IZLOŽBA // Pariški dani Vlahe BUKOVCA stižu u KLOVIĆEVE dvore

  Izložba slikarskog predstavnika hrvatske moderne, Vlaho Bukovac – Pariško razdoblje 1877. – 1893, otvara se u Zagrebu, u četvrtak 18. siječnja u Klovićevim dvorima na Gornjem gradu.

  Zahvaljujući pothvatu Galerije Klovićevi dvori i Kuće Bukovac, u Zagreb premijerno dolaze djela iz Engleske i Francuske koje je Bukovac radio za trgovce Vicars Brothers te pripadnike engleskoga visokog društva Richarda Le Douxa i Samsona Foxa. Bit će izložena i djela koja je predstavljao na pariškom Salonu poput La Grande Iza, Andromeda ili Dalmatinski ribari te Portret Baltazara Bogišića.

  Izložba će prikazati kronološki slijed, uspone ali i razočaranja mladog umjetnika hrabro vođenog idejom da postane umjetnik u europskoj prijestolnici, Parizu.

   bukovac1


  Djela za izložbu u Galeriji Klovićevi dvori dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Slovenije, Srbije, Vojvodine, Crne Gore, a posebna atrakcija izložbe monumentalna je kompozicija Isus prijatelj malenih iz crkve Franjevačkog samostana u Tomislavgradu impozantnih dimenzija 3 x 4,40 metra, koja je nagrađena na pariškom Salonu 1888. godine. Zanimljivo je da će ova slika po prvi put biti predstavljena hrvatskoj javnosti.


  Namjera ovoga opsežnog projekta je sublimirati sva novija dosadašnja istraživanja o Vlahu Bukovcu, rodonačelniku hrvatskog modernog slikarstva, provedena u Hrvatskoj, ali i izvan nje, jer Bukovac je posljednjih godina postao predmetom istraživanja međunarodnih stručnjaka.

  bukovac1

  Autorice izložbene koncepcije Petra Vugrinec (viša kustosica, Galerija Klovićevi dvori) i Lucija Vuković (kustosica, Kuća Bukovac) ovom izložbom žele pokazati europski kontekst velikog autora Vlahe Bukovca.

   bukovac1bukovac1bukovac1