Username *
Password *
Remember Me

Brojni su čimbenici koji dovode do suhoće kože. Može biti uvjetovana genetski (smanjena količina lojnica u koži), hormonalno (u menopauzi smanjenjem lučenja estrogena dolazi do smanjene produkcije sebuma u koži), starenjem (koža se stanjuje i luči manje sebuma) ili provocirana vanjskim čimbenicima (hladnoća, klor u bazenima, pretople kupke i slično).

Joli Stepien Fashion Shoot01
Model Joli Stepien // Andreas Ortner // ELLE Germany’s February 2020 // Fashion editor Pia Leonie Knoll // Make-up i kosa Anne Neugebauer

Poveznica suhe kože i atopijskog dematitisa

Pojedine bolesti kože su povezane sa suhoćom - na primjer osobe koje imaju atopijski dermatitis i psorijazu u pravilu imaju suhu kožu.

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože. U svijetu od te bolesti boluje 10-20% djece i 1-3% odraslih. Uglavnom započinje do 5. godine života.

Joli Stepien Fashion Shoot01

Ključni faktori za razvoj atopijskog dermatitisa

Bolest je multifaktorijalna i nastaje ispreplitanjem brojnih čimbenika kao što su genetska predispozicija, alergije, uvjeti okoliša i socijalni status. Roditelji s alergijama ili atopijskim dermatisom, život u gradu i viši socijalni status su predisponirajući faktori za razvoj atopijskog dermatitisa. Pogreške u sintezi pojedinih kožnih proteina, kao npr. filagrina, su pokazale značajnu ulogu u nastanku kožnih promjena.

Joli Stepien Fashion Shoot01


Kako prepoznati atopijski dermatitis?

Koža oboljelih je suha i izrazito svrbi. Javljaju se osipi u obliku crvenkastih papula koji svrbi no treba znati da češanje dovodi samo do pogoršanja crvenila i iritacije. Na tim mjestima se stvaraju lezije koje omogućavaju prodor bakterija pa nerijetko dolazi do bakterijskih i gljivičnih infekcija. Takva koža je upaljena, bolna, crvena i nerijetko nalazimo iscjedak. Zbog ponavljanih epizoda osipa, iritacije i češanja, koža u konačnici postaje zadebljana i gruba.

Joli Stepien Fashion Shoot01

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location