pa ih prvo testirajte na manjoj površini kože. Prednost ove metode je brzina i praktičnost. Kremu nanesete u ravnomjernom sloju, pričekate par minuta i priloženom spatulom jednostavno uklonite i kremu i dlake. Nakon toga isperite mlakom vodom te nanesite losion ili mlijeko za tijelo. 

   22222

  Cera di Cupra: losion za njegu tijela s uljem avokada i pčelinjim voskom, 33,90 kn

   

  Voskovi i smola
  S metodom odstranjivanja toplim voskom sigurni ste oko tri tjedna. Vosak se nanosi u smjeru rasta dlaka, a uklanja se brzim povlačenjem suprotno od smjera rasta. Najsigurnije je to obaviti u kozmetičkom salonu jer ćete izbjeći neželjene posljedice poput opekotina, podljeva…  Danas imamo specijalne voskove namijenjene određenim dijelovima tijela pa i vrsti dlaka. Tako možemo koristiti specijalni vosak samo za bikini zonu ili za uklanjanje jake muške dlake. Nakon tretmana koristimo ulje za uklanjanje ostatka voska, te nakon toga emulziju za kožu. Važno je napomenuti da nova generacija voskova prilikom depilacije ne iritira (ne ostaje crvenilo) i svi se slažu da samo uklanjanje manje boli. Smolu nanosimo toplu, te uklanjamo pomoću trakica. Dlačice ne smiju biti kraće od pet milimetara jer ih je onda teže čupati. Nakon tretmana nanosimo emulziju i gel za poslije depilacije.

  Šećerna pasta
  Iliti egipatska depilacija. Smatra se da su je koristile žene u drevno doba kako bi im koža bila besprijekorno glatka. Ova se metoda razlikuje po tome što se šećerna pasta sastoji od molekula saharoze, glukoze i fruktoze koje prodiru dublje u kožu, pa je dlačice lakše iščupati s korijenom. Nanosimo je suprotno od rasta, a povlačimo u smjeru rasta. Mirni ste tri do pet tjedana nakon toga, dlačice ne urastaju i nema iritacija i ružnih prištića, a nove rastu rjeđe i bljeđe. Šećernu pastu možete napraviti i kod kuće, od šećera, meda i limunova soka.

   

  wanderingminds 128602
  Wandering Minds / prshots

   

  Električni epilatori
  Aparati na baterije dlačice čupaju iz korijena zahvaljujući rotirajućim diskovima, ali je sama metoda bolna. Vremenom se organizam navikne pa bol postaje slabija. Nove generacije epilatora moguće je koristiti i pod vodom, jer koža tijekom tuširanja radi topline otvara pore pa je dlake lakše iščupati. Postupak traje oko petnaest minuta, a potrebno ga je ponoviti nakon nekoliko tjedana. Dlake se čupaju suprotno od smjera rasta, a kako bi se spriječilo urastanje, prije postupka napravite piling.

  Elektroliza
  Riječ je o najstarijoj metodi trajno uklanjanja neželjenih dlačica koju treba prepustiti isključivo stručnjacima. U svaku folikulu dlake uvodi se igla koja električnom strujom uništava korijen dlake, koja se potom lagano izvuče pincetom. Postupak nije bolan, ali ga treba ponoviti više puta na istome području kako bi se dlačice zauvijek uklonile, pa sve to poprilično košta i iziskuje dosta strpljenja. Kod osjetljive kože može doći do iritacija i ožiljaka.

  Laser i IPL
  Sve popularnije metode, radiofrekvencija, laser iIPL, dugotrajno vas rješavaju dlačica. Rade na principu svjetlosti koja prodire u folikulu dlake i uništava je. Za odličan rezultat je potrebno tri do pet tretmana. Dlačice će s vremenom rasti sve svjetlije i tanje. Idealni kandidati za lasersku i IPL epilaciju su osobe tamne dlake, jer uređaji ne mogu detektirati jako svijetlu i tanku dlaku. Preporuča se ne depilirati noge od četiri do šest tjedana prije epilacije, te ih dan prije samoga postupka temeljito obrijati. Nekoliko dana nakon poželjno je izbjegavati direktne sunčeve zrake. Prije podvrgavanja tretmanu potrebno je proučiti anamnezu i stanje kože - hiperpigmentacije, fotoosjetljivost... Osobe koje su na hormonskoj terapiji ili pate od težih bolesti, ne smiju se podvrgavati ovoj metodi.

  Prije depilacije pustite dlačice da dovoljno narastu, te 24 sata prije tretmana ne koristite mlijeka i kreme za njegu tijela. Večer prije depilacije napravite piling.

  Poslije depilacije nemojte koristiti sapun ili pjenu koja ima efekt pilinga. Dva dana nakon ne sunčajte noge i ne idite u solarij. Dan nakon depilacije njegujte tijelo kao i prije.

   

  very178

  Very / prshots