Pharmacy to go! / Promjene raspoloženja

  Svakom se može desiti loš dan, no na stalne promjene raspoloženja svakako treba obratiti pažnju. Postoje brojni razlozi za takve situacije, kao što su neadekvatna prehrana, premalo sna, nekretanje, lijekovi, velike promjene u životu... No, uvijek možemo nešto učiniti i poduzeti u vezi toga, kako bismo poboljšali kvalitetu svakodnevice. - Promjene raspoloženja mogu biti uzrokovane raznim faktorima i manifestirati se na brojne načine, ističe magistra farmacije Martina Šepetavc iz Farmacie - svi smo ponekad iskusili da nam se ujutro ne ustaje iz kreveta, da bismo najradije prespavali cijeli dan, želimo da nas svi ostave na miru i ništa ne pitaju - .

  Farmacia - moja ljekarna
     

  ph to go 7


  Hrana, kretanje i naša očekivanja
  - Uzrok tome je najčešće neadekvatna prehrana, nedovoljna količina sna i nedovoljna fizička aktivnost. Osim toga na promjenu razine energije, raspoloženja i motivacije mogu utjecati i vremenske prilike, kao što su dugotrajno kišno i tmurno razdoblje bez sunca, određeno godišnje doba ili čak doba dana. Također, u današnje vrijeme ne treba zaboraviti i nerazmjer između želja i mogućnosti koje pod pritiskom okoline ili želje za ostvarivanjem/zadržavanjem određenog  socijalnog statusa nismo u stanju ostvariti - .

   

  Roditeljstvo je divna stvar - saznajte sve o zdravlju djeteta od prvog dana života - Pharmacy to go baby! Klik

   

  ph to go 1

   

   

  Utjecaj hormona na raspoloženje + sretna kockica čokolade
  - Naš mozak proizvodi serotonin koji je neurotrasmitor odgovoran za osjećaj ugode i raspoloženja, a kolebanje koncentracije serotonina može uzrokovati depresiju, tjeskobu, nesanicu, pa čak i glavobolju. Namirnice koje djeluju na sniženje nivoa serotonina čine nas neraspoloženima, dok namirnice koje potiču njegovo stvaranje i ulazak u stanice mozga izazivaju porast raspoloženja. Svi smo čuli priču o kockici čokolade koja nam popravlja raspoloženje što je točno jer prehrana bogata ugljikohidratima direktno djeluje smirujuće na organizam - .

  Baby blues, štitnjača i utjecaj lijekova
  - Osim načina prehrane i načina života na naše raspoloženje mogu djelovati i različiti organski uzroci. Poznate su promjene raspoloženja u žena nakon poroda, tzv. baby blues i njega iskusi 50% žena što je prirodna posljedica' hormonalne bure' koja se odvija u organizmu rodilje i spontano prolazi. Također, uzrok potištenosti, letargije i depresije može biti i blaga hipotireoza što se lagano dijagnosticira pregledom štitnjače i vrlo uspješno se liječi. Jedan od organskih uzroka može biti i neurološko-degenerativni poremećaj kao što je Parkinsonova bolest gdje je depresija jedan od simptoma bolesti zbog neravnoteže neurotransmitora u mozgu i zahtjeva ozbiljan pristup uz nadzor liječnika.


  Sve o masnoj kosi i seboroičnom dermatitisu možete saznati u još jednoj Pharmacy to go! temi

   

  ph to go 4

   

  Upozorenje - doza je važna
  Na promjene raspoloženja i razvoj depresije mogu utjecati i neki lijekovi kao što su beta-blokatori za tlak i srce, cimetidin za gastritis, indometacin koji je antireumatik, antipsihotici, oralni kontraceptivi i neki citostatici. Napominjem da je vrlo važno da niti jedan od lijekova propisanih od strane liječnika nije dobro prestati uzimati na svoju ruku ili mijenjati doziranje nego treba potražiti savjet zdravstvenog stručnjaka, ljekarnika ili liječnika.

  Kako ublažiti PMS promjene raspoloženja?
  - PMS je skup simptoma koji se ciklički javlja ovisno o fazama menstrualnog ciklusa u obliku fizičkih i psihičkih tegoba. Može se javiti razdražljivost, manjak koncentracije, nesanica, nagle promjene raspoloženja, nadutost, pojačana glad za masnom i slatkom hranom, naticanje gležnjeva, pojačano lučenje sebuma na koži i vlasištu, stvaranje bubuljica. Postoje dodaci prehrani koji mogu ublažiti ove tegobe, a to su magnezij koji smanjuje napetost i naziva se i antistres mineralom, kalcij koji pomaže u 50% žena, cink koji sudjeluje u sprečavanju produkcije progesterona, vitamin E kako jaki antioksidans i ulje noćurka koje zbog svojeg sastava gama linolenske kiseline djeluje na promjene raspoloženja. Ukoliko želite ublažiti PMS tegobe obratite se s povjerenjem ljekarniku koji će u razgovoru s Vama preporučiti dodatak prehrani, dozu koju je potrebno uzimati sa naglaskom da terapiju trebate provoditi kroz barem 3 ciklusa - .

   

   Koža muškaraca također treba pravilnu njegu - sve o tome možete pročitati u Pharmacy to go! Njega muške kože


   ph to go 2

   

  Česte promjene raspoloženja - kako naći rješenje?
  - Ukoliko primijetite da su promjene raspoloženja učestale, pogotovo ukoliko su na dnevnoj bazi, svakako treba potražiti pomoć liječnika koji će pregledom utvrditi da li je potrebno utvrditi neke dodatne pretrage i ovisno o njihovom rezultatu preporučiti daljnju terapiju. Simptomi kao što su gubitak interesa za aktivnosti koje su nas nekad veselile, zanemarivanje svakodnevnih obaveza, socijalno povlačenje, problemi s koncentracijom, gubitak samopouzdanja, intenzivna tuga, uz već spomenuto smanjenje energije i aktivnosti i nesanicu, mogu biti znak depresije što svakako treba uzeti ozbiljno i što prije djelovati. Antidepresivi vrlo učinkovito smanjuju ili uklanjaju simptome u roku jednog do šest tjedana, a mogu se kombinirati i s drugim postupcima i psihoterapijom. Lijekove treba uzimati neprekidno i točno prema uputama liječnika i ljekarnika i ne na svoju ruku smanjivati ili povećavati dozu. Nakon nestanka simptoma, prema preporukama se lijekovi uzimaju još 6-10 mjeseci - .

   

  Muče vas suha koža i atopijski dermatitis? Otkrijte rješenje u zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!

   

  ph to go 3

   

  Kombinacije i interakcije
  Ako koristite nešto od dodataka prehrani i imate već neku terapiju jer liječite neku drugu bolest svakako recite ljekarniku o čemu se točno radi kako bi se izbjegla interakcija između lijeka i dodatka prehrani. Kod preparata za liječenje blage depresije kojem je sastav gospina trava moguća je interakcija s lijekovima koji djeluju protiv zgrušavanja krvi, oralnim kontraceptivima i lijekovima koji inhibiraju ponovnu pohranu serotonina za kojeg smo rekli da je odgovoran za naš osjećaj ugode. Kod posljednjeg primjera može doći do anksioznosti, povećanog nemira i osjećaja umora što se može zamijeniti s novim simptomima za koje će liječnik, ako nije sa svime upoznat, propisati nove lijekove. Time ćemo se vrtjeti u krug jer će se ponovo stvoriti nove interakcije i nuspojave, a problem se mogao riješiti vrlo lagano samo da smo ljekarniku prilikom kupovanja dodatka prehrani rekli što sve uzimamo, bilo da se radi o lijekovima ili o dodacima prehrani - .

   

  Potrebna vam je detoksikacija organizma? Sve o tome saznajte u temi Pharmacy to go! / Detox je važan. Klik!

   

  ph to go 6

   

   Razlike između spolova?    
  Može se reći da su žene ugroženije od muškaraca u pogledu promjena raspoloženja i obolijevanja od depresije jer se u žena dijagnosticira 2 do 3 puta češće nego u muškaraca.
  U blažim slučajevima kada nije potrebno uzimati lijekove možemo si pomoći i dodacima prehrani i nekim dodatnim preparatima na biljnoj bazi. Kod problema s nesanicom preporučuju se preparati na bazi pasiflore i kalifornijskog žutog maka ili ukoliko imamo osjećaj da ne možemo zaspati jer nam srce jako lupa, odlična je kombinacija pasiflore i gloga koja će smiriti lupanje srca, opustiti nas i puno lakše nas uvesti u san. Preko dana kada smo očekujemo neku stresnu situaciju ili smo joj bili izloženi i nismo se uspjeli smiriti možemo si pomoći valerijanom, matičnjakom i ponovno pasiflorom. Spomenuli smo već preparate magnezija koji su bitni u osoba izloženih stresu, pogotovo ako se nekvalitetno hrane, a tu je i kompleks vitamina B koji su važni u normalnom fukcioniranju živčanog sustava. Za blagu depresiju upotrebljavaju se preparati na bazi gospine trave uz spomenute preporuke.

   

  Jelovnik po mjeri ne mora biti samo želja, obratite se Pharmacy to go stručnjacima koji će vam složiti "custom made" menu. Klik!

   

  ph to go 5

   

  Utjecaj genetike
  - Neke osobe imaju urođenu sklonost ka promjenama raspoloženja i može se reći da je npr. sklonost ka depresiji genetska. Usprkos tome trebamo biti svjesni da puno toga možemo učiniti sami i da su najčešći okidači za promjene raspoloženja vanjski uzročnici kao što su nepravilna prehrana, nedovoljna fizička aktivnost, boravak u prostorijama s umjetnim svjetlom, narkotici i prekomjerno uživanje alkohola. Priznat ćete sami sebi da na to ipak možemo utjecati i poboljšati kvalitetu svojeg života - .

   

  Želite ojačati imunitet? Ne gubite vrijeme, već saznajte sve o tome u Pharmacy to go! temi. Kako osnažiti organizam? Klik!


  ph to go 10

   

   Ako nešto tako jednostavno kao kretanje može naš život učiniti ujednačenim, a dobro raspoloženje i serotonin više prisutnim, postaje jasno da uistinu možemo učiniti nešto za sebe - a u to ime ne zaboravimo ni dobru prehranu i spavanje. Dakle, gledanje filmova do dugo u noć, česti izlasci i nekretanje uvelike narušavaju kvalitetu našeg života, prema tome, sjetite se da je umjerenost bitna u svemu i učinite nešto za svoje psihičko i fizičko zdravlje.


  Imate li problema s probavom, informirajte se u još jednoj zanimljivoj Pharmacy to go! temi. Klik!

   


   ph to go 11

  Belupo Aktivin - H kapsule
  Biljni lijek, čiju osnovnu djelatnu tvar čini standardizirani ekstrakt zeleni gospine trave, odnosno njen glavni sastojak hipericin, utječe na djelovanje središnjeg i vegetativnog živčanog sustava. Kapsule se  primjenjuju za poboljšanje raspoloženja kod slabije i srednje izraženih depresivnih stanja, te kod psihovegetativnih smetnji i simptoma kao što su nemir, tjeskoba i razdražljivost. Učinak Aktivin - H kapsula vidljiv je nakon dva tjedna uzimanja, a preporuča se da terapija traje najmanje 4 do 6 tjedana. Trajanje primjene ovih kapsula nije ograničeno.
  CIJENA: 30 kom, 48,94 kn
  GDJE KUPITI: U odabranim ljekarnama

  Pro-age - kako živjeti u skladu sa svojom kožom? Zna tema Pharmacy to go! / Pro-aging kao način života


  ph to go 12

  Phytostandard Matičnjak
  Ekstrakt matičnjaka dobiva se postupkom liksivijacije, odnosno progresivnog iscrpljivanja aktivnih tvari u rastućim koncentracijama etanola. Biljka se ekstrahira najprije u etanolu od 20%, potom u rastućim koncentracijama do 70%. To omogućuje još bolju ekstrakciju ljekovitih tvari. Matičnjak je biljka koju su travari nekad zvali "veselje za srce", a danas se preporučuje u liječenju manjih problema sa spavanjem, nervozom i blagim oblicima depresije.
  CIJENA: 20 kapsula 91,96 kn
  GDJE KUPITI: U odabranim ljekarnama


  ph to go 13

  Phytostandard Valeriane

  Ekstrakt valerijana dobiva se postupkom liksivijacije. Ova se biljka koristi od davnina kao sredstvo za opuštanje, a ime mu dolazi od latinskog valere, što znači biti zdrav.  CIJENA: 20 kapsula 91,96 kn
  GDJE KUPITI: U odabranim ljekarnama

  ph to go 14

  Phytostandard passiflora - glog
  Sastav: Ekstrakt Pasiflore 396mg. Farmakološki važni sastojci su flavonoidi, cijanoglikozidi i eterična ulja. Ljudima koji imaju problema sa spavanjem pomaže izazvati zdravi san, kako ujutro ne bi bili mamurni, što je česta pojava farmaceutika. Pomaže kod anksioznosti i nervoze, te smanjuje stres. Pasiflora se može uzimati i kao spazmolitik (smanjuje grčeve u trbuhu), a umanjuje i bol. Može se koristiti kao pomoć kod Parkinsonove bolesti ili lakših oblika epilepsije, za ublažavanje bolova kod neuralgije i herpesa, te za smanjivanje fizičke i emocijalne napetosti uz astmu. Unutrašnja upotreba pri želučano – crijevnim tegobama, astmi i bolovima u živcima. Vanjska upotreba u slučaju hemeroida.
  CIJENA: 30 tableta 145,10 kn
  GDJE KUPITI: U odabranim ljekarnama

  ph to go 16

  Dietpharm B kompleks
  Nadopuna svih 8 vitamina B skupine. Sastav: niacin, pantotenska kiselina, vitamin B6, vitamin B2, vitamin B1, folati, biotin, vitamin B12. Svaki od osam vitamina B skupine u našem organizmu ima niz različitih uloga, a općenito možemo reći da B vitamini djeluju najbolje kada se međusobno kombiniraju. Smatramo ih neophodnima za: razgradnju ugljikohidrata do glukoze, pri čemu nastaje energija, razgradnju masti i proteina, zdravlje kože i kose, zdravlje očiju i usne šupljine, te pravilan rad jetre i probavnog sustava u cijelosti.
  CIJENA: 100 tableta 69,40 kn
  GDJE KUPITI: U odabranim ljekarnama

  ph to go 20

  Dietpharm Magnezij 375
  Za ublažavanje stresa i napetosti. Za zaštitu srca i krvnih žila, te za opuštanje bolnih grčeva mišića. Preporuča se kod opstipacije i žgaravice, osobito tijekom trudnoće.
  CIJENA: 20 šumećih tableta 59,35 kn
  GDJE KUPITI: U odabranim ljekarnama

  ph to go 21

  Dietpharm Kalcij citrat +D šumeće tablete
  Kalcij sudjeluje u mnogim vitalnim procesima u ljudskom organizmu. Osim što je nužan za izgradnju kostiju i zubi, za diobu i rast stanica, važan je u procesima kontrakcije mišića. Kalcij sudjeluje u regulaciji propusnosti stanične membrane, u izlučivanju nekih hormona (inzulin), a važan je i za pravilan rad srca. Prijeko je potreban za zgrušavanje krvi i u prijenosu podražaja u živcima. Poznato je da je kalcij koristan i kao pomoć kod alergijskih stanja.
  CIJENA: 30 šumećih tableta 69,21 kn
  GDJE KUPITI: U odabranim ljekarnama

  ph to go 23

  Solgar prirodni vitamin E
  Vitamin vitalnosti. Solgar Prirodni vitamin E, svojim d-alfa-tokoferol oblikom, osigurava izuzetno visoku biološku aktivnost. Upravo činjenica da se radi o prirodnom obliku E vitamina omogućuje i do 200% veću učinkovitost u odnosu na sintetski.
  CIJENA: 50 kapsula 109,80 kn
  GDJE KUPITI: U odabranim ljekarnama

  ph to go 25

  Solgar ulje noćurka  
  Izvor gama-linolenske kiseline (GLA) pomaže u smanjenju i ublažavanju simptoma PMS-a kao što su glavobolja, razdražljivost, napetost, bolne grudi, bolne menstruacije. Ima povoljan učinak kod cista na jajnicima i dojkama, endometrioze, kožnih oštećenja, te atopijskih kožnih promjena.
  CIJENA: 30 kapsula 124 kn
  GDJE KUPITI: U odabranim ljekarnama

  ph to go 26

  Solgar cink kelat
  Cink u organizmu sudjeluje u nizu važnih metaboličkih procesa. Esencijalni je koenzim u više od 200 enzima neophodnih za metabolizam proteina, masti i ugljikohidrata, pomaže u sintezi aminokiselina.
  CIJENA: 100 tableta 124 kn
  GDJE KUPITI: U odabranim ljekarnama

  ph to go 30

  Med s matičnjakom za smirenje Radovan Petrović    
  Sastav: med, cvjetni prah, tinktura melise, eterično ulje metvice. Mješavina je svojim sastavom i djelovanjem prilagođena osobama izloženim psiho-fizičkim naporima, kod depresije, nesanice, lakših oblika neuroze te kod glavobolja uzrokovanih napetošću. Mješavina pozitivno djeluje na moždano tkivo, hrani živčane stanice te poboljšava koncentraciju i pamćenje.
  CIJENE: 109,69 kn
  GDJE KUPITI: U odabranim ljekarnama