Username *
Password *
Remember Me

Sve više brendova želi se svrstati u relativno noviju kategoriju takozvane čiste kozmetike, a i ljudima je sve više stalo do toga da znaju što zapravo stavljaju na kožu. Ova kategorija ima najveći rast od svih drugih, u posljednjih nekoliko godina, pa time raste i zainteresiranost za iste. Donosimo 11 činjenica o čistoj kozmetici.

 mala od lavande
Mala od lavande primjer je čistog domaćeg brenda

 

Svi mi sve češće obraćamo pažnju na sastojke, jer koža je sve osjetljivija, a time i podložnija raznim iritacijama. Osjetljiviji smo radi načina života, zagađenja u zraku i loše prehrane. Pritom se brinemo da formulacija ima što manje sastojaka, da nema one suvišne i one koji samo ukrašavaju kremu, daju joj nepotreban miris i slično.

17 COLDCREAM Baume Levres
I neki ljekarnički brendovi su čisti - Avène ima formulacije sa samo 4 sastojka!

 

Čista kozmetika može umanjiti vidljive probleme na koži, nastale upravo radi tih situacija koje nas svakodnevno okružuju. Zanimljivo je da količina toksičnosti nekog sastojka ovisi o tome gdje živite – na primjer evropske regulative kažu da je zabranjeno 1300 sastojaka, dok ih je u SAD-u od toga zabranjeno tek 30-tak.

Naime, njihov i državni propisi na tu temu malo su se promijenili od davne 1938., kad su napisani! U međuvremenu scena se promijenila u svakom pogledu, kao i formule koje koristimo.

 


Koja je kozmetika CLEAN?

1. Kad na kozmetici piše – vegan, bez parabena, bez ftalata i sulfata.

2. Čista kozmetika je ona koja objavljuje sastojke transparentno.

3. Kad na kozmetici piše da je prirodna, zelena.

 


4. Kozmetika koja je kreirana za osjetljivu kožu, a to znači da nema suvišnih sastojaka kao što su parfemi, jer oni mogu i naškoditi koži.

5. Svjetski trend raznolikosti nam sve više otvara vrata prema zdravom starenju kože, odnosno korištenju manje invazivnih sastojaka te onih koji nam neće dati crvenilo, već njegovati kožu i usporiti procese starenja na blagi način.

6. Umjetne boje sve više izlaze iz formula, one koje su čiste ih – nemaju.

 


7. Silikoni izlaze iz igre u ovoj kategoriji, često ćemo vidjeti na njihovim etiketama da su – silicon free.

8. Alkoholi isušuju kožu pa su također na NO listi.

9. Nedavno su brendovi krenuli masovno izbacivati plastične kuglice iz peelinga i zamjenjivati ih prirodnim mrvicama.10. Važna je i doza – bolje je imati aktivnih sastojaka u količini koja dokazano djeluje na neki duži period, nego u većoj koncentraciji koja naglo mijenja kožu, ali je pritom nepotrebno oštećuje.

11. I pakiranje je važno! Luksuzna kozmetika u većini slučajeva nije čista kozmetika, zato pakiranje djeluje skromnije (reciklirani materijali, oni koji se mogu više puta koristiti...), no to je i poanta čitave priče. Luksuz ovdje nije nužno - pozitivna stvar.

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location