Predstava 'Sorry' Bobe Jelčića kao dio projekta 'Prošireno kazalište' @ HNK

  Novi autorski projekt Bobe Jelčića Sorry bit će praizveden 15. lipnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

  Projekt je osmišljen kao kazališni proces u kojemu će istraživanje biti radikalno usredotočeno na društvena pitanja i emocije temeljene na svakodnevnim borbama ljudi pronalazeći gotovo klasičnu veličinu u najmanjem mogućem nizu događaja.

  Sorry

  U predstavi Sorry redatelj Bobo Jelčić upotrebljava jednostavnu rekvizitu za istraživanje života u kazalištu i kazališta u životu, izravnim pristupom u radu s glumcima oblikujući minimalan niz događaja postavljenih među stanovnike jednoga malog i običnog gradića.

  U ovome se kazališnom istraživanju susreću glumci Drame HNK u Zagrebu i mladi glumci, studenti ADU u Zagrebu te zajedno dekonstruiraju arhetipske priče o naizgled jednostavnim odnosima, poput odnosa majke i kćeri, oca i sina, unutar prijateljstva, prvih ljubavi....

  PROSPERO PROJEKT – PROŠIRENO KAZALIŠTE
  Predstava Sorry Bobe Jelčića dio je projekta Prošireno kazalište unutar mreže kazališta okupljenih u Prospero projektu, a kojega je član i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu od 2014. godine.

  Taj projekt započet je u razdoblju od 2008. do 2012., uz angažiranje šest europskih kazališta koja su imala potporu Kulturnoga programa Europske zajednice, stvorivši nov model suradnje, nazvan Prospero projekt. Zatim su četiri kazališta iz projekta predložila još tri partnera za pridruživanje te u razdoblju od tri godine kazališta odabiru, podržavaju i prate šest projekata.

  Danas Projekt Prospero: Prošireno kazalište, sufinanciran programom Europske unije Kreativna Europa, okuplja 10 partnera - devet kazališta i jedan medij (ARTE), iz devet zemalja EU. Neka od kazališta u projektu su Théâtre National de Bretagne, pariški Odéon-Théâtre de l’Europe, Emilia Romagna Teatro Fondazione iz Modene, berlinska Schaubühne am Lehniner Platz, Göteborgs Stadsteater, lisabonski São Luiz Teatro Municipale, Internationaal Theater Amsterdam, Théâtre de Liège.

  Produkcije koje se prate i podržavaju u razdoblju ove tri godine su:
  • Fraternité, Conte fantastique Caroline Guiela Nguyen, uz podršku Odéon-Théâtre de l'Europe (Pariz, Francuska)
  • Silence Ingmara Bergmana, adaptirala tvrtka Dead Center, uz podršku Göteborgs Stadsteater (Švedska)
  • Locus Planet (radni naslov) Krystiana Lupe, uz podršku Teatra Powszechny (Varšava, Poljska)
  • Sorry Bobe Jelčića, uz podršku Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

  Alma Prica

  Projekt je izgrađen na novoj dinamici suradnje, sinergija i odnosa između partnera, njihovih timova, umjetnika i publike u redizajniranju produkcija i turneja, sa željom pokazivanja u kolikoj je mjeri kultura stimulirajući kreativnost, ona snaga koja pokreće društvo u vremenima krize.

  Već sam naslov projekta Prošireno kazalište, pokazuje želju za približavanjem i proširivanjem djelovanja kazalište, brinući se da uz četiri produkcije bude podignuta i digitalna platforma na kojoj će predstave biti dostupne uz razne sadržaje vezane za partnerska kazališta u projektu. Potporom ovom projektu Europska komisija potiče umjetničke razmjene i suradnju, oblikujući tako europski identitet i promovirajući kulturu otvorenosti

   

  Autorski projekt Bobe Jelčića
  SORRY
  Redatelj: Bobo Jelčić
  Dramaturginja: Mirna Rustemović
  Kostimografkinja i scenografkinja: Zdravka Ivandija Kirigin
  Oblikovatelj svjetla: Ivan Lušičić
  Asistent redatelja: Patrik Sečen
  Asistentica dramaturginje: Karla Leko
  Asistentica kostimografkinje: Tina Spahija
  Asistenti produkcije: Katarina Krešić, Josip Gregov (volonter)

  OSOBE:
  Constanza MacKenzie ………Jadranka ĐOKIĆ
  Allison MacKenzie ……………Lana MENIGA
  Selena Crosss ………………Melody MARTIŠKOVIĆ
  Michael Rossi ……………Marko MAKOVIČIĆ
  Norman Page ……………………Luka KNEZ
  Betty Anderson ……………………Lara NEKIĆ
  Ted Carter …………………………….Vid ĆOSIĆ
  Rodney Harrington ………………………Marin STEVIĆ
  Gđica Elsie Thornton ……………………… Alma PRICA
  Leslie Harrington ……………………………Ivan COLARIĆ
  Statisti………… Andrej DRENSKI, Antonio MRZLIĆ

  Jadranka Đokić