TRAVEL_info // Sejšeli: što vidjeti, gdje se kupati i sve drugo što je dobro znati

  Sejšeli su otočna država u Zapadnom Indijskom oceanu. Nalaze se 1600 km istočno od obala Kenije i Tanzanije. Otoke su provi otkrili Arapi, a zatim 1505. Portugalci pa Francuzi te Englezi.

  Nisu bili naseljeni domaćim stanovništvom. 1756. godine otoke koloniziraju Francuzi i nazivaju Sejšeli po tadašnjem francuskom ministru financija Jean Moreau de Sechellesu. Engleza su se oslobodili 1976.

  s1

  PIŠE: Vlado Šestan @ Travel Advisor

  Sastoje se od 115 otoka od kojih je 33 naseljeno. najdalje otočje od glavnog grada Vicotria je Aldabra. Udaljeno je više od 1.000 km.

  Oko 70% dohotka čini turizam u kojem radi 30% stanovništva. Ostalo je ribarstvo i poljoprivreda.

  s2

  Budući da ne postoje domoroci na Sejšelima, lokalno stanovništvo se sastoji od useljenika. Većinom su to Francuzi, Afrikanci, Indijci i Kinezi. Francuski i Engleski su službeni jezici u državi zajedno sa Sejšelskim kreolskim, koji je nastao iz francuskog jezika.

  Većina stanovništva su kršćani, od kojih je najveći broj katoličke vjeroispovijesti. Ima blizu 100.000 stanovnika.

  Mahé

  s3

  Bez obzira na krajnje odredište, svi posjetitelji Sejšela počet će svoje putovanje na Mahéu, najvećem i najraznovrsnijem otoku u arhipelagu.

  Ime otoka potječe od bivšeg francuskog guvernera Mahéa de La Bourdonnaisa. Izvorni naziv za otok je bio “Ile d’Abondance”, ili “Otok obilja”. Doista, otok ima obilje prirodnih ljepota, a mnoge su osvojile privlačne slike pješčanih plaža obrubljenih palmama pod vedrim plavim nebom. Na otoku se nalazi i najviši vrh Sejšela, Morne Seychellois visok 905 metara.

  s4

  Mahé je prekrasan

  Vozite se zavojitim cestama duž obale ili kroz planine, otkrivajući poglede i vizure – šarene drvene kreolske kuće, male trgovine, izolirane uvale i bogato raslinje u srcu svega.

  Središte otoka pruža impozantne vrhove i oblačne šume s raznolikom florom i faunom, stvarajući zadivljujuću pozadinu za brojne otočne pješačke staze.

  Nebrojeni izvori slatke vode karakteriziraju bogatu prirodu otoka. U cijeloj regiji rastu tropske palme i druge biljke, uključujući mango, papaju, banane, čaj i još mnogo raznih vrsta voća i povrća.

  s56

  Iako je jedva vidljiv na većini svjetskih karata, Mahé ima površinu od 154 km². Dug je 28 km, širok 8 km. Na njemu se nalazi najmanji glavni grad na svijetu – Victoria. Na otoku živi 90% stanovništva Sejšela – oko 78.000.

  Victoria

  vic

  Glavni grad se nalazi na sjeveroistoku otoka, omeđen s jedne strane strmim planinskim padinama, a s druge oceanom. Glavni grad Republike Sejšeli na prvi pogled ne izgleda koliko je grad važan kao kulturno i administrativno središte zemlje; postoji samo dvadesetak ulica, što ne samo da karakterizira ugodan osjećaj grada, već i sam način života na Sejšelima.

  Duh ‘Beauty Acts Silently’ struji gradskim venama. Glavna atrakcija je lokalna tržnica na kojoj se mogu kupiti svježe ribe raznih vrsta, voće, povrće te lokalni začini.

   v4

  U okolici se nalaze brojni dućani, banke, crkve i sve ostalo što je potrebno za život grada. Posebno su zanimljivi muzej Sejšela i botanički vrt.

  Cijelo središte grada se može proći pješke za petnaestak minuta. Na obali se nalaze teretna i putnička luka te kompanije za preradu tune.

  v78

  U središtu se nalazi Clock Tower replika istog s mosta Vauxhall Bridge u Londonu. Na uglu je zgrada Nacionalnog povijesnog muzeja.

  Na trijemu se nalazi kafić koji nudi francuska peciva i razne sokove. Kokos je uvijek moj prvi izbor. Uz zgradu Cable & Wireless nalazi se kuća Kenwyn, renovirana kako bi ostala u izvornom stilu, te nesumnjivo jedna od najljepših zgrada s francuskom kolonijalnom arhitekturom.

  v542

  Od otvaranja međunarodne zračne luke Mahé 1972., uz neovisnost od Velike Britanije, Mahé je danas središte za turiste iz cijelog svijeta, te je gospodarsko i kulturno srce Sejšela.

  Na otoku ima više fenomenalnih plaža

  Najpoznatije turističko središte je Beau Vallon, koji se nalazi na sjeverozapadu. Gotovo je jednako užurbano kao i sam glavni grad.

  Brojne mogućnosti smještaja, restorani, trgovine i ronilački centri nalaze se u ovoj prostranoj uvali.

  Svi željni mira i tišine vjerojatno bi trebali umjesto toga potražiti jug otoka, jer je tamo atmosfera puno opuštenija. Uz plažu se nalazi nekoliko beach barova, vjerojatno jedinih na otočju.

   s56565

  Većim dijelom uz obalu vodi cesta pa ću samo nabrojati neke od plaža koje treba otkriti. Na njima gotovo da nema nikoga. Hoteli imaju svoje plaže, a domaći odlaze na plaže uglavnom samo nedjeljom.

  Među najljepšima su Anse aux Pins, Anse Boileau, Anse Intendance, Grand Anse i druge. Plaže na kojima ima više ljudi, ali daleko je to od gužve su: Anse Royale, Baie Lazare, Anse Soleil, Takamaka i Port Launey. Plaža ima toliko da ih se ne može obići za tjedan dana boravka na Maheu.

   4r

  Polazeći od Viktorije, samo 5 km od obale Mahéa se nalazi najstariji morski rezervat na Sejšelima, nazvan po svom najvećem otoku, Sainte Anne.

  Osim ovog otoka i okolne lagune, u parku se nalaze otoci Moyenne, Round Island, Long Island, Cerf te Ile Cachée.

  Ukupno, park pokriva 14,43 km² i sastoji se uglavnom od koraljnog grebena na kojem se nalazi bogati morski život. idealno mjesto za ronjenje na dah ili vožnju podmornicom s prozorima.

  Takamaka

  90

  Najpoznatij piće Sejšela je rum Takamaka. Destilerija posjetiteljima nudi priliku vidjeti proizvodnju ovog ukusnog pića od početka do kraja, od isporuke šećerne trske do punjenja starih drvenih bačvi.

  U malom dućanu možete isprobati i rum, te kupiti razne vrste, kao i pokoji drugi suvenir.

  U restoranu destilerije La Pleine St. André posjetitelji mogu uživati ​​u raznim kreolskim jelima u tradicionalnoj atmosferi. Na otoku se proizvodi sasvim pristojno pivo marke SeyBrew.

   Eden island

  ht

  Eden Island je na 50 ha umjetni otok koji se nalazi uz obalu Mahea. Sagrađen je na inicjativu vlade Sejšela i smatra se kao jedan od najuspješnih projekta te vrste u svijetu.

  Projekt uključuje izgradnju marine, poslovnog centra, ureda, hotela i 450 stambenih jedinica. Na njemu se mogu kupiti ili unajmiti apartmani i vile. Rajski otok za rajski odmor.

   Praslin

  r45

  Drugi otok po veličini na sat vremena vožnje katamaranom iz grada Victorije na otoku Mahe. Ima aerodrom i povezan je s glavnim međunarodnim aerodromom. Let traje petnaestak minuta. Na otoku živi oko osam tisuća stanovnika.

  Lazare Picault je otkrio otok 1744. godine, Praslin je odmah nazvao “Ile des Palmes”, ne znajući tada da je upravo naišao na Coco de Mer Palm, jednu od najrjeđih i najneobičnijih biljaka na svijetu.

  Otok, srećom, nije prepun turista, pa je uspio zadržati svoj šarm. Svatko tko voli mir i prirodu sigurno će poželjeti doći na otok tijekom svog boravka. Mnogo je načina kako se može uživati. Pješačenja kroz bujnu vegetaciju i brda ili obilasci plaža koji će vam oduzeti dah ili ležanje na bijelom pijesku.

  U ponudi su plaže s finim, poput pudera sitnim bijelim pijeskom i kristalno čista voda oceana, guste džungle, palme, stabla Takamaka, vodopade i još mnogo toga. Tko bi mogao poželjeti više?

  z7

  U zaljevu svete Ane se nalazi mala luka koja opslužuje trajektne usluge iz Mahea i La Diguea. U istom gradu, dva kilometra sjeverno od mjesta se nalaze crkva, bolnica, banke, pošta, benzinska postaja, škola, mini marketi i rent-a-car. Većinu smještaja na Praslinu čine veliki hoteli, mnogi najviše kategorije.

   t45

  Glavna atrakcija otoka je Vallée de Mai – UNESCO-va svjetska baština. Šuma palmi u kojoj raste Coco de Mer. Ova palma je endemska vrsta na ovom otoku. Ime je dobila po plodu koji je doplovio do udaljenih otoka te Indije. Prvo se mislio da ja to plod palme koja raste u moru te je tako dobila ime.

  Šetnja parkom u stilu džungle ostavlja vam utisak kako su se mogli osjećati prvi posjetitelji otoka. Osim biljaka, rijetke ptice kao što je crna papiga ovaj rezervat nazivaju svojim domom. Uz pažljivo gledanje mogu se vidjeti dok se hrane plodovima palmi.

  fe45

  Rezervat prirode Fond Ferdinand je otvoren tek 2013. godine,. Polazna točka može se pronaći zahvaljujući malom, crveno-bijelom znaku na parkiralištu u Anse Marie-Louise, do kojeg se može doći autobusom ili unajmljenim automobilom.

  S površinom od 122 hektara, Fond Ferdinand je više od šest puta veći od Vallée de Mai, a još je bogatiji u pogledu endemičnih biljnih i životinjskih vrsta, uključujući otprilike onoliko palmi Coco de Mer kao Vallée de Mai.

  3ft

  Sjeveroistočna i zapadna obala otoka zaštićene su velikim koraljnim grebenima. Poznate su po dugim, pješčanim plažama. Anse Lazio i Anse Georgette često se svrstavaju među najljepše plaže na svijetu, ponekad čak i u Top deset na raznim listama. Anse Volbert je lijepa plaža, ugodna za plivanje, poznata po “ležećim palmama”.

  Veličina Praslina je 12 x 5 km. Okružen je otocima Cousin, Curieuse i St. Pierre, koje možete posjetiti u sklopu brojnih izvrsnih jednodnevnih izleta. Po dolasku je dobro unajmiti auto za oko 50 € dan. Nemoguće se izgubiti jer ima jedna glavna cesta na cijelom otoku.

  La Digue

  i9

  Otok koji oduzima dah, ali doslovno. Najmanji je i biciklom se lako obiđu zanimljiva mjesta i plaže. Uglavnom je vožnja po ravnom, osim ako se ide na drugu stranu otoka prema Grand Anse. Na otoku postoji i taxi služba s električnim golf cart vozilima te nekoliko automobila. Mnogi se odluče doći na La Digue na jednodnevni izlet s Mahea ili Praslina, a to je šteta jer je predivan.

  U istočnoj polovici La Diguea nalazi se vrh visok 333 metra, Nid d’Aigle (Orlovo gnijezdo), dok se sjeverozapadni dio sastoji od ravnih ravnica.

  Otok je gotovo u cijelosti okružen koraljnim grebenom, pa je moguće kupanje ili ronjenje u mnogim otočkim uvalama. Većina smještaja na otoku je jednostavna: manji hoteli, pansioni i kuće za najam. Mogu se naći uglavnom na zapadnoj obali, u i oko La Passea. Jedinim ‘većim’ gradom na otoku smatra se Réunion u kojem se nalaze banke, trgovine, restorani i najam bicikala.

   35

  Anse Source D’Argent

  Na ovom otoku se nalazi jedna od najljepših plaža svijeta te najpoznatija sa Sejšela: Anse Source D’Argent. Fotke plaže su predivne. Uživo je još ljepša.

  Do plaže se dolazi kroz zaštićeno područje pa na ulazu u Estate Union plaćate 100 sejšelskih rupija (cca 50 kn). Imanje je bilo plantaža vanilije i kokosa.

  Mogu se vidjeti gigantske kornjače, stabla vanilije, kokosa te razne palme i gospodarske zgrade. Do plaže se dolazi biciklima ili organiziranim prijevozom. Plaža je omeđena velikim granitnim stijena oko kojih se po pijesku može doći do najboljih mjesta za slikanje. Uz plažu su dva drvena bara na kojima se prodaju svježi sokovi i jednostavna hrana.

  sejseli3

  Na otoku se nalaze i mnoge druge plaže na kojima gotovo da nema ljudi. Nema niti ugostiteljskih objekata pa je potrebno ponijeti dosta tekućine i hranu sa sobom.

  Grand Anse ja jedna od najljepših plaža Sejšela. Mogu biti jake struje pa treba biti oprezan. Preporučuje se da se ne pliva daleko od obale.

  Na samo nekoliko minuta hoda od svoje starije sestre i nudi sličan krajolik i karakteristike. Neki čak sugeriraju da je Petite Anse ljepši od Grand Ansea, dijelom zahvaljujući nedostatku posjetitelja i nevjerojatnom krajoliku.

  7u

  Anse La Réunion jedna je plaža pored glavnog mjesta, Zahvaljujući lokaciji pruža raznolike aktivnosti. U neposrednoj je blizini brojnih hotela i pansiona.

  Anse Severe je lijepa plaža poznata po snorkelingu. Ugodna za kupanje. Osim ovih na otoku su još mnoge druge plaže na kojima uglavnom nema nikoga. Do nekih treba hodati i penjati se pa je to razumljivo.

   sej6

  U Središtu otoka ima je mali rezervat prirode Veuve Reserve. Ovo je mjesto razmnožavanja sejšelske rajske muhovke – rijetke i endemične vrste, koja svojom tamnoplavom bojom odmah upada u oči.

  Upečatljiv dugi crni rep mužjaka također je donio ime “vèv” (udovac) za ovu vrstu.

  U informacijskom centru na glavnom ulazu (jedina agencija za zaštitu okoliša na La Digueu) možete pronaći literaturu o prirodi Sejšela i zamoliti stručnog vodiča da vas vodi po rezervatu (uz prethodnu prijavu). Rezervat se lako može istražiti bez vodiča. Dobro je organiziran i nije moguće izgubiti se.

  Sejšeli: dobro je znati koje su plaže najljepše

  Anse Source d’Argent · La Digue

  Anse Lazio · Praslin

  Anse Georgette · Praslin

  Grand Anse · La Digue

  Anse Intendance · Mahé

  Dobro je znati da je za potrebe ulaska u državu Sejšeli potrebno zdravstveno osiguranje koje pokriva liječenje od eventualne zaraze i dobivanja bolesti uzrokovane virusom Covid 19. Nakon analize ponuda najbolja je bila u agenciji Nomago. Njemački CareMed je ponudio točno što nam je trebalo te smo uzeli njihovo osiguranje.