Velesajam kulture

  Jubilarni 10. Velesajam kulture održat će se u Studentskom centru, Savska 25, Zagreb, od 10. do 12. listopada. Ulaz na sve programe je besplatan. - Vraćali smo se u prošlost, putovali u budućnost, ušli u europsku uniju prije svih, lansirali se u Svemir te se vratili u Savsku 25 i tamo nastavili otkrivati neka nova, mlada imena i njihove svježe ideje i projekte. U devet godina, predstavili smo cijelu paletu umjetnika iz svijeta kazališta, filma, plesa, glazbe preko književnosti, fotografije, dizajna, znanosti pa sve do različitih vještina i znanja. Uvijek nam je ideja vodilja bila promoviranje mladih, sposobnih kreativaca iz svih područja umjetničkog stvaralaštva - objavljeno je u najavi.

   

  oooo

   

  Za svoj deseti rođendan Velesajam kulture stavlja naglasak na promoviranje zdravog načina života, te je napravljen je u suradnji s udrugom PMS, pod pokroviteljstvom DONA Premium 100 %, kao glavnim pokroviteljem. - U tri festivalska dana, održat ćemo 11 radionica, 5 predavanja te okruglih stolova, 3 koncerta, 2 DJ večeri, jednu modnu reviju, jednu predstavu za djecu, jednu Književnu večer te dane Otvorenog ateljea, u sklopu kojeg će se predstaviti niz mladih kreativaca. Festival otvaramo u četvrtak, 10. listopada s programom za naše najmlađe, predstavom kazališta Tvornice lutaka „Grašak na zrnu kraljevne“. Slijedi predavanje i radionica edukativnog karaktera na temu „zdrave grickalice“, koju će održati kulinarski akademik Branko Ognjenović iz kulinarskog studija Majstor kuhar - .

   

  jumbo


  - Temama zdravog načina života, prehrane i tjelovježbe bavit će se i predavanja „Jedem zdravo i fino“ i „Zeleni grad“, vrtlarska radionica te radionice bokwa fitnessa, Ivana Banfić ekstremnog fintessa, hula hoopa i shiatsu masaže. Održat će se i razmjena sjemenja u suradnji s udrugom za očuvanje bioraznolikosti i kulturne baštine Rustica, čakovačkom udrugom Bio vrt - u skladu s prirodom i našim kućnim Vrtuljkom SC - . Klub Dobre vibracije poziva vas u čudesan svijet ritmova, Udruga Ruta Cres pripremila je zanimljivu radionicu filcanja, a  održat će se i dvije radionice crtanja. Velesajam kulture i udruga Pipilota pozivaju sve ljude dobre volje da se pridruže megalomanskoj zamisli izgradnje divovskog čovjeka – Trasmana, od recikliranog kartona u dvorištu SC-a!

  recikl

  O drugoj i drugačijoj strani obrazovnog pristupa i sustava te o alternativama u pedagoškom i edukativnom svijetu, u programu „Druga strana obrazovanja“, razgovarat će predstavnici Instituta za waldorfsku pedagogiju te Waldorfske škole. Kroz sva tri dana provlačit će se i program Otvorenog ateljea, trodnevne edukativne platforme za razmjenu znanja i vještina. Na Velesajamskom izdanju ateljea, sudjelovat će članovi udruge PMS (Prostora Manufakturne Slobode), Fistt i razni kreativci, koji će kroz različite tehnike kreativnog izražavanja (šivanje, pletenje, kačkanje, kaširanje, recikliranje raznim materijala i sl.) educirati posjetitelje i pokušati potaknuti njihove vlastite stvaralačke snage.

   

  bijela

   

   

  Za zabavni dio festivala, zaduženi su odlični bendovi ST!llness, Big Strip Gorila i Mario Rašić bend te dva programa KSET CAFFE i Trip To Zion. Tu je i Književna večer na kojoj će dva salona Kulture promjene, Književni i Muzički, udružiti snage i publiku dovesti u stanje potpune nekontrole. Svojim će se nastupom Mario Rašić bend pridružiti Književnoj večeri te čitanju poezije i proze hrvatskih autora mlađe generacije. Književnu čast u ovom kulturnjačkom pripetavanju branit će: Srđan Sandić, Aleksandar Hut Kono i nakon tri godine šutnje Marija Andrijašević, a na tankoj granici između dvije vatre borit će se Mirela Priselac Remi.

   

   

  tunika

   

   

  Na nezaobilaznoj Eko modnoj reviji modele naših dizajnera Ivane Popović, Druida, Robantica, Mie Jaše, Petre Puž , Rura Cres i The Bag nosit će poznate osobe iz svijeta kazališta, mode i showbizza-a, poput Iskre Jirsak, Danijele Trbović, Aleksandre Grdić, Kristijana Ugrine, Nikše Marinovića, Dore Lipovčan, Natalije Đorđević, Nevena Aljinović tot-a itd… Uz novo ruho Francuskog paviljona, dvorištu Studentskog centra te Galeriji 10m2 također će biti podaren novi sjaj za koji su zaduženi umjetnici iz Street Art-a (OKO, Chez, Lonac & Modul) te kolektiv Pimp My Pump. Više informacija potražite ovdje.