TOP 5 U SINJU // fenomenalni muzeji, božica Dijana, fantastične nošnje i vožnja quadovima

  Kultura, super klopa i adrenalinska vožnja Cetinskom krajinom – sve to nudi Sinj, grad tradicije i povijesti.

  sinj

  Najveća preporuka su zapravo 3 muzeja – Cetinske krajine, Alkarski muzej i arheološka zbirka Franjevačkog samostana u Sinju, koja je ujedno jedna od najstarijih i najvrjednijih arheoloških zbirki u Hrvatskoj.

   1. Muzej Cetinske krajine, među ostalom, krije prekrasnu kolekciju tradicionalne odjeće

  Kako i što su žene i djevojke nosile kroz povijest, kako su se ukrašavale i sa čime se kitile, ovaj muzej predstavlja na predivan način.

  Kreativnost, boje, način izrade i detalji sve to plijeni pažnju, divim se kreacijama koje bi bile moderne i danas. Danijela, odlična kustosica muzeja, predstavila nam je lijepe narodne nošnje i stilske elemente koji su bili i ostali prepoznatljivi za ovaj kraj.

  muz cet kr prsluk

  Nosila bih ovaj crveni prsluk

  Predivan odjevni predmet prepun je elemenata koji djeluju tako moderno – kao da je nastao ovih dana.

  muzej cet

  Dokaz je ovo da je kreativnost bila i ostala glavni element narodnih nošnji, bez obzira na lokalitet. Trebalo je pokazati inovativnost, stilski okvir koji ovaj komad apsolutno zadovoljava.

  muz cet kr

  Inače, muzej Muzej Cetinske krajine je centralno mjesto istraživanja i prezentiranja bogate kulturno-povijesne baštine Sinja i Cetinske krajine.

  muzej cet 3

  Smješten je u spomeničkom objektu Palacina koji čini cjelinu s tvrđavom Kamičak, na koju je lijepo popeti se i doživjeti taj vidikovac.

  2. Muzej Sinjske Alke

  Nikad dovoljno narodnih nošnji – naravno da impresivno izgleda i odjeća Alkara.

  Na samom ulazu u muzej fenomenalan je postav same povorke, a drvene je konje u realnoj veličini radio poznati kipar Hrvoje Dumančić. Stilski dotjeran, muzej je interaktivan, ljude privlače ne samo igre, već i informacije koje pritom otkrivaju.

  malk

  Zabavan je i koristan, otkriva povijest i još jednom dokazuje kreativnost narodne nošnje ovih prostora, koja definitivno zaslužuje više medijske pažnje.

  m8

  Zaslužuje da o njoj uči ne samo publika, već i naši modni dizajneri, za koje bi bilo dobro da se više bave našim naslijeđem. Naime, to rade sve bolje države, bave se tradicijom na suvremen način, a u modi je to itekako popularno i zahvalno.

  3. Kip Dijane u arheološkoj zbirci Franjevačkog samostana

  Treći muzej koji vlada kulturnom scenom Sinja ima impresivnu kolekciju koja je otkrivana na rimskom arheološkom nalazištu Aequuma kod obližnjeg sela Čitluk.

  samostan dijana

  Posebno mjesto imat će u nekom novom postavu božica Dijana, figura koja djeluje tako realno, visoka je 172 centimetra, haljina djeluje kao da će se upravo pomaknuti, a i sami stav je gotovo u pokretu. Tu je i Heraklova glava, zatim niz drugih elemenata koji dokazuju posebnost kolekcije.

  4. Adam i Eva ili kako ih želite zvati

  Tako ih zove lokalno stanovništvo, jer dva kipa koja stoje na Konobi Ispod ure. Nalaze se iznad, tamo živi vlasnik Josip s familijom, svjestan je da je ovo super fora, pa i je – iako nisu pravi Adam i Eva, ljudi ih svakako prozivaju.

  adamieva ispod ure

  Jedno je sigurno, oni su par, stavljamo ih u romantičan kontekst, a zato sama konoba, u kojoj sam jela pohane žabe, ima emotivan okvir.

   

  @dubravkapz #pohanazaba #sinj #croatia ♬ original sound - Dubravka Prpic Znaor

   

  Moja se žaba na kraju nije pretvorila u princa, pa kako i bi, zaspala je u dubokom ulju. A ova druga se omotala u pršut. I takva mi je draža.

  5 Luda adrenalinska vožnja po Cetinskoj krajini

  Lako ih je voziti, imaju automatski mjenjač i samo stisni gas. Vrlo su bučni, prije same vožnje vodič te opskrbi svime – od odijela i jakne do rukavica i kacige.

  Ovisi, doduše, o vremenu, nama je puhala bura, propuhala me do kosti. Osjećala sam se kao pothlađena žaba, na momente.

   

  @dubravkapz #quad #sinj #nature ♬ original sound - Dubravka Prpic Znaor

   

  Sama je vožnja genijalno iskustvo, na ravnom je super lako i fun, no na brdovitom djelu treba ići točno gdje vodič ide, mislila sam da ćemo se prevrnuti u jednom tenutku, no sve je bilo ok. Nečemu služi i rikverc. Ovaj način zabave zapravo je idealna prilika da se fino vidi čitava Cetinska krajina.

  Što još raditi – penjali smo se na Svilaju, idealno za hajkanje i šetnje, uživanje na svježem zraku. Staza je to na koju idu mnogi, nije naporna, a opet će zadovoljiti obožavatelje prirode, poput mene.

  cet

  Cetinska krajina