ZOTTER # ČOKOLADNA PRIČA O OBITELJI, INOVACIJI I ODRŽIVOSTI

    Nedaleko od Graza, među valovitim brežuljcima i vinogradima Štajerske, skriva se čokoladno kraljevstvo iz snova, mjesto gdje se stvarnost topi u slatkoj čaroliji, a okusi govore jezikom mašte. Tamo, u srcu Riegersburga, obitelj Zotter stvara svijet u kojem svaka pločica čokolade postaje mala umjetnina, nositeljica poruke i emocije.

     familie zotter kakaolager c graeme kennedy zotter schokolade

    Više od stotinu neobičnih i zavodljivih okusa – od konoplje do lavande, čilija i egzotičnog voća – nastaje u njihovoj radionici gdje mirisi vruće čokolade lebde zrakom poput obećanja. Vizionar Josef Zotter, zajedno sa suprugom Ulrike i djecom, vodi ovo bajkovito carstvo u kojem se ne proizvodi samo čokolada, već i radost, znatiželja i hrabrost da se iskušaju nove granice okusa.

    Peru C04 06 20 0059

    Obiteljska čokoladna manufaktura Zotter nije samo tvornica čokolade, već svijet kreativnosti, održivosti i snažne vizije koju je još 1987. započeo Josef Zotter, inovator i čokolatijer iz austrijske Štajerske. Danas Zotter nije tek brend – to je obiteljska priča koja se piše s jednako strašću već više od tri desetljeća.

    handgeschoepft turm 1

    POČECI SA STAVOM I VIZIJOM

    Josef Zotter, rođen 1961. u Feldbachu, karijeru je započeo kao kuhar, konobar i slastičar. Sa suprugom Ulrike 1987. otvara slastičarnicu u Grazu, poznatu po neobičnim kombinacijama okusa poput „kolača od konoplje“ i „rolade od korijandera i graha“.

    Peru C05 06 21 0210

    Ubrzo proširuje poslovanje na tri dodatne lokacije. Godine 1992. nastaje inovacija koja će ga definirati – ručno punjena čokolada, s više slojeva i jedinstvenim okusima poput maka i cimeta, bučinih sjemenki s marcipanom, grilanih oraha i šampanjca.

    IMG 0163

    KREATIVNOST KAO ZAŠTITNI ZNAK

    U suradnji s umjetnikom Andreasom H. Gratzeom, Zotter već 1994. spaja čokoladu i umjetnost kroz vizualno upečatljiva pakiranja. No prava prekretnica dolazi 1999. kada se Zotteri u potpunosti posvećuju proizvodnji čokolade i pokreću vlastitu manufakturu u nekadašnjoj staji obiteljskog imanja.

    Lamm 3

    OBITELJSKI POSAO UZ GLOBALNI DOSEG

    Ulrike Zotter upravlja poslovanjem, dok su djeca Julia, Michael i Valerie aktivni u različitim segmentima tvrtke. Julia, školovana na prestižnoj Cordon Bleu akademiji u Parizu i s iskustvom vođenja Zotter čokoladnog kazališta u Šangaju, danas s ocem razvija nove proizvode. Michael vodi IT sustav i webshop, dok Valerie studira turizam i menadžment u ugostiteljstvu, pripremajući se za buduću ulogu.

    OD ZRNA DO ČOKOLADE

    Godine 2007. Zotter uvodi bean-to-bar proizvodnju, u koju ulaže 18 milijuna eura, i time postaje jedan od rijetkih neovisnih proizvođača u Europi koji čitav proces – od zrna kakaa do čokoladne pločice – radi u kući.

    079P DO4146

    Sirovine su isključivo organske i pravedno trgovane, kupljene izravno od farmera iz Latinske Amerike, Afrike i Azije. Zotter pokreće i projekte poput „Kakao umjesto kokaina“ i „Kvaliteta umjesto siromaštva“, podržavajući održivu proizvodnju kakaa.

    Biofekt Roboter 3D9A1869 c Jacqueline Jud Zotter Schokoladen

    ČOKOLADNO KAZALIŠTE I JESTIVI ZOO

    U Riegersburgu se 2007. otvara Čokoladno kazalište gdje posjetitelji mogu pratiti cijeli proces izrade čokolade i degustirati je na licu mjesta. Uz to, nastaje i Edible Zoo, ekološko imanje s organskom hranom iz vlastitih vrtova i pašnjaka, gdje životinje žive u skladu s prirodom.

    huepfpolster preview

    INOVACIJE I HUMOR

    Zotter je poznat po originalnosti, od robota koji pune čokolade do čokoladnih barova s društvenim porukama. Bar “Bergl, ne Ibiza” iz 2019. s konopljom i šljivovicom bio je odgovor na političku aferu, a “Čokolada i kokice” s austrijskom Colom jedno je od najluđih izdanja koje je osmislila Julia.

    Tour 3D9A2081 c Jacqueline Jud Zotter Schokoladen

    ODRŽIVOST I DRUŠTVENA ODGOVORNOST

    Zotter sustavno ulaže u održivost, koristi solarnu energiju, reciklira ambalažu, smanjuje otpad i promovira veganske te čokolade bez šećera. U suradnji s Caritasom pokrenuli su projekt “Čokolada za školu” u Ugandi, donirajući 0,50 eura od svake prodane čokolade za obrazovanje djece.

     c Eisenberger R0A2106

    UMJETNOST I KULTURA

    2021. tvornica dobiva “Zelenu galeriju”, a Art Park unutar imanja nudi skulpture i instalacije domaćih umjetnika. Čokolada tako postaje medij koji spaja gastronomiju, ekologiju i suvremenu umjetnost.

    mixing herz beerenpower

    PRIZNANJA I BUDUĆNOST

    Zotter 2023. osvaja nagradu za najbolju strategiju održivog razvoja u Berlinu, a sezona 2023/24. najavila je još više raznolikosti, inovacija i održivih linija – poput čokolada bez dodanog šećera, s datuljama, fruktozom iz manga ili granolom s javorovim šećerom.

    Verkostung MitziBlue 3D9A1908 c Jacqueline Jud Zotter Schokoladen

    Danas Zotter nije samo sinonim za izvrsnu čokoladu, to je filozofija, obiteljski san i hrabra poruka svijetu: čokolada može biti i ukusna i poštena, kreativna i odgovorna, a inovacije nikad ne smiju izgubiti ljudsko lice.

    DSC 0052 1

    EssbarerTiergarten Kletterpark 3D9A2626 c Jacqueline Jud Zotter Schokoladen

    mitzi blue 2

     

    Održan 6. Pjenušavi srijemski doručak uz domaće specijalitete i vina

    Notino stigao u Zagreb # prva fizička trgovina otvorena u Arena Centru