Hedonistička svečanost zatvaranja ljetne sezone općine Jelsa, uz predstavljanje novih maslinovih ulja i pratnju vrhunskih vina, održat će se u kušaonici Seca Eva Marija u Gdinju na otoku Hvaru, u subotu, 18. listopada 2025. od 15 do 21 sati.
Maslinovo ulje jedan je od stupova dalmatinske gastronomije, pa je Turistička zajednica općine Jelsa odlučila maslinarima i maslinarstvu pružiti dodatnu vidljivost i ukazati na njihovu važnost.
Idejna začetnica događaja je Marija Vukelić, sommelierka za maslinova ulja i vinska promotorica, dok je domaćin maslinarka Eva Marija Čurin u svojoj kušaonici smještenoj usred maslinika.
Sredinom listopada, nakon uspješne turističke sezone i berbe grožđa, na Hvaru započinje berba maslina i prerada ulja. Zato je ovo idealan trenutak da posjetitelji kažu mladom ulju: „Dobro nam došlo!“
Program započinje kušanjem tek prešanih ulja maslinara Božić i Seca Eva Marija, uz stručno vođenje maslinara i usporedbu s prošlogodišnjim uljima. Posjetitelji će imati priliku naučiti prepoznati razlike u aromama i teksturi različitih godišta.
Kako bi se potaknula sinergija svih čula, mediteranske zalogaje pripremit će poznate food blogerice Sandra Rončević (O slanom i slatkom) i Tanja Pastuović Klaić (Cookam i guštam) uz „domaćeg“ chefa Krstu Barbića, jednog od najboljih hvarskih kuhara iz obiteljskog restorana Davor iz Zavale. Jela će dočarati raskoš mediteranske kuhinje uz obilje začinskog bilja iz obližnjeg mirisnog vrta Fjori Fora.
Uz hranu i ulja, gosti će kušati i vina autohtonih dalmatinskih sorti (bogdanuša, prč, pošip, darnekuša, plavac mali) ponajboljih hvarskih vinara, uz glazbenu pratnju Ive Jurića i pogled na nepregledno polje maslina.